Újraszámolták a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait, de eredmény csak délután lehet

2024. június 14. – 08:56

frissítve

Újraszámolták a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait, de eredmény csak délután lehet
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Karácsony Gergely 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást. Vitézy Dávid szerint rendszerszintű szabálytalanságok voltak a választás lebonyolításában, ezért megfellebbezte az eredményt. Pénteken ezért újraszámolták az érvénytelen szavazatokat.
  • Összesen 24 592 érvénytelen szavazatot kell újraszámolni.
  • Kerületenként gyűjtötték össze az érvénytelen szavazatokat külön-külön lezárt, aláírt borítékokba. Először azt nézték meg, hogy ezek a borítékok tényleg zártak-e. Aztán azt, hogy tényleg kötegekben vannak-e az érvénytelen szavazólapok. Ha nem, jegyzőkönyvet vettek fel és fotót készítettek.
  • Tételesen, külön-külön nézték át az érvénytelennek tartott szavazólapokat, például azt is vizsgálták, hogy egyféle színnel, egy helyre tették-e a lapon az x-et.
  • Az I. kerülettel gyorsan meglettek, ott nem találtak érvényes szavazatot az érvénytelenek között. Utána viszont már több tucatnyi érvényeset is találtak. Az első nyolc kerületben 141 érvényes szavazatot számoltak össze, de ez még nem hivatalos eredmény.
  • Délután 2-re végeztek az érvénytelen szavazatok újraszámolásával.
  • Eredményt viszont csak az NVB 17 órás ülésén mondhatnak.
  • Karácsony Gergely már az egész választást megismételné, péntek estére tüntetést hívott össze.

Délután 2-re végeztek az érvénytelen szavazatok újraszámolásával. Az NVB tagjai most elvonulnak, délután 5-kor viszont bizottsági ülést tartanak, ott derülhet ki, mit állapítottak meg az újraszámlálásnál.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„TISZTA VIZET A POHÁRBA! Elegünk van a hazugságból, az igazságtalanságból! Ne adjunk teret a választási csalásoknak!” – áll a főpolgármester által meghirdetett péntek esti tüntetés Facebook-eseményében.

Karácsonyék azt írták, hogy ki szeretnének állni az igazság és a tisztesség mellett, azért azt követelik, hogy írjanak ki inkább új szavazást. „Nyerjen bárki, a verseny legyen tiszta” – írták. A főpolgármester szerint ezernyi jele van annak, hogy a szavazatok újraszámolásának tisztaságát sem mindenhol sikerült garantálni. „Ezt tűrni nem lehet. Az újraszámolás végeredményétől függetlenül tiszta helyzetet kell teremteni.”

Legkésőbb a választás utáni harmincadik napon, azaz július 9-ig kellene megismételni a főpolgármester-választást, ha Karácsony Gergely sikerrel venné az összes jogi akadályt. Arra viszont minimális esély van, hogy egész Budapesten megismételjék a főpolgármester-választást. Erről beszélt a Telexnek Kunos Zsuzsanna, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza.

A főpolgármesternek a konkrét szavazókörök konkrét jogsértését kell megjelölnie és bizonyítania a fellebbezésében. Ha az NVB vagy később a Kúria a megismételt választás mellett is döntene, valószínűleg csak azokban a szavazókörökben lenne új szavazás, ahol jogsértés történt, tette hozzá Kunos.

Karácsony azt kifogásolta, hogy az NVB nem tette kötelezővé, hogy a választási urnákat csak az ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bontsák fel. „Tudunk olyan fideszes kerületről, ahol – hogy, hogy nem – a jegyző nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mire az ellenzéki delegált odaért, ő már felbontotta az urnát. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni.”

A főpolgármester szerint az újraszámolás tisztasága csak akkor lenne biztosított, ha a kötelezően kötegelt érvénytelen szavazólapok bontatlanul érkeznének meg az NVI Alkotmány utcai épületébe. „Ezzel szemben tudunk olyan kerületről, ahol a Nemzeti Választási Iroda utasítására hivatkozva felbontották helyben a köteget, és csak a szavazólapokat küldték be egy borítékban az NVI-hez. Sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni.”

Vitézy Dávid csütörtökön kérelmet nyújtott be az NVB-hez, hogy a IV. és a VII. kerületben semmisítsék meg az eredményeket, és ismételjék meg a választást, hangzott el a Partizán tudósításában.

