Orbán: Megadtam az engedélyt a Lajta menti szükségtározó megnyitására

2024. szeptember 17. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

540 kilométer hosszúságban védekezünk, ebből mintegy 200 kilométer, amely a legmagasabb készültségi szintet jelenti, tehát harmadfokú készültséget – mondta Orbán Viktor kedd délutáni helyzetjelentésében.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy a kedd reggel kapott jelentések szerint a legnehezebb helyzet a Lajta mentén alakult ki. Orbán a Lajtán ellenőrzést is tartott, ezután közölte, hogy vízügy munkatársaival egyeztetve megadta az engedélyt a Lajta-menti szükségtározó megnyitására. Kedd délelőtt a Telex győri tudósítóját már arról tájékoztatták, hogy délután megnyithatják Hegyeshalom környékén a Lajta menti szükségtározót, és ráengedhetik a szántóföldekre a vizet, hogy csökkentsék a folyó levonulásakori vízmagasságot.

„Át is vezényeltünk a Duna túlsó oldaláról, tehát az Alföldről több mint 800 szakembert, akik most a Dunántúlon teljesítenek szolgálatot. Kiválóan dolgoznak a katonákkal együttműködve” – mondta. Hozzátette: több mint 400 katona van most kint a gátakon, és 24 óra alatt további ezreket tudnak bevetni, ha szükséges. Szerinte meg tudják oldani a most megmozdított szakemberekkel, illetve a lelkes önkéntesekkel is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!