Kisorosziba már nem lehet eljutni közúton az árvíz miatt

2024. szeptember 18. – 05:46

frissítve

Kisorosziba már nem lehet eljutni közúton az árvíz miatt
Az elárasztott Duna sétány Budakalászon 2024. szeptember 18-án – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Eddig huszonegy halálos áldozata van a közép-európai árhullámnak.
  • Szerdától egyes vonatok már Bécsig közlekednek.
  • Orbán Viktor sajtótájékoztatót tartott, szerinte az idei árvíz olyan, amivel már megküzdött az ország. Az egyetlen feladat most lekísérni a magas vízszintet az országból, ami nagyjából nyolc napig fog tartani.
  • Orbán, Pintér Sándor belügyminiszter és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere egy asztalnál figyelték a fejleményeket az operatív törzs székhelyén.
  • Budapesten a H5-ös HÉV már nem megy alagútba, elérte a víz az alsó rakpartokat.
  • Rendkívüli árvízi fotója vagy videója van? Küldje el nekünk!

A Dunakanyarban óráról órára növekszik a víz szintje, de az ottani települések felkészültén várják az árhullám tetőzését. A Szentendrei-szigeten található Kisorosziba már nem lehet közúton eljutni, de ahogy fotósunk jelentette, a helyiek a 2013-as tapasztalatok alapján nem igazán aggódnak, az előrejelzések alapján az akkorinál kisebb lesz a vízállás, pár utca kerülhet majd veszélybe.

Tahitótfalunál rengeteg homokzsákot táraztak be, itt is le kellett zárni utakat, míg Dunabogdánynál katonák védték be a 11-es utat.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Megfeszített munka folyik az árvízi védekezésben a Dunakanyarban – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatornán.

Siklós Gabriella azt mondta, Pilismaróton például 100 bordás megtámasztást készítettek a töltés megerősítése érdekében, ehhez 125 ezer homokzsákot és 4000 négyzetméternyi fóliát használtak fel eddig.

Védekezés Pilismaróton – Fotó: Bődey János / Telex
Védekezés Pilismaróton – Fotó: Bődey János / Telex

zölte, az átlagosnál várhatóan lassabban vonul majd le az árhullám. Egy nagyobb árhullám esetében ez általában 5-8 nap, de várhatóan ez most tovább fog tartani. Jelentősebb csapadék nem várható a Duna vízgyűjtő területein a közeljövőben, de az Ausztriában hullott hó olvadása lassítani fogja az árhullám levonulását. Emiatt nem várható egy második árhullám, de az apadás jóval lassabb lesz, így a töltéseket tovább éri majd a víznyomás, vigyázni kell az „állékonyságukra”.

Siklós azt mondta az árhullám tetőzése utáni időszak vízügyes szempontból még nehezebb, mivel meggyengülhetnek a töltések, csurgások, fakadó vizek, buzgárok jelenhetnek meg, amelyeket fontos észrevenni.

A budapesti helyzetről azt mondta, kedd este 22 órakor érte el a 645 centiméteres vízállást a Duna, ez az alsó rakpart szintje, szerda reggelre pedig 680-685 centiméterre emelkedett a folyó. A tetőzést Budapesten szombatra várják 850 centiméteres vízállás körül, tehát a szint várhatóan a 2013-as 891 centiméter alatt marad.

A Duna áradása miatt már nem lehet közúton eljutni Kisorosziba, a Tahitótfaluból oda vezető utat szerda délután lezárták.

A Szentendrei-szigeten lévő Kisoroszi önkormányzata szerda délután a honlapján tájékoztatta a helyi lakosokat a településre vezető út hivatalos lezárásáról, azt kérve: vigyázzanak magukra és egymásra, ha valakinél a víz megjelenése bármilyen gondot okozna, azt jelezze, és figyeljék a további tájékoztatásokat.

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján közölte azt is: nem lehet megközelíteni az árvíz miatt Nagymaroson a Sólyom-szigetet sem.

Vácon kilépett a medréből a Gombás-patak, ezért szerdán a Vám utca teljes szakaszát lezárták. Kismaroson hét utcát zártak le, kerülni a környező mellékutcákon lehet – ismertették. Kitértek arra, hogy az árvízhelyzet miatt a vármegyében lezárták a helembai-ipolydamásdi Károly Róbert hidat, az autósok a Letkés-Ipolyszalka összekötő hidat tudják használni. (MTI)

Szeptember 19-én több, a Dunakanyarban, Pest vármegye keleti oldalán várhatóak újabb teljes útzárak a hajnali, reggeli és délelőtti órákban is, írta közleményében a Magyar Közút.