A Telexnek erről Vitézy azt mondta, nem új információ, hogy a IV. és a VII. kerületben a szavazás eredményének megsemmisítését, valamint új szavazást kért. Ez volt az, amit korábban a Fővárosi Választási Bizottság elutasított, de az ügyben Vitézyék fellebbezést nyújtottak be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, ami még nem döntött.

Vitézy azt mondta, mindig azt nyilatkozta, hogy akkor fogadja el az eredményt, amikor az jogerős lesz. Ehhez kell tudni az érvénytelen szavazatok átszámolásának a hivatalos eredményét (ami ma délután meglesz), valamint azt, hogy elutasítja-e a fellebbezésüket a Nemzeti Választási Bizottság. Ha igen, akkor számára jogerőssé válik az eredmény, kivéve egy esetben, ami már nem rajta múlik: Karácsony Gergely is bejelentette, hogy fellebbez, mert új főpolgármester-választást szeretne kiíratni. Erről is dönteni kell még a Nemzeti Választási Bizottságnak, ha hivatalosan be lesz nyújtva.

Karácsony Gergely stábja a Telexnek erről azt mondta, ők is mindenképp benyújtják a kérvényüket az új főpolgármester-választáshoz, csak ahhoz előbb meg kell várniuk, mi lesz a mai újraszámlálás eredménye.

Végeztek az érvénytelen szavazatok ellenőrzésével, átmentek mind a 23 budapesti kerületen, mind a 24 592 szavazaton. Az NVB tagjai még az utolsó néhány kerület szavazatait számolja újra. Hivatalos eredmény egyelőre még nincs, a hírek szerint csak az NVB 17 órás ülésén lehet.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Egy XX. kerületi választó szavazólapján Grundtner Andrást, Vitézy Dávidot és Szentkirályi Alexandrát besorolta a Fideszhez, Karácsonyt Gyurcsányhoz, majd csinált egy külön, érvénytelennek minősülő kategóriát, ahol Puzsér Róbert mellett x-elt. Puzsérra idén nem lehetett szavazni, 2019-ben indult a főpolgármester-választáson. Szintén kapott egy érvénytelen szavazatot Tóth Imre Bruti, aki a fővárosban nem indult, ő a Kétfarkú Kutyapárt EP-listáján szerepelt.

Fotó: Nádor András, Bődey János / Telex Fotó: Nádor András, Bődey János / Telex
Fotó: Nádor András, Bődey János / Telex

Azután, hogy Karácsony Gergely bejelentette, az érvénytelen szavazatok újraszámolásának körülményei körüli bizonytalanságok miatt kezdeményezi a Nemzeti Választási Bizottságnál a főpolgármesteri szavazás megismétlését, Vitézy Dávid így reagált a főpolgármester szavaira: „Karácsony Gergely mai sajtótájékoztatója gyakorlatilag arról szólt, hogy addig kell új választásokat kiírni, ameddig ő azt meg nem nyeri. Csak az a jó választási eredmény, ahol ő a győztes. Szerintem ez minden, csak nem egy demokrata hozzáállása.”

Szerinte a választás vasárnap megtörtént, „végre abban kellene tisztán látni”, hogy abban ki volt a győztes. Ha pedig rendszerszintű eljárási hiba és szabálytalanság történt, az a főpolgármester felelőssége, ezért Karácsony Gergelytől „jóval több szerénységre számítanék, ha már Budapest köztársaságban egy főpolgármester-választást se sikerült megszerveznie fennakadások nélkül”.

Megkezdték az utolsó, XXIII. kerületben leadott érvénytelen szavazatok megszámlálását is. Így nemsokára be fogják fejezni a számlálást, de a délutáni bizottsági ülésig még nem lesz végleges eredmény.

Egyedi stílusban fejtette ki véleményét egy budapesti választó, aki talán nem is gondolta, hogy érvénytelen szavazatát a számlálókon kívül más is látja majd. A vélhetően csalódott fővárosi magához vett négy bohócos matricát, leragasztotta mind a négy jelölt nevét, majd egy vonallal áthúzta az összes x-elésre biztosított karikát. Szavazata érvénytelennek számít, vélhetően nem is volt más a szándéka.

Fotó: Nádor András / Telex
Fotó: Nádor András / Telex

Reggel 9 óta megy az újraszámolás. A többórás ellenőrzésből így néz ki három perc, felgyorsítva.

Az elmúlt negyed órában a számlálók nagyjából fele elment szünetre, de a számlálás addig se állt meg. Jelenleg már a XVIII. kerületben leadott szavazatokat is nézik az NVI munkatársai.

