Több mint 350 katonát rendelt ki a honvédelmi miniszter árvízvédelmi munkálatokra

2024. szeptember 15. – 18:47

Másolás

Vágólapra másolva

Több vármegye megkeresésére Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter katonák kivezénylését rendelte el árvízvédelmi munkálatokra – írja a Honvédelmi Minisztérium közleményében. Pintér Sándor belügyminiszter pedig egy sajtótájékoztatón azt mondta: meg fogják akadályozni, hogy a víz áttörje a Duna és a Lajta gátjait.

Pintér elmondta, hogy a kormány a Belügyminisztériumot hatalmazta fel, hogy szervezze meg az árvízi védekezést. Az előrejelzések szerint a 2013-as árvízhez hasonló, vagy azt meghaladó magasságot ér majd el a Duna és a Lajta vízszintje, így a két folyón kiemelt védekezésre van szükség.

„Meggyőződésem, hogy a kitelepítés nem fog bekövetkezni, mert a megfelelő védművek közé tudjuk szorítani a vizet”

– mondta a belügyminiszter. Közölte, hogy a Magyar Honvédség mintegy tizenhétezer emberrel kész arra, hogy a védekezésben megfelelő hátteret tudjon biztosítani, gépjárművekkel és helikopterekkel is. A védekezés segítésére felkészült a rendőrség, a büntetés-végrehajtási intézet és a tűzoltóság valamennyi tagja, mondta, de várják az önkénteseket is. Utóbbiaktól azt kérte, hogy csak oda induljanak el, ahova kérték.

A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, hogy több mint 350 katona segíti majd az árvízvédelmi védekezést. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter elmondta, a Duna magyarországi szakaszán várható III. fokot meghaladó árhullám következményeként a lakóingatlanok és az anyagi javak, a területi védelmi bizottságok kérésére a korábban kiépített védmű megerősítése, valamint a lakosság védelme érdekében. Mosonmagyaróvár, Neszmély, Pilismarót településeken és a Lajta folyó mentén segítik a munkálatokat a katonák.

A korábban kijelölt bázislaktanyákban Győrben, Tatán és Szentendrén felkészülnek a védekezésben részt vevő katonák és technikai eszközök fogadására, illetve elhelyezésére. A védekezésbe a területvédelmi tartalékos állomány is bekapcsolódik.

„Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár, Területvédelmi Erők, Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred egységei már úton vannak. Ott vagyunk, ahol szükség van ránk!” – írta a Honvédelmi Miniszter.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az ATV vasárnap reggeli híradójában azt mondta, a vízügy több kollégája a következő pár órában és napban elindul a Dunához. Hozzátette, az állami védvonal Komáromig tart, ennek állapotát kell majd napi 24 órában figyelni, ráadásul az időjárási előrejelzés jelenleg még nagyon bizonytalan.

Orbán Viktor vasárnap délutáni Facebook-videójában arról beszélt, hogy három kritikus szakasza lesz az árvíznek, ezek a Szigetköz, a Dunakanyar és maga Budapest. Karácsony Gergely főpolgármester szerint az évtized legnagyobb árvize közeledik Budapest felé, ezért hétfőtől harmadfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget a fővárosban. Várhatóan a hét második felében lesz a legmagasabb a vízszint, a sok eső miatt pedig várhatóan csak lassan indul apadásnak.




Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!