A 12-es főút Vác és Verőce közötti szakaszán várhatóan 5 órától várható teljes zár. A 2-es főúton Sződligetnél már szerda éjszaka félpályás, holnap délelőtt pedig teljes zár is lehetséges. Szintén a 2-es főutat érintően Sződliget és Vác között, valamint Vác lakott területen belül, a Gödöllői út és Rádi út között számíthatnak a délelőtti órákban teljes pályás korlátozásra a közlekedők. Valamennyi helyszínen az országos mellékutakon vagy önkormányzati szakaszokon kerülhetnek a közlekedők. Egyes lezárások miatt az M2-es autóút bizonyos részeit is díjmentesen használhatják majd a közlekedők, a pontos szakaszokat a lezárásokhoz fogják igazítani a szakemberek.

Elsősorban Pest vármegyében várhatóak további útlezárások a csütörtöki nap folyamán, de a közlekedőknek érdemes Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya, vagyis a Duna vonalán található vármegyékben fokozott óvatossággal közlekedniük, mert ezekben a térségekben is lehetnek még bizonyos fokú korlátozások a levonuló árhullám függvényében.

Mosonmagyaróvár és a környező lakott területek védelmében 2024. szeptember 18-án hajnalban a vízügyes szakemberek megnyitották a Lajta-szükségtározó-rendszert. A gátat megbontották, hogy így irányított módon, biztonságosan, és megfelelő időzítéssel vizet tudjanak kivezetni a kijelölt területekre. A vízügyi beavatkozás hatására Mosonmagyaróvár fölött már napközben éreztette hatását a levonuló víztömeg csökkentésében.

A Fővárosi Állat- és Növénykert úgy döntött, hogy a hozzá tartozó Margitszigeti Kisállatkert lakóit annak ellenére kiköltözteti átmenetileg, hogy az előrejelzések szerint nem lesz olyan magas a Duna vízállása, mint 2013-ban volt.

Az Állatkert azt írta honlapján, hogy a városligeti helyszínen már a múlt héten előkészítették az ideiglenes férőhelyeket, ma pedig egyenként befogták a Margitszigeti Kisállatkertben lakó mintegy száztíz állatot, beládázták, becsomagolták őket, és mindegyiküket beszállították ideiglenes helyükre. Ahogy az előző két alkalommal, a dámszarvasok most is kábítólövedéket kaptak: így sokkal biztonságosabb volt a beszállításuk. A műveletet közel húsz munkatársuk három óra alatt végezte el.

Ahogy közeledik az árhullám csúcsa, úgy vezet be újabb és újabb forgalomkorlátozásokat biztonsági okokból a Budapesti Közlekedési Központ.

  • Kedd délután lezárták a Clark Ádám téren a gyalogos-kerékpáros aluljárót, a kerékpárral közlekedők a Vám utca és az Ybl Miklós tér között tudnak haladni. Észak felé a Lánchíd utca – Clark Ádám téri körforgalom – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart, dél felé pedig a Vám utca – Fő utca – Clark Ádám tér – Lánchíd utca útvonalon.
  • Csütörtökön üzemkezdettől a 2-es villamos a jelenlegihez képest is rövidebb útvonalon jár, a Jászai Mari tér felől csak a Kossuth Lajos tér M megállóig közlekedik. A Kossuth Lajos tér M és a Március 15. tér között nem jár a villamos, ezen a szakaszon pótlóbusz sem közlekedik. A 2-es villamos közlekedésének korlátozása alatt a BKK a belvárost érintő egyéb járatok, különösen a metrók, a kiskörúti 47-es és 49-es, a nagykörúti 4-es és 6-os villamos, a 72-es trolibusz, valamint a 9-es és a 15-ös autóbusz igénybevételét javasolja.
  • Várhatóan szeptember 20-án, pénteken üzemkezdettől lezárják az M2-es metró Batthyány téri állomását. A vonatok csak áthaladnak az állomáson, le- és felszállni nem lehet. A Batthyány téri metróállomás lezárásának idején a 39-es busz a Széll Kálmán tér és a Batthyány tér között sűrűbben és nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal közlekedik.
  • Pénteken üzemkezdettől korlátozzák a 19-es és a 41-es villamos közlekedését a Széchenyi Lánchíd térségében. Péntektől a 41-es villamos a Krisztina körút felé, az 56-os villamos vonalán közlekedik, a 19-es villamos pedig két szakaszon jár: a Bécsi út felől csak a Batthyány téri, illetve a Clark Ádám téri ideiglenes végállomásig (felváltva), Kelenföld felől pedig a Clark Ádám tér megállóhelyig.

