Pilismaróton 125 ezer homokzsákkal erősítették meg a töltést

2024. szeptember 18. – 18:40

Másolás

Vágólapra másolva

Megfeszített munka folyik az árvízi védekezésben a Dunakanyarban – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatornán.

Siklós Gabriella azt mondta, Pilismaróton például 100 bordás megtámasztást készítettek a töltés megerősítése érdekében, ehhez 125 ezer homokzsákot és 4000 négyzetméternyi fóliát használtak fel eddig.

Védekezés Pilismaróton – Fotó: Bődey János / Telex
Védekezés Pilismaróton – Fotó: Bődey János / Telex

zölte, az átlagosnál várhatóan lassabban vonul majd le az árhullám. Egy nagyobb árhullám esetében ez általában 5-8 nap, de várhatóan ez most tovább fog tartani. Jelentősebb csapadék nem várható a Duna vízgyűjtő területein a közeljövőben, de az Ausztriában hullott hó olvadása lassítani fogja az árhullám levonulását. Emiatt nem várható egy második árhullám, de az apadás jóval lassabb lesz, így a töltéseket tovább éri majd a víznyomás, vigyázni kell az „állékonyságukra”.

Siklós azt mondta az árhullám tetőzése utáni időszak vízügyes szempontból még nehezebb, mivel meggyengülhetnek a töltések, csurgások, fakadó vizek, buzgárok jelenhetnek meg, amelyeket fontos észrevenni.

A budapesti helyzetről azt mondta, kedd este 22 órakor érte el a 645 centiméteres vízállást a Duna, ez az alsó rakpart szintje, szerda reggelre pedig 680-685 centiméterre emelkedett a folyó. A tetőzést Budapesten szombatra várják 850 centiméteres vízállás körül, tehát a szint várhatóan a 2013-as 891 centiméter alatt marad.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!