Magyar Péter Orbánt és az EP elnökét is arra kéri, hogy halasszák el a vitát az árvízhelyzet miatt

2024. szeptember 15. – 18:05

Másolás

Vágólapra másolva

Javaslom Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy mondja le jövő heti strasbourgi utazását, kérje az Európai Parlamentet a vita elhalasztására és irányítsa személyesen az árvízi védekezést – üzente a miniszterelnöknek Magyar Péter, aki önkénteseivel a neszmélyi vasúti töltésnél segédkezett vasárnap az árvízvédelemben. A Tisza Párt az EP elnökétől is azt kérte: ajánlja fel Orbánnak a halasztást.

Videós bejelentkezésében a politikus arról beszélt, hogy a jelenlegi helyzetben Orbánnak személyesen kellene irányítania a védekezést mint „hajóskapitány”. Azt kérte, hogy az EP-vitát tegyék át a következő alkalomra, például októberre. „Információnk szerint a miniszterelnök már kedden kimenne és egészen szerda estig ott lenne. Rengeteg településen pont akkor fog tetőzni az árvíz, a valaha volt egyik legmagasabb vízszinttel” – mondta a politikus.

Vasárnap kora este a Tisza Párt közölte, hogy hivatalos levélben kérik az Európai Parlament elnökét, Roberta Metsolát, hogy ajánlja fel Orbán Viktor miniszterelnöknek a szerdára tervezett strasbourgi vita elhalasztásának lehetőségét. Álláspontjuk szerint egy ilyen fenyegető árvízhelyzetben nincs helye politikai vitának, ezekben a napokban teljes nemzeti összefogásra van szükség. „A kapitánynak a parancsnoki hídon van a helye, egy percre sem hagyhatja azt el” – írták.

Magyar elmondta, hogy azt is elfogadják, ha Orbán inkább kirepül Strasbourgba, ebben az esetben ő is ott lesz szerda délelőtt a plenáris vitán. „Annyit tudok tenni ebben az esetben, hogy nem hétfőn megyek ki, hanem valamikor kedden.” Orbán Facebook-oldalán vasárnap a budapesti Római partról üzent: „Gátra fel! Meg fogjuk csinálni”. Helyzetjelentésében nem beszélt arról, hogy tervezi-e programja módosítását az árvíz miatt.

Szeptember 18-án Orbán Viktor az Európai Unió soros elnökeként felszólal Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén. „Miniszterelnök úr, találkozunk Strasbourgban” – üzent Magyar Péter korábban Orbánnak. A strasbourgi vita platformja lehet az első, ahol vitázhatna egymással Magyar Péter és Orbán Viktor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!