A vízügy szakemberei hajnalban megnyitották a Lajta-szükségtározó-rendszert, az árvízcsúcs csökkentése a Mosonmagyaróvár feletti szakaszon már érezteti is a hatását – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A dunai árhullám tetőzése jelenleg a szlovákiai Dévény térségében tart, a Dunakanyarban várhatóan még két napig emelkedik a vízszint, így ott még folyik az ideiglenes védművek kialakítása, a tetőzés a fővárosban a hét végén várható.

Az OVF közlése szerint jelenleg a Duna Komárom feletti szakaszán mindenütt harmadfokú az árvízvédelmi készültség. A legfrissebb adatok alapján a hazai szakaszon a legtöbb helyen a harmadfokú készültségi szintet meghaladóan tetőzik majd a folyó.

A vízszint emelkedésétől függően néhány helység árterében nem lesz gázszolgáltatás és Bács-Kiskun vármegye Duna-parti településeinek egyes részein az MVM Démász Áramhálózati Kft. az áradás levonulásáig szüneteltetheti a villamosenergia-szolgáltatást, írta közleményében az MVM Csoport.

A Duna felső szakaszán a gázhálózatot üzemeltető MVM Égáz-Dégáz, illetve a fővárosban az MVM Főgáz gázmérőket és nyomásszabályozókat szerel le azokon a helyszíneken, ahol az árvíz elérné ezeket az eszközöket. Eddig Győrben, Esztergomban és Komáromban történtek ilyen intézkedések, a vízszint emelkedésétől függően hasonló beavatkozás várható még Neszmély, Nyergesújfalu és Baja területén.

Az MVM Démász Duna-menti szolgáltatási területén várhatóan 11 település árterében szünetelhet az áramellátás, a pontos helyszínekről weboldalunkon folyamatos tájékoztatást adunk.

Az érintett területeken az MVM egészen addig biztosítja az energiaellátást, ameddig az biztonságosan megtehető, de azonnal kikapcsolja a szolgáltatást, ha a víz veszélyesen megközelíti az áramhálózati berendezéseket. Ha az elárasztott területen zárlat következtében egy áramkörön megszűnik a szolgáltatás, az áramellátást csak akkor tudják visszakapcsolni, amikor már az árvíz levonult, és a hiba okát biztonságosan elhárították. Szakembereik munkáját drónok is segítik majd az áramhálózat ellenőrzésében.

Körülbelül összesen négyszáz katasztrófavédelmis, katona, civil dolgozik a gátakon Pilismaróton a Dunakanyarban.

A helyiek ott segítenek, ahol tudnak, például kávéval, teával vagy ebéddel: ma például tarhonyás hús a menü, az egyik helyi kemping házigazdája pedig rántott húsos szendvicseket készített.

Nincsen pánik, mindenki tudja, hol él, és mi a dolga ilyenkor. Az emberek azt beszélik, még egy métert fog feljönni a víz, ami most 680 centi körül áll.

Ha nagyon kritikus lesz a helyzet, akkor Pilismaróton lekapcsolják az áramot, és generátorokat fognak használni a helyiek.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az ott élők közül már többen elhagyták a területet, vannak, akik épp ottjártunkkor készültek a kiköltözésre. A Lupasziget utcát lezárták, néhány helyi lakos azt mondta, azért, mert számos katasztrófaturista jelent meg a környéken. Több autós panaszkodott, hogy hiába laknak a területen, ők sem tudnak behajtani a házukhoz, mert nem engedik be őket. A behajtáshoz lakcímkártyára és behajtási engedélyre van szükség.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex


Az Országos Rendőr-főkapitányság arra kér mindenkit, hogy ne akadályozzák „bámészkodással, fotózkodással” azokat, akik az árvíz elleni védekezésben segítenek.

