Pénteken már láttuk, hogy baj van, két napunk maradt felkészülni

2024. szeptember 18. – 12:08

Pénteken már láttuk, hogy baj van, két napunk maradt felkészülni
Fotó: Világi Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A politikusok sorra posztolják a képeket arról, hogy homokot lapátolnak, megtekintenek, készülnek. Ez egyébként kivételesen egy olyan PR-trükk, amely valójában nemcsak érthető, hanem még üdvözlendő is, és tök jó, hogy ennyivel is többen vesznek részt az árvízi felkészülésben. Azonban rajtuk, a celebeken, illetve a katonákon és a katasztrófavédelmis, vízügyes szakembereken kívül rengeteg civil, hétköznapi ember is kimegy önkéntesként lapátolni a Duna mellé. Megnéztük, hogy milyen ez a felkészülés az evezőstelepen, ahol Pétervári-Molnár Bendegúz háromszoros olimpikon klub- és elnökségi tag is jelen van.

A Budapest Evezős Egyesület – aminek én is régóta tagja vagyok – a Népsziget déli végén található, szinte az Újpesti-öböl szájánál. Árvíz szempontjából relatíve jó az elhelyezkedése, mert kicsit magasabban van, mint a Népsziget többi épülete. Ettől függetlenül a 2013-as árvíz idején a szigeten 130 centis magasságban állt a víz, betakarva az épületek földszintjeinek nagyjából felét.

A hivatalos tájékoztatók alapján most nagyjából 50 centivel alacsonyabban fog tetőzni a Duna, de ez még mindig komoly problémát jelent bármilyen vízparti épületnél. Főleg úgy, hogy nem volt túl sok idő a felkészülésre.

„Péntek környékén már láttuk, hogy baj van. Vasárnap vált biztossá, hogy jön az árvíz, és szerdán lezárják a szigetet. Így két napunk maradt, hogy felkészítsük az épületet, amiről azonnal értesítettük a tagságot, sportolókat”

– mondta Müller Márk klubvezető. Az elnökség már aznap összeült, hogy kitalálják, hogy is készüljenek az árvízre.

Mivel 11 éve nem volt jelentős áradás Budapesten, nem volt kész forgatókönyv egy ilyen helyzetre, de a vezetőség a 2013-as árvíz során szerzett tapasztalatokra tudott támaszkodni. Néhány dolog adott volt: mindent minél magasabbra kell pakolni, az ajtókat le kell szigetelni, és homokzsákokat kell mindenhova rakni.

A XIII. kerületi önkormányzat és a Katasztrófavédelem készült az árvízre, de az egyesületi vezetés nem látta előre, hogy pontosan mikor és mennyi zsákot kaphatnak, úgyhogy biztos, ami biztos alapon magánakcióba kezdtek, és felkerestek egy homokzsákokat forgalmazó céget. Kiderült, hogy a hagyományos már elfogyott, de kisebb még van pár ezer darab. Már csak homokra volt szükség, de azt személyes kapcsolatokon keresztül sikerült hamar beszerezni. A homokzsákok mindkét összetevőjét keddre várták.

Az első feladat a konditermek kiürítése volt, amit csak lehetett, fel kellett pakolni az emeleti öltözőkbe, a klubterembe és az erkélyekre. Ez hétfő reggel el is indult, bár mivel a vezetés vasárnap este küldött emailt a tagoknak, hogy kéne egy kis segítség, a legtöbben csak az iskola vagy a munkaidő végén, délután tudtak becsatlakozni a munkálatokba. Akkor viszont akkora lelkesedéssel (hétfőn legalább ötvenen fordultak meg a telepen), hogy este fél hétre már nem maradt mit pakolni.

A konditeremmel, ergométerekkel és gyakorlatilag mindennel megpakolt öltöző és erkély – Fotó: Világi Máté / Telex A konditeremmel, ergométerekkel és gyakorlatilag mindennel megpakolt öltöző és erkély – Fotó: Világi Máté / Telex
A konditeremmel, ergométerekkel és gyakorlatilag mindennel megpakolt öltöző és erkély – Fotó: Világi Máté / Telex

Sok hajót magasabbra pakoltak vagy felkötöttek, de néhányat összeerősítve kiraktak az udvarra, azok ellebegnek majd a megemelkedett Dunán. Akinek van saját hajója, és meg tudta tenni, elszállította biztonságosabb tárolóba.

