A 2013-as vizet túléltük, hát higgye el, ezt is túl fogjuk

2024. szeptember 18. – 07:00

A 2013-as vizet túléltük, hát higgye el, ezt is túl fogjuk
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem izgulnak a helyiek, öt-tíz évente eljátsszuk ezt, hol kisebb, hol nagyobb árvíz jön. Óvatosnak lenni azért nem árt, lesznek kertek, ahova bemegy a víz” – foglalja össze a helyzetet Major Gábor, a Győr-Moson-Sopron megyei Gönyű polgármestere. Később látjuk, hogy igaza van: a településen a Dunához közeli házaknál már van olyan, ahol a fákról lehullott almákat szedte össze és sodorta el a Duna. „50-60 centivel kisebb lesz, mint 2013-ban, 8 méter fölött ígérnek” – mondja Major a héten tetőző árvízről.

Orbán Viktor hétfőn reggel arról beszélt, hogy Magyarországon három olyan helyszín van, amelyet veszélyeztet az árvíz: a Szigetköz és környéke, a Dunakanyar és Budapest. Előbbit hétfőn el is érte az ár. Az előrejelzések szerint a napokban tetőzik itt a Duna, rekordközeli vízmennyiség érkezhet az árvízzel a Szigetközbe és a környező területekre. Már napokkal ezelőtt folyamatos felkészülés indult el a környéken.

Gönyű polgármesterével homokzsákpakolás közben találkozunk: önkénteseket és munkásokat koordinál. Annyira kiveszi a részét a munkából, hogy ő maga vezeti az egyik zsákos traktort délben a polgármesteri hivatalhoz ebédszünetre.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Most már nem rendelünk sem homokzsákot, sem homokot. A vízügyi előrejelzés szerint elég minden, 5000 homokzsákot hagytunk tartaléknak” – mondja Major. Szerinte ha gátszakadás lenne, akkor kellhet pluszbeavatkozás a térségben. „Száz százalékig felkészültünk, szombat óta pakolunk” – teszi hozzá.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az árvíz elleni védekezés részeként vasárnap Pintér Sándor belügyminiszter is ellátogatott Gönyűre, ahol megszemlélte az árvízvédelmi munkálatokat, majd megkérdezte a munkásokat, hogy megvan-e mindenük, végül 60 ezer forintot adott pálinkára a település dolgozóinak. Itt egyébként a polgármester szerint nagy veszélyben nincsenek területek; mint mondja, a Duna partjához közel, a Kikötő utca végén van pár ház, amire külön figyelnek, de inkább a kertvégeket erősítik meg.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Idáig fog feljönni a víz, látod?” – mutatja mellettük egy néni a másiknak, mi várható az előrejelzések szerint. A két nő magasra pakolt homokzsákok mellett beszélget. Ilyen homokzsákfalak, bezsákozott ajtók láthatók most a településen több helyen is. Nemcsak ők, de más helyiek is összegyűltek kedd délelőtt, hogy az árvízről beszéljenek. Páran például a kárrendezésről beszélgetve azt fejtegetik, hogy „hát víz, nem lehet ezzel mit csinálni, amit elvisz, azt majd kifizeti a vis maior”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Három ház van itt veszélyben, a miénk, ott hátul egy másik, meg a Gödör büfé” – mondja egy nő homokzsákok pakolása közben az érdeklődőknek. Ők, mint meséli, elpakoltak pár dolgot, de nem izgulják túl: „ha jön a víz, hát jön”.

A rizikós részen lévő Gödör büfé tulajdonosával, Szász Tiborral az épületbe is bemegyünk. „Ezek a homokzsákok itt azért vannak, hogy ha feljön a víz, akkor is meg tudjuk védeni a drágább berendezést. A milliós gépeket felraktuk ide, az asztalra” – mutatja Szász. Homokzsákokon átlépkedve járjuk be az éttermet, aminek a teraszát már ellepte a víz. „Látod ott azt az oszlopot? Odáig tart a terasz” – mutat a tulajdonos az étterem belsejéből egy távolabbi, Duna-lepte pontra.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A belső részen emléktábla őrzi a 2009-es és a 2013-as víz magasságának jelét is, most közvetlenül ezek alatt áll a Duna vize. Szász szerint most kisebb vizet ígérnek, de őket is meglepte, milyen gyorsan jön fel a Duna. Ottjártunkkor azt mondják, „reggel még pakoltunk, egy órája tört be a víz, azóta már 5-7 centi magasan áll a teraszon”.

