Ki lesz a legény a gáton? Az áradó Duna felett feszülhet egymásnak Orbán és Magyar

Legfontosabb

2024. szeptember 17. – 08:29

Ki lesz a legény a gáton? Az áradó Duna felett feszülhet egymásnak Orbán és Magyar
Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével ülést tart az árvízvédelmi operatív törzs a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban 2024. szeptember 16-án – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor általában lubickol azokban a helyzetben, amikor az ország megmentőjeként és védelmezőjeként tűnhet fel. Amikor azt mutathatja, hogy cselekvő vezető, aki ott van, ahol a baj. Aki nem egy íróasztal mögül, hanem frontvonalból irányítja az embereket, legyen szó akár menekültválságról, járványról vagy hóviharról. Különösen igaz ez azokra a szituációkra, amikor az ellenfél nem tud visszavágni, esetleg nem is létezik, vagy pontosan lehet tudni, hogy a baj idővel magától is elmúlik, lásd infláció.

Az évtized árvizének ígérkező mostani árhullám is ilyen helyzet lenne, és azt is lehet sejteni, hogy a következő napokban mindenki erről fog beszélni. Az utolsó nagy árvíznél, 2013-ban, Orbán Viktor volt a védekezés főszereplője, gyakorlatilag egyedül győzte le az áradó Dunát – legalábbis a kommunikációban. Elég csak átpörgetni a 444 és a régi Index akkori összefoglalóit: a miniszterelnök napokig járta az országot, a gátakon dolgozó munkásokkal és árvízi szakemberekkel beszélgetett, mindig ő mondta be, hol mekkora a vízállás, kinek mi a feladata. Laktanyában aludt, kolbászt evett.

Orbán kampánycsapata azonban most mintha elaludt volna, vagy minimum lépést tévesztett. Az Orbán első számú lehetséges kihívójaként feltűnő Magyar Péter eddig is uralta az online csatateret, a politikusok közösségi médiás teljesítményét elemző legutóbbi Lájkbajnokság nyári elemzése szerint Orbánnak még a „békemissziónak” nevezett diplomáciai turnéjával sem sikerült lenyomnia. A kórházak helyzete után ezért az árvízi védekezés is egy olyan téma lehet, ahol Magyar Péteré lehet a kezdeményezés, és védekezésre kényszerítheti a kormányt.

Pedig minden adott lenne ahhoz, hogy Orbán magához ragadja az irányítást. Miniszterelnökként ő van döntéshozói pozícióban, nem mellesleg egy korlátlan erőforrásból gazdálkodó médiagépezetet tudhat magáénak. Ráadásul többször is volt már hasonló helyzetben, a régi Index cikke szerint 2013-ban részben a 2001-es tiszai árvíz tapasztalatai miatt mutatta annyit magát a védekezés során.

Az elmúlt napokban azonban nem sok minden látszott ebből annak alapján, ahogyan a miniszterelnök, és a legerősebb ellenzéki párt vezetője kommunikált. Orbán péntek kora délután posztolt először az árvízi védekezésről a hivatalos Facebook-oldalán. Kitett pár fotót arról, hogy terepszemlét tart a gáton és a vízügy szakembereivel egyeztet. Fújhat a szél, eshet az eső, mi készen állunk! – írta a posztjához.

Gát helyett a gymben

Videó is készült a Római-parton tartott terepszemléről. Ez azzal kezdődik, hogy megérkezik a helyszínre a miniszterelnököt szállító konvoj. Orbán lendületesen kipattan a kisbuszból, és már kérdezi is, hogy mi a helyzet. Hol tetőzik majd az árhullám, meddig van rendben Budapest, hol lesz a kritikusabb a helyzet, és mi lesz Szentendrével. A vízügyesek biztosították a miniszterelnököt, hogy van elég pénz az árvízi védekezéshez és emberből sem szenvednek hiányt. Orbán azzal búcsúzott el tőlük a videó végén, hogy „keressenek!”, jelentsen ez bármit.

Szombaton nem posztolt külön az árvízhelyzetről, viszont beszámolt Arnold Schwarzenegger testépítő-színész, volt kaliforniai kormányzó látogatásáról. Vasárnap már gumicsizmában, az áradó Duna partjáról jelentkezett be. A miniszterelnök videójában mindenkit megnyugtat, hogy minden rendben lesz, hiszen a rutinos Pintér Sándor belügyminiszer irányítja a műveleteket, van elég ember, pénz és eszköz a védekezéshez. „Most jön a neheze. De felkészültünk, meg fogjuk csinálni!” – üzente a miniszterelnök. Hasonló üzenete volt az árvíz miatt összehívott operatív törzs hétfői reggeli tanácskozásáról készült videójának is.

Ehhez képest Magyar Péter olyan fotókkal árasztotta el Facebook-oldalát, ahol másokkal együtt lapátol és homokzsákokat pakol. Az üzenet egyértelmű: miközben a miniszterelnök arról beszél, hogy meg fogják csinálni, ő már csinálja is. Amikor Orbán vasárnap arról posztolt, ahogy egy edzőteremben pózol Schwarzeneggerrel, Magyar azt írta ki, hogy a Tisza Párt önkénteseivel lapátokkal és gumicsizmával felszerelkezve indulnak az árvíz által fenyegetett településekre. Így állhatott elő az az abszurd helyzet, hogy Orbán egyik minisztere dicsérte Magyart, amiért a Tisza Párt önkénteseivel részt vesz az árvízi védekezésben.

