Pintér Sándor szerint Magyar Péter hasznos munkát végez a gáton, más politikusoknak is ezt javasolta

2024. szeptember 15. – 21:47

Másolás

Vágólapra másolva

„Mindenki azt a munkát végezze el, amivel a legnagyobb hasznot tudja nyújtani a társadalomnak. Én úgy érzem, hogy ő jelen pillanatban ezt végzi” – mondta Pintér Sándor belügyminiszter arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy Magyar Péter homokzsákokkal és lapáttal van jelen a gátakon.

Pintér vasárnap délután tartott sajtótájékoztatót az árvízvédelemmel kapcsolatban. A belügyminiszter itt elmondta, hogy a kormány a Belügyminisztériumot hatalmazta fel, hogy szervezze meg az árvízi védekezést. Az előrejelzések szerint a 2013-as árvízhez hasonló, vagy azt meghaladó magasságot ér majd el a Duna és a Lajta vízszintje, így a két folyón kiemelt védekezésre van szükség. „Meggyőződésem, hogy a kitelepítés nem fog bekövetkezni, mert a megfelelő védművek közé tudjuk szorítani a vizet” – mondta Pintér Sándor.

A belügyminisztert az esemény végén kérdezték a Tisza Párt elnökéről, aki a pártja önkénteseivel a neszmélyi vasúti töltésnél segédkezett vasárnap az árvízvédelemben. A belügyminiszter arról beszélt, hogy most azt kéri minden más politikustól: tegye ugyanazt, amit Magyar, de a szervezésbe ne szóljanak bele és ne politizáljanak, mert

„a politikának a parlamentben a helye, a védekezésnek a Duna partján”.

A politikusok közül vasárnap nemcsak Magyar látogatott el a gátra: Orbán Viktor a Római-parton tartott helyzetjelentést, Vitályos Eszter államtitkár Leányfaluról jelentkezett be homokzsákpakolás közben egy pár perces videó erejéig. A Momentum elnöke, Tompos Márton is kijelentette, a párt „minden lehetséges segítséget megad, hogy sikeres legyen a következő napok árvízi védekezése.” Nagy István még a hivatali programjait is lemondta, hogy a gátra menjen.

Az árvízhelyzettel kapcsolatban a katasztrófavédelem vasárnap este arról tájékoztatott, hogy a katasztrófavédelem központi készleteiből mobilgátakat és homokzsákokat csoportosított át a Duna-menti nyugati vármegyékbe. „A katasztrófavédelem minden árvízzel érintett önkormányzattal folyamatos kapcsolatot tart fenn, az érintett településeken katasztrófavédelmi összekötő tisztek segítik a védekezést, a szakmai irányítást pedig a helyszínen lévő vízügyi műszaki vezetők végzik” – írták.

Amennyiben lakosságvédelmi intézkedésre lesz szükség, arról a katasztrófavédelem időben tájékoztatja a lakosságot és megszervezi az emberek ideiglenes kitelepítését, utaztatását, elhelyezését és ellátását, majd visszatelepítését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!