A férfi hozzáteszi, időben elkezdtek pakolni, a teraszról felrakták védett szintre az asztalokat, a belső térben a pultot is szétbontották, hogy biztonságban legyen. „Megcsináltuk, amit lehetett, innen a sorsra bízzuk magunkat. Itt már csak az segítene, ha olyan erősek lennénk, hogy felkapjuk az épületet, és felvisszük a partra” – mondja.

Gönyűn a helyiek többször is a Duna másik oldalához, Szlovákiához mérik a helyzetet, és ennek alapján magas áradásra számítanak. Az árvíz miatt a héten már a Szlovákia felé tartó határt is lezárták Vámosszabadinál. Itt, az Alsó-Szigetköz mellett már elérte a hullámteret a Duna, az előrejelzések szerint a hídra vezető útszakaszt is elérheti a víz. Mint a helyszínen kiderül, keddre befejezték a szakasz felkészítését az árvízre, de az egyik vízügyes szerint „a szomszéd országokban is látszik, hogy ott az előrejelzésekhez képest nagyobb árvíz érkezett. Sok fog múlni azon, hogy milyen gyorsan, mekkora mennyiségű víz érkezik, és hogy tudja útközben kitölteni a medreket. A mai tapasztalatok alapján gyorsan tör fel a víz.”

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Major Gábor polgármester a védekezésről elmondta, hogy homokzsákot a katasztrófavédelem adott nekik, homokot és fóliát az önkormányzat rendelt. A vízügy éjjel is a településen van, várják a tetőzést, ami az előrejelzések szerint szerdán este vagy csütörtökön jöhet. Mivel a település rajta volt az önkénteseket keresők listáján, sok más városból is jöttek hozzájuk pakolni, ők „reggel 8 óta pakolnak, de mára már teljesen kész lesznek” – mondja egyikük. Ennyit tudunk beszélni, mert a polgármesternek telefonja akad, már csak annyit hallunk a beszélgetésből, hogy „abba az utcába még lehet két sor homokzsákot rakni” – aztán egy traktor el is indul, zsákokkal megpakolva.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Gönyűn a helyiek arról beszélnek, hogy tartanak az árvíztől, de kiköltözni biztos, hogy senki nem fog. Itt is, és a Szigetközben lévő Dunaszentpálon is azt mondják, hogy 2013-ban hasonló árvíz volt, „és akkor is meg lett oldva minden”. Úgy látják, a védelmi rendszer jól ki lett építve. Dunaszentpál nemrég vesztette el polgármesterét, így a többi településsel ellentétben itt nem a település feje készítette fel az árvízre az embereket. A gyászoló községben ennek ellenére arról beszélnek, hogy mindent tökéletesen és időben sikerült megoldaniuk.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Dunaszentpál felé vezet az egyik főút, aminél kedden 600 méteren rak le a katasztrófavédelem mobilgátat. „Ez gyorsabb, mint a homok. 2013-ban ezt az utat ellepte a víz, ezt előzik itt meg. 2013-hoz képest tapasztaltabbak is vagyunk, meg már azok a gátak is megvannak, amik akkor még meg sem épültek” – tudjuk meg a mobilgát mellett egy helyitől. Ő eléggé bizakodó: szerinte a helyzet „most könnyebb, mint akkor volt, mert már készen állnak itt rá a települések”.

Hasonlóan gondolkoznak a településen belül is a homokzsákokat pakolók. Szerintük jobb most a helyzet, mint 11 éve volt, „akkor azt a részt is meg kellett erősíteni, ahol most gát van. Így viszont most százszázalékos a védekezésünk” – mondja az egyik koordinátor a településen.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Mint hozzáteszi, Dunaszentpálnak a strand része lesz főként érintett az árvízben, bár itt vannak épületek, „akik oda építkeztek, számíthattak rá, hogy a víz ellepheti a házukat”. A fentebbi részeken itt Gönyűhöz hasonlóan csak a kertekbe fog befolyni a víz az előrejelzések szerint. „Azon a részen pedig már feljött a víz” – mutat a nő a homokzsákok mögé, ahol a víz már valóban ellepett egy kisebb épületet, de a „sör és ingyen wifi” feliratú tábla egy részét is elfedte. Itt azonban sokat nem nézelődünk – két liba már kint szemléli boldogan a terepet, és fúj mindenkire, aki szembejön velük.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A közelben lévő mércén azért még megnézzük, hol állt régen a víz, aztán az utcából kifelé az egyik helyi még összegzi nekünk a helyzetet: ne aggódjunk, hiszen „a 2013-as vizet túléltük, hát higgye el, ezt is túl fogjuk”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Kedvenceink