Orbán Viktor: Olyan kihívás, amivel korábban nem birkóztunk meg, nincsen

2024. szeptember 18. – 08:13

frissítve

Orbán Viktor: Olyan kihívás, amivel korábban nem birkóztunk meg, nincsen
Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart az árvíz elleni védekezésről a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. szeptember 18-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az árvízvédelemre létrehozott operatív törzs szerdán megtartotta első sajtótájékoztatóját.

A védekezéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Orbán Viktor ismertette. A miniszterelnök elmondta, hogy megkezdődött a védekezés legkomolyabb szakasza, kedden belépett Magyarországra az árhullám. Mostantól az a vízügy, a honvédelem, a belügy, a katasztrófavédelem és az önkéntesek feladata, hogy kikísérjük délre az árvizet. Ez az időszak a legnehezebb.

A miniszterelnök arra számít, hogy ez az időszak szerdától egy hétig, nyolc napig tart, a legmagasabb vízszint jövő csütörtökön hagyja el Magyarország területét.

Orbán Viktor szerint jó hír, hogy jövő héten nem lesz eső, szárazban kell védekezni. A magyar árvízvédelem állta a próbát, amikor belépett a magas vízszint az országba, ráadásul a mostani várakozások alatta maradnak a 2013-as vízszintnek. Orbán szerint olyan kihívás, amivel nem birkóztunk meg, nincsen. Ezek ismert és várt események, amiknek az elhárítását korábban megtettük.

A dunai árhullám jelenleg Dévénynél tart, „Ady Endre is megkapta a választ a kérdésre, hogy szabad-e Dévénynél betörni” – mondta.

Budapesten szombat délután-este 846 centiméter magasan fog állni a Duna. 2013-nál 891 centi volt a valaha mért legmagasabb vízszint.

Dunabogdány, Tahitótfalu, Leányfalu – ezeknél a településeknél szükség van önkéntesekre, a miniszterelnök szerint nehéz a helyzet. Vácnál le kell zárni hétvégén a 2-es utat. Kismarosnál a védművek kiépítettsége hatvan százalék. „A kisorosziak a legképzettebbek vízügyi szakemberek”, ott felkészültek az emberek.

Orbán Viktor szerint a 2013-as árvíz egyik tanulsága az volt, hogy a védműveket meg kell erősíteni. Azután 435 milliárd forint értékben voltak árvízvédelmi beruházások, 150 milliárdos fejlesztés a Dunán. Ott, ahol 2013-ban rezgett a léc, például Komáromnál, most nincsen szükség homokzsákra, önkéntesekre, nyúlgátra, mert a megépített védművek kész vannak, megtartják a vizet. Esztergomnál nem tudták befejezni a védműveket, de reméli, hogy a következő évben kész lesz.

Orbán Viktor biztos benne, hogy Magyarország minden nagyobb veszély és baj nélkül ki tudja kísérni az árvizet, de az fontos, hogy a magabiztosság ne csapjon át nagyképűségbe. „Maradjunk élesek, ne tekintsük rutinfeladatnak” – ezt kérte a védekezőktől.

Pár statisztika:

  • Összesen 544 kilométer hosszúságban védekezik az ország az árvíz ellen a Dunán, a Rábán, a Lajtán és a Marcalon.
  • Elsőfokú védekezés 127 kilométeren, másodfokú 192 kilométeren, míg a legmagasabb szintű, harmadik fokozatú védekezés 225 kilométeren van érvényben.
  • Vízügyből 1288 ember vesz részt a védekezésben, továbbá 1677 katona, 988 a katasztrófavédelemtől, 312 rendőr, közülük 200 fő rendészeti diák, illetve 117 rab a büntetés-végrehajtás részéről.

A sajtótájékoztatót Orbán Viktor YouTube-oldalán lehetett követni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!