A másik feltűnő különbség, hogy míg Orbán csak olyan videókat és fotókat tett ki, ahol a vízügyesekkel vagy egyedül szerepel, addig Magyar szinte mindig lapátoló, homokzsákokat cipelő civilekkel látható. Apróság, de a politikai kommunikáció szempontjából nem lényegtelen, hogy Magyar a fotókon és a videókon koszos, saras ruhában volt, míg Orbán makulátlan ingben és zakóban beszélt az operatív törzs ülésén. Ez is azt a képet erősíti, hogy Magyar nemcsak beszél az árvízi védekezésről, hanem cselekszik is. Élő videós bejelentkezései azt a hatást keltették, hogy csak arra a pár percre hagyta abba a lapátolást, amíg elmondja, hogy késik a kormány által beígért segítség.

„Nem Arnold Schwarzeneggerrel kell szürke ingben gymbe menni és gyúrni, miniszterelnök úr, latte avokádó sem kell. Jöjjön ide, és pakoljunk homokzsákokat együtt!” – üzente meg Orbánnak a Tisza Párt elnöke. Erre a videóra 11 ezer reakciót kapott Magyar, míg Orbán terepszemlés beszámolójára kicsivel több mint 3 ezer reakció érkezett. A miniszterelnök stábja is érezhette, hogy lépéshátrányba kerültek, mert hétfőn Visegrádnál vettek fel videót Orbánnal, amit a Telex fotósának sikerült megörökítenie.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Erre a kontrasztra hívta fel a figyelmet Török Gábor politikai elemző is. Posztjában úgy fogalmazott, hogy Magyar Péter „tankönyvszerűen professzionális” módon kommunikált az árvízről, pont úgy, ahogyan a Fidesz csinálta évtizedeken keresztül. „Nem lehet nem észrevenni, hogy Magyar Péter mennyire ügyes. Amit a közelgő árvíz kapcsán csinál, az szinte tankönyvszerűen professzionális. Pont olyan, amilyen a Fidesz politikája, kommunikációja volt évtizedeken keresztül. Nincs persze ebben semmi rendkívüli, különösen nem eredeti, de minden benne van (stratégia, taktika, munka), ami nélkül a politika nem lehet hatékony, sikeres” – írta Török.

Az elemző arra is utalt, hogy eközben mintha a Fidesz politikai és kommunikációs teljesítménye egyre gyengébb lenne, aminek több oka is lehet, de az biztos, hogy új politikai helyzet alakult ki Magyarországon. „Talán a tudás kopott meg, talán a rendszer rozsdásodott be, vagy egyszerűen csak az új világot egy új szereplő jobban érti már?” – írta. Az új világgal arra utalhatott Török Gábor, hogy hosszú évek után valódi kihívója lett a Fidesznek. A Medián friss közvélemény-kutatása szerint a biztos szavazók körében már csak 4 százalékpont a különbség a Tisza és a Fidesz között.

Lépéskényszerbe hozta a miniszterelnököt

Magyar Péternek azzal is sikerült magához ragadnia a kezdeményezést, hogy vasárnap nyílt levélben fordult Roberta Metsolához, az Európai Parlament elnökéhez és Orbán Viktorhoz, hogy az árvíz miatt halasszák el a szerdai EP-vitát. A szerdai plenáris ülésen az Európai Unió soros elnökeként szólalna fel Orbán. Magyarék azzal érveltek, hogy egy ilyen fenyegető árvízhelyzetben nincs helye politikai vitának, hanem teljes nemzeti összefogásra van szükség. Azt javasolták Orbánnak, hogy mondja le a szerdai vitát és irányítsa személyesen az árvízi védekezést. „A kapitánynak a parancsnoki hídon van a helye, egy percre sem hagyhatja azt el” – írták.

Magyar Péter homokzsákokat pakol pártja szimpatizánsaival Neszmélyen, 2024. szeptember 16-án – Forrás: Magyar Péter / Facebook
Magyar Péter homokzsákokat pakol pártja szimpatizánsaival Neszmélyen, 2024. szeptember 16-án – Forrás: Magyar Péter / Facebook

Ez azért volt jó húzás a Tisza Párttól, mert olyan helyzetbe hozták Orbánt, ahol nem nagyon volt számára jó választás. Ilyenre aligha volt példa az elmúlt 14 évben. Ha lemondja az EP-vitát, úgy tűnhet, hogy Magyar Péter nyomására döntött így, ha elmegy Strasbourgba, akkor viszont az a kép alakulhat ki az emberekben, hogy a saját politikai ambíciói fontosabbak, mint az árvízi védekezés. Magyar viszont mindenképpen jól jön ki a dologból, hiszen a javaslatával azt üzeni, hogy a nemzet érdeke fontosabb annál, mint hogy jól beolvasson Orbánnak. A miniszterelnök végül hétfőn bejelentette, hogy a szélsőséges időjárási körülmények és az árvizek miatt minden nemzetközi programját lemondja.

A Fidesz gyakorlatilag a kegyelmi botrány kirobbanása óta nem tudta visszaszerezni a közbeszéd irányítását, vagyis a napokban látott kommunikációs rövidzárlat nem egyszeri probléma. Az uborkaszezont hagyományosan a Fidesz és Orbán Viktor uralja. A kormányfő politikai iránymutatásnak szánt tusványosi beszédével hetekre elegendő beszédtémát szokott szolgáltatni a közvéleménynek. Idén azonban nem így volt, nem volt olyan erős mondása a miniszterelnöknek, amivel dominálni tudta volna a közbeszédet. Ez a nyár Magyar Péterről és a politikai állóvizet alaposan felkavaró kórházi akcióiról szólt. A következő napok nagy kérdése az lehet, hogy az árvízhelyzet fokozódásával hogyan próbálja meg visszaszerezni az irányítást és a figyelmet Orbán és a Fidesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!