Ötévente bejön a kertbe, tízévente a házba

2024. szeptember 21. – 12:04

Ötévente bejön a kertbe, tízévente a házba
Vízben álló ház Tahitótfalun szombat délelőtt – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Leányfalun a vízhez közeli telkek jellemzően a 11-es út magassága alatt vannak, így az ár tetőzésekor a legtöbb keresztutca vége már belelóg a megáradt Dunába, és sok kert is víz alá került. Tahitótfalun pedig a 11-es úttól jobbra fekvő kertek szinte mindegyike teljesen víz alatt van. A 11-es út szombaton járható Visegrádig, de szakaszosan le van zárva az egyik sáv az alacsonyabban fekvő részeken.

Ottjártunkkor szombat délelőtt ez a szakasz már túl van a tetőzésen, és a kis zsákutcákban az aszfalton szemmel látható, ahogy millimiméterről milliméterre apad a víz.

Tamás telke szinte közvetlenül a Duna partján van Leányfalun az Akácos Csónakház közelében, a kertjét ellepte a víz, de a házát épp nem érte el, mert egy kis emelkedőre épült. A közvetlen szomszédai viszont nem úszták meg ilyen olcsón, ott nemcsak a kertbe, de a pincébe és az alagsorba is befolyt a víz, és teljesen körülvette a házat is.

Az apartmanházat körülvette a víz, a jobb oldali kenu orránál látszik egy kis csík, ami a 2024-es őszi vízszintet jelöli tetőzéskor, ezt most marták a lépcsőbe, segít majd felkészülni nekik a következő árvízre (fent). Az alsó képen az Akácos Csónakház ajtaja mellett jobb oldalon a kis fekete csík jelöli a 2013-as árvíz szintjét – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Az apartmanházat körülvette a víz, a jobb oldali kenu orránál látszik egy kis csík, ami a 2024-es őszi vízszintet jelöli tetőzéskor, ezt most marták a lépcsőbe, segít majd felkészülni nekik a következő árvízre (fent). Az alsó képen az Akácos Csónakház ajtaja mellett jobb oldalon a kis fekete csík jelöli a 2013-as árvíz szintjét – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Az apartmanházat körülvette a víz, a jobb oldali kenu orránál látszik egy kis csík, ami a 2024-es őszi vízszintet jelöli tetőzéskor, ezt most marták a lépcsőbe, segít majd felkészülni nekik a következő árvízre (fent). Az alsó képen az Akácos Csónakház ajtaja mellett jobb oldalon a kis fekete csík jelöli a 2013-as árvíz szintjét – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Tamás szerint aki ártérbe költözik, az nem lepődik meg ezen a helyzeten, pontosan tudja, hogy mivel kell számolnia.

A helyi népi bölcsesség szerint az árvíz ötévente bejön a kertbe, tízévente a házba – de ennek ellenére is megéri a Duna közelében lakni, a víz látványa és közelsége árvízmentes időszakokban bőven kárpótolja az embert.

Most sem estek kétségbe, elpakoltak, amit tudtak, lefóliáztak, amit le kellett. A közös kellemetlenség közelebbre húzza a szálakat az emberek között, pénteken az árvíz tetőzésekor még egy kis árvízbúcsúztató bulit is tartottak a szomszédokkal. Tamás az előrejelzések alapján hétfőn számít arra, hogy visszakapja a kertjét, és megkezdheti a takarítást, ami az iszap, a felázott föld és a belvíz miatt nem lesz könnyű.

A környéken a védmű már napok óta készen van, Leányfalu polgármestere, Adorján András elmondta, hogy most már csak figyelik a víz apadását, és vigyáznak, nehogy valami baj történjen.

A leányfalui polgármester, Adorján András a polgármesteri hivatal mögött a focipálya és a játszótér között – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
A leányfalui polgármester, Adorján András a polgármesteri hivatal mögött a focipálya és a játszótér között – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A polgármester kiemelte, hogy

bár a napos, meleg idő nagyon csábító, tilos bármilyen vízi járműre szállni, kajakozni, kenuzni, SUP-ozni, mert a víz sodrása kiszámíthatatlan, a víz alatt veszélyes akadályok, kukák, padok lehetnek.

Péntek éjjel pont volt is egy baleset Tahitótfalunál, felborult egy kenu, az életveszélyes helyzetbe került embereket a leányfalui önkéntes tűzoltók húzták ki a vízből.

A vízben pancsolni, abba belemenni szintén veszélyes, szennyvíz kerülhet bele, ugyanis sok helyen a csatornarendszer is víz alá került, a homokzsákokból épült gátakra pedig szintén nem javasolják a felülést, felállást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!