Az ORFK felhívja arra is a figyelmet, hogy:

  • Járművel és gyalogosan egyaránt tilos megközelíteni a töltéseket.
  • Kerüljük a gátak, erdők környékét, lehetőség szerint kutyájukat se arra sétáltassák, hogy minél kevésbé zavarjuk a mentésben részt vevő erdészeket, vadgazdálkodási szakembereket.
  • A lezárt területekre tilos bemenni és parkolni.
  • Ne hajtsanak át elárasztott úton, mert már a bokáig érő víz is elsodorhat egy embert vagy károkat okozhat az autóban.
  • Az elöntött területeken a fák gyökerei meglazulhatnak, és akár egy szellő is könnyen kidöntheti azokat.

Az ORFK arra kér mindenkit, hogy fotózkodás helyett „inkább önkéntes munkájukkal segítsék a védekezést”.

Budapest főpolgármestere Facebookon írta ki, hogy a Duna elérte az alsó rakpartokat, és ilyenkor a folyó sok kíváncsiskodót vonz, de mindenki figyeljen oda magára.

A vízszint gyors emelkedése és a Duna sodrása ugyanakkor most különösen veszélyessé teszi, ha valaki túl közel merészkedik a folyóhoz. Nem is beszélve arról, hogy az egyébként stabilnak tűnő fák a felázó talajban akár váratlanul is kidőlhetnek

– írja.

Karácsony arra kér mindenkit, aki nem vesz részt a védekezésben, hogy „csak távolról, legfeljebb a felső rakpart vonalából tekintse meg az áradó Dunát, a védekezés kiemelt helyszínét, a Bem tér és a Batthyány tér közötti szakaszt lehetőség szerint kerülje el.”

„Péntek környékén már láttuk, hogy baj van. Vasárnap vált biztossá, hogy jön az árvíz, és szerdán lezárják a szigetet. Így két napunk maradt, hogy felkészítsük az épületet, amiről azonnal értesítettük a tagságot, sportolókat”

– mondta Müller Márk, a Budapest Evezős Egyesület klubvezetője a cikkünkben. 2013-ban 130 centi magasan állt a víz az újpesti épületüknél.

A Dunán levonuló árhullám a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. több fürdőjét is érinti, ezért a társaság megtette a szükséges intézkedéseket a fürdők megvédésére – írja az MTI.

A közlemény szerint a Duna budai oldalán délről észak felé haladva az extrém magas vízállás a Gellért, a Rudas, a Rác, a Király, a Lukács fürdőt és a Pünkösdfürdői strandot is veszélyezteti. A Király fürdő még mindig a törökök által kiépített vezetékeken kapja a Lukácsból a gyógyvizét, ez az árvízre tekintettel le lesz zárva a napokban – írja a cég sajtóközleménye.

Homokzsákok a Palatinuson – Forrás: Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.
Homokzsákok a Palatinuson – Forrás: Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A Margitsziget lezárása miatt nem látogatható a Palatinus, ott már a hétvégén megkezdték a fürdő eszközeinek áthelyezését az alagsori és földszinti épületrészekből a vízmentes emeleti szintekre, több mint 4 ezer homokzsákkal készültek.

Minden veszélyeztetett fürdőben szivattyúkkal, aggregátokkal, homokzsákokkal készülnek az árvízvédelemre.

Budapesten szerda reggelre elérte a vízállás a 693 centit az Országos Vízügyi Főigazgatóság mérése szerint, ami azt is jelenti, hogy kedd estéről szerda reggelre már oda is kilépett a Duna, ahova nem olyan sűrűn szokott – az alsó rakpartra.

A várakozások szerint a Duna szombaton fog tetőzni 850 centi körül, ami nem éri majd el a 2013-as 891 centiméteres magasságot.

Budapesten a H5-ös HÉV Batthyányi téri és Margit hídi megállóit már lezárták. A Blikk fotói szerint a Római-partot már elöntötte a víz.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Boris névre keresztelt ciklonnak, illetve az özönvízszerű esőzéseket követő árvizeknek Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban és Romániában is vannak már halálos áldozataik, többen pedig eltűntek. A térség országaiban több helyen készenléti állapotot hirdettek, hajókkal, csónakokkal, olykor helikopterekkel mentik az embereket. Az erről készült összeállításunkat itt lehet elolvasni.

Sürgős homokzsákpakolásra kerestek reggel önkénteseket Győrben, mert buzgárral kellett megküzdeni a töltés innenső oldalán Vámosszabadinál.

