Orbán: Túljutottunk a felén, vágjuk a centit, úgy számolunk, hogy még öt nehéz napot kell kibírnunk

2024. szeptember 21. – 07:50

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton is sajtótájékoztatót tartott az árvízvédelmi operatív törzs ülése után Orbán Viktor.

A miniszterelnök azt mondta, hogy „a védekezés kilencedik napjában vagyunk, úgy vagyunk, mint a katonaságnál: túljutottunk a felén, vágjuk a centit, úgy számolunk, hogy még öt nehéz napot kell kibírnunk ahhoz, hogy az ország fellélegezhessen”.

Orbán szerint az első győzelem megvolt, mert a Szigetközben 1 métert apadt a víz. Nagybajcson, Komáromban is megvolt tetőzés, hamarosan megérkezik Budapestre is, mondta.

Azt mondta, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál alacsonyabb volt 29 centivel a tetőzés 2013-hoz képest, Nagybajcson 50 centivel, Komáromnál és Vácnál is 55 centivel. Budapesten úgy néz ki, hogy 59 centivel alacsonyabb marad a tetőzés 2013-as szint alatt. A rakpart jövő hét elején szabadulhat fel, egy-két nappal hamarabb a korábban remélthez, mondta.

A homokzsákok már kint vannak, most már a megfigyelés és járőrözés a fő feladat a miniszterelnök szerint. Összesen 1 893 100 homokzsák van kint az országban.

Pilismarótnál megcsúszott a töltés, de a búvárok helyrerakták több órás munkával, Vácnál a nagy nyomás hatására szennyvízaknák törtek fel, de megkezdték a fertőtlenítési munkákat. Jelenleg kiemelt helyszín Ercsi, Kisapostag, Dunaföldvár és Paks.

„Ha a jó Isten megsegít bennünket, akkor a mai napon túlleszünk a tetőzésen Budapesten”, délután pedig már a Budapest alatti településekre figyelhetnek, mondta Orbán, majd arra kérte az embereket, ha nem feltétlenül szükséges, ne menjenek nézelődni a Dunához, hogy ne hátráltassák a védekezést.

A miniszterelnök szerint egy-két nap léhaság a tetőzés után sem fér bele, mert ilyenkor jöhetnek a bajok, szombaton és vasárnap is mindenkinek a helyén kell lennie, meg is parancsolta a védekezés vezetőinek, hogy szóljanak rá a beosztottakra.

Ezután arról beszélt, épp reggel beszélt Karácsony Gergellyel, az operatív törzs ülésén. „Jelentem, ő is jó állapotban van, az együttműködés is rendben van”, mondta erről. Orbán szerint „nem azonosítottak” egy pontot sem, ahol összeütköztek volna a főpolgármesterrel, együtt meg tudják védeni Budapestet.

„Rosszízű vitákat védekezés idején nem javaslok. Vita helyett összpontosítsunk a munkára”, felelte Orbán arra, hogy Magyar Péter szerint jóval több az önkéntes kint, mint amit a kormány állít. „Szerintem ez mindenkinek az országa. És amit tud, ilyenkor tegyen meg”, mondta arra a felvetésre, hogy ha tényleg több az önkéntes, akkor az önkéntes és a hivatásos védekezők aránya megfordul, és civilek védik Magyarországot, nem az állam.

2013-ban nagyjából 20 milliárd forintba került az árvízi védekezés, a miniszterelnök állítása szerint most egyelőre „jóval ezalatt vagyunk”.

A szombati közvetítésünket itt követheti az árvízről, Orbán árvízinfóját pedig itt lehet visszanézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!