Még a Velencei-tavi Vízi Sportiskola, a VVSI is felajánlotta, hogy segít, így kedden is több sportolójuk pakolt a Népszigeten, de olyanok is lementek segíteni, akik csak heti egyszer sportolnak az evezőstelepen, céges keretek között. Az egyesület partneri kapcsolatban van az Óbudai Egyetemmel, így ha a hallgatók lementek segíteni az árvízvédelemben, az egyetemen azt betudták két tesiórának. Persze ez inkább bónusz volt, mert enélkül is tényleg mindkét nap rengetegen siettek a klub segítségére.

A hangulat kedden végig kifejezetten jó volt, az egész inkább hasonlított egy karbantartó napra, mint egy árvízi felkészülésre. Már ha az ember nem figyelte, hogy szabad szemmel is látható volt, ahogy a Duna szépen, lassan egyre feljebb kúszik a parton. Az ebédre rendelt pizza szintén sokat dobott az általános hangulaton, de már az is sokat jelentett, hogy egész napos eső helyett hét ágra sütött a nap.

Homoklapátolás, háttérben a kipakolt, lebegésre ítélt hajókkal – Fotó: Világi Máté / Telex
Homoklapátolás, háttérben a kipakolt, lebegésre ítélt hajókkal – Fotó: Világi Máté / Telex

Mikor megjöttek a zsákok, mindenki azonnal kapát, lapátot, kis kerti ásót ragadott, és nekilátott a fehér zsákok megtöltésének. Mivel senki nem csinált még ilyet, kellett néhány kísérlet, mire sikerült eltalálni, hogy pontosan mennyi homok is kell egy zsákba, de amint ez meglett, a munka olajozottan zajlott. Négyen–öten lapátoltak, ugyanennyien tartották a zsákok száját és rakták félre a kész produktumot, és szintén négyen–öten talicskákkal, régi bevásárlókocsikkal hurcoltuk át a zsákokat a különböző ajtókhoz.

Müller Márk klubvezető (középen) és Mucsi György (balra), az utánpótláscsapat edzője homokzsákokat pakol – Fotó: Világi Máté / Telex
Müller Márk klubvezető (középen) és Mucsi György (balra), az utánpótláscsapat edzője homokzsákokat pakol – Fotó: Világi Máté / Telex

Szerencsére vannak a tagok között olyanok, akik jól értenek például a szigeteléshez vagy egy kicsit magához az árvízvédelemhez, így a különösen veszélyeztetett ajtókat újraszigetelték, lefóliázták és profi módon körbezsákozták.

Bizonytalan, hogy mi jön most

Az árvízre felkészült vízisport-egyesületek mást már nem nagyon tudnak tenni, mint várni. A legjobb forgatókönyv szerint a sziget csütörtökön vagy pénteken víz alá kerül, de csak 50–60 centit lep el a kiöntő Duna. De az is fontos kérdés, hogy hány hullám lesz.

„Nem kizárható, hogy a nagy esők miatt várható több hullám is – bár ennek egyelőre semmi jele –, úgyhogy a legrosszabb eset az lenne, hogy a héten jön az első hullám, hétfőre ellepi a szigetet, majd a vízszint kicsit lejjebb megy, csak hogy pár nappal később elérjen minket a második hullám, amiről egyelőre nem tudni, hogy ha lesz, mekkora lesz”

– mondta Müller.

Homokzsákok a hajótárolók és a konditerem előtt, néhány lebegésre ítélt kenuval – Fotó: Világi Máté / Telex
Homokzsákok a hajótárolók és a konditerem előtt, néhány lebegésre ítélt kenuval – Fotó: Világi Máté / Telex

Legjobb esetben két hétig áll le a szigeten található klubok működése, de ha a rosszabb forgatókönyv valósul meg, akkor akár október közepéig nem tudnak kinyitni. Ez pont elég rosszkor történik, ugyanis a szeptember–október a céges csapatépítések ideje, az egyesületek ilyenkor próbálják meg kitermelni azt, amiből a téli szezonban megélnek. Müller szerint voltak cégek, amik rugalmasabbak voltak, de már több rendezvényt is le kellett mondaniuk a következő hetekre, ami több millió forintos kiesést jelent.

Fotó: Világi Máté / Telex
Fotó: Világi Máté / Telex

Kisebb-nagyobb Duna menti egyesületek, csónakházak tucatjai szembesülnek most hasonló problémákkal. Még nem tudni, hogy az árvíz mit hoz magával, de az egész biztos, hogy a visszapakolás és a homokzsáktalanítás mellett némi iszapsöprésre és takarításra is lehet készülni. Az, hogy mikor és hogy hányadik hullám után, a következő napokban, hetekben kiderül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!