A buzgár olyan vízfeltörés, ami árvíz során a töltések mentett oldalán alakul ki, alulról felfelé tartó szivárgásból. Magával viszi a vízáteresztő réteg finom szemcséjű anyagát. Kialakulásának oka a gát két oldalán lévő vízszintkülönbség okozta víznyomás, az elhanyagolásuk belvízi károkhoz, de akár gátszakadáshoz is vezethetne.

Ilyet vettek észre Vámosszabadi magasságában a vízügyesek, akik gyorsan elkezdték a buzgárt homokzsákokkal körbebástyázni.

Az Országos Mentőszolgálat előkészített mindent arra az esetre, ha esetleg át kell telepíteni a szentendrei mentőállomást, a közúton megközelíthetetlenné váló Kisorosziba pedig mentőautót telepítettek – derül ki az OMSZ szerda délelőtti sajtóközleményéből.

A mentőhelikopterek is készenlétben vannak, hogy szükség esetén az ország bármely részében segíteni tudják a rászorulók megfelelő ellátását.

Eddig is volt szó róla, de szerda reggel tényleg megtörtént: az árvíz miatt lezárták a Margit hídnál a H5-ös HÉV megállóját, az ideiglenes végállomás pedig a felszínen van.

Fotó: Máthé Zoltán / MTVA
Fotó: Máthé Zoltán / MTVA

Szerda reggel ülésezett az árvízvédelmi operatív törzs, utána pedig Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott, ahol többek között elmondta, hogy szerinte a 2013-as árvízhez képest „olyan kihívás, amivel nem birkóztunk meg, nincsen.”

A sajtótájékoztatóról írt cikkünket itt lehet elolvasni.

Itt pedig a sajtótájékoztatót lehet megnézni:

Ma megkezdi a munkáját az árvízvédelemre létrehozott operatív törzs, ami olyan helyzeteket eredményez, hogy ott ül egymás mellett Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter és Karácsony Gergely főpolgármester, akik mind hallgatják az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatójának, Láng Istvánnak a beszámolóját a Belügyminisztériumban, a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban.

Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda/ MTVA
Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda/ MTVA

Orbán Viktor YouTube-csatornáján pedig 8 órakor kezdődik az Árvízinfó élőben.

Mielőtt az operatív törzs előtt is beszélne erről, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere kiposztolta, hogyan áll a város az árvízvédelemmel.

A posztja szerint a BKV ma reggel elkezdi a homokzsákok felhalmozását a Batthyány téri metróállomásnál, és az is benne van a pakliban, hogy a 2-es metrónak ezt a megállót majd ki kell hagynia.

Szerdán zárják le a H5-ös HÉV alagúti szakaszát, ezért a HÉV a Batthyány tér helyett csak a Margit híd budai hídfőjéig, a felszínen kialakított ideiglenes végállomásig jár.

Csütörtökön le fogják zárni a Margitsziget Árpád híd felőli bejáróját, a Budapest Közút Zrt. pedig felkészült a Clark Ádám téri gyalogos és kerékpáros aluljáró lezárására is.

Homokzsákok bekészítve a bajai Pandúr-szigeten, a Petőfi híd lábánál található Véndió vendéglő védvonala pedig már kész – Fotó: Guld Péter Homokzsákok bekészítve a bajai Pandúr-szigeten, a Petőfi híd lábánál található Véndió vendéglő védvonala pedig már kész – Fotó: Guld Péter
Homokzsákok bekészítve a bajai Pandúr-szigeten, a Petőfi híd lábánál található Véndió vendéglő védvonala pedig már kész – Fotó: Guld Péter
Homokzsákok bekészítve a bajai Pandúr-szigeten, a Petőfi híd lábánál található Véndió vendéglő védvonala pedig már kész – Fotó: Guld Péter

A hamarosan leköszönő polgármester, Nyirati Klára szükségállapotot hirdetett Baján, evakuálják az érintett területeken élőket, és menedékhelyeket hoznak létre. A tetőzést 22-ére, nagyjából 900 cm körül várják a szakemberek.

Orbán Viktor hétfőn reggel arról beszélt, hogy Magyarországon három olyan helyszín van, amelyet veszélyeztet az árvíz: a Szigetköz, a Dunakanyar és Budapest. Előbbit hétfőn el is érte az ár. Elmentünk Dunaszentpálba, megnézni a készülődést, és Gönyűt is útba ejtettük.

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) ma hajnaltól ismét fogad egyes vonatokat a hegyeshalmi határállomáson keresztül. Ennek köszönhetően hajnaltól már közlekedhetnek az EuRegio-vonatok Győrből Bécsbe és Bécsből – Bruck an der Leitha állomáson át Győrig teljes útvonalon. A GYSEV szerint a mai üzemkezdettől a Sopron–Wiener Neustadt vasútvonalon újra közlekednek a vonatok, írja a MÁV.

A railjetek, a bécsi EuroCityk és a Kálmán Imre EuroNight további intézkedésig csak Hegyeshalomig közlekednek, illetve onnan indulnak Budapest felé. A Keleti pályaudvar és Hegyeshalom között közlekedő nemzetközi vonatok a fennakadás végéig helyjegy váltása nélkül is igénybe vehetők.

Győri vagy hegyeshalmi átszállással biztosított az eljutás Bécsig, illetve Bécs felől Budapestig, azonban hosszabb eljutási idővel kell számolni.

A jelenlegi információk alapján a Bécsen túli (Wien Hbf.), Salzburg felé lévő állomások még nem érhetők el vasúton. A heves esőzések és az árvízhelyzet miatt Ausztriában továbbra is lehet járatkimaradásokra, fennakadásokra és késésekre számítani.

A Regiojet tájékoztatása szerint várhatóan szerdától ismét közlekednek a Regiojet-járatok Bécs-Hegyeshalom-Budapest között, a 1065-ös számú vonat kivételével. Szerdán még nem közlekedik a Bécsből 7:34-kor a Déli pályaudvarra induló RegioJet. A kialakult helyzet miatt még előfordulhatnak késések.

Csehországban a kiterjedt áradások miatt továbbra is korlátozzák még a vasúti forgalmat. A Metropol EuroNight Varsó–Budapest közvetlen kocsijai szeptember 19-ig nem közlekednek. A Hungária EuroCity mindkét járata Budapest–Berlin–Budapest között jelenleg korlátozás nélkül közlekedik mindkét irányban.

Az árvízvédelmi készültség miatt lezárták a 10-es főút Neszmély és Süttő közötti szakaszát. A korlátozáshoz igazodva mától már csak Esztergom és Süttő között közlekednek az S74-es vonatok pótlóbuszai. Neszmély és Komárom között a Volánbusz menetrend szerinti járataival lehet utazni, melyeken elfogadják a vasúti jegyeket is.

Már 21-en meghaltak a Boris ciklon okozta áradásokban Európában, írja a BBC. Lengyelországban eddig 6 áldozatot követelt az árvíz, a rendőrség óva inti a lakosságot attól, hogy elhiggyék azokat az álhíreket, amik több mint egy tucatra teszik a halottak számát.

A BBC azt írja: az extrém esőzések egyre gyakoribbak és intenzívebbek Közép-Európában is, de míg a most tapasztalt események egybecsengenek a felmelegedő világban várható szélsőségesebb csapadékmennyiséggel, még nem lehet pontosan számszerűsíteni, hogy az éghajlatváltozás mekkora szerepet játszott az áradásokban.

Ahhoz, hogy ezt biztosan tudjuk, a természeti és emberi hatások teljes tudományos elemzésére van szükség – ami hetekig vagy hónapokig is eltarthat. A klímatudósok azonban évek óta figyelmeztetnek az ehhez hasonló szélsőséges esőzésekre, amiket gyakoribbá tesz a globális felmelegedés.

Magyar Péter lapátot ragadott, és a kórházak után most a gátakat járja, hogy az árvízi védekezést segítse. Facebook-oldalát ellepték az erről szóló fotók és videók. A miniszterelnök kampánycsapata viszont mintha elaludt volna, Orbán eddig nem hozza azt a dinamikus és cselekvő vezető képet, amit a 2001-es és a 2013-as nagy árhullámok idején mutatott. Ki lesz a legény a gáton?

Aki az ártérben él, az örökké tanul. Egy kis hidrológia, egy kis meteorológia, egy kis spiritualizmus, egy kis kocsmai bölcsesség, egy kis ez meg az. De hiába, a vége úgyis mindig ugyanaz: napokig tartó pakolás, evakuálás, majd ha levonult az ár, az ördög leslagozása és felporszívózása.

Kollégánk barátja bizonyos szempontból sokkal jobban ismeri a Dunát, mint a vízügyesek. Ebből a cikkből ennél több is kiderül, róla is, meg a Lupa-szigeten élő kollégánkról is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!