Litresits András, az NVB-be delegált MSZP-s tag azt mondta, az első nyolc kerületben 141 érvényes szavazatot számoltak össze eddig, de ez még nem hivatalos eredmény. Ezek a szavazatok megoszlanak Karácsony Gergely, Vitézy Dávid és Grundtner András között.

Literist azt is mondta, hogy legalább a szavazatok harmada rosszul van kötegelve, és bizonyára azon fog menni a legnagyobb vita a délutáni NVB-ülésen, hogy ezeket a rosszul kötegelt szavazatokat érvényesnek számolják-e.

Több szavazatszámlálót is most cseréltek le, hogy elmehessenek szünetre. Közben a számlálás elég gyorsan halad, bár egyes asztaloknál még a XIII. kerületben leadott szavazatokat nézik át, máshol már a XVI. kerületből érkező borítékok tartalmát vizsgálják.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„Én nem azt mondtam, hogy legyen választás, ha én kikapok, hanem azt, hogy mindenképpen legyen választás” – mondta Karácsony Gergely csütörtök este a Partizánban. Arról beszélt, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után születő eredményt mindenképpen megtámadja, akkor is, ha az őt hozza ki győztesként.

A főpolgármester közölte, hogy a választási eredményt kihirdető döntés után három napon belül a Kúriához fordulnak majd. Állítása szerint több olyan kerületről tudnak, ahol az újraszámlálás miatt már az ellenzéki delegáltak érkezése előtt kinyitották az urnákat. Ez az az egyik ok, amiért megtámadnák a döntést, de korábbi sajtótájékoztatóján több más indokot is felsorolt.

Arról is beszélt, hogy neki nem attól van félelme, hogy az újraszámlálás megváltoztatja a végeredményt, hanem attól, hogy „magyar demokrataként súlyosan jogsértő folyamatok” valósultak meg. Szerinte a mostani újraszámlálási folyamat a magyar demokrácia szégyene.

Az aula egyik sarkában egy asztalnál vizsgálják meg az NVB tagjai az előzetesen mégis érvényesnek megítélt szavazatokat. Itt összesítik az eredményeket. Már az I. és VIII. közötti kerületek érvényesnek ítélt szavazatait összesítik. Egyenként mondják maguk között, hogy melyik jelölt kapta a mégis érvényes szavazatot. Vitézy Dávid neve egyértelműen többször hallatszott, de egyszer-kétszer Karácsony Gergely nevét is mondták.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Egy besatírozott karikát is vizsgálnak, hogy érvényes-e. A szavazó Vitézy Dávid melletti karikát gyakorlatilag teljesen kiszínezte, hiába van ott a szavazólap alján: érvényesen szavazni a jelölt neve melletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet.

Az NVI elnöke, Nagy Attila a 444-nek mutatott pár olyan szavazólapot, amit az újraszámolás során mégis érvényesnek minősítettek. Nagy Attila azt mondta, volt olyan szavazat, amit Karácsonyra adtak le, de érvénytelennek minősítettek vasárnap. Az egyik példánál egy pipát tettek a karikába, egy másiknál ugyan beikszelték Karácsonyt, de odaírták fölé, hogy „ez is egy fasz”. Ezeket vasárnap este érvénytelennek minősítették, most érvényessé válhatnak. Az NVI elnöke azt mondta a lapnak, hogy ők csak rendszerezik az átminősített szavazatokat, az NVB tagjai azokat újra átvizsgálják, mielőtt megállapítják a választás új eredményét.

Kerületeket tekintve most van félúton a szavazatszámlálás. Az NVB egyik tagja azt mondta, hogy eredményt csak a délutáni bizottsági ülésen fognak közölni, ami 17 órakor kezdődik.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Június 9-én kerületenként ennyi érvénytelen szavazatot találtak, így pénteken kerületenként ennyi érvénytelen szavazatot kell átszámolni:

I. kerület: 331
II. kerület: 1037
III. kerület: 1579
IV. kerület: 2221
V. kerület: 427
VI. kerület: 451
VII. kerület: 1057
VIII. kerület: 1222
IX. kerület: 694
X. kerület: 1009
XI. kerület: 1940
XII. kerület: 1107
XIII. kerület: 1474
XIV. kerület: 1379
XV. kerület: 1065
XVI. kerület: 980
XVII. kerület: 1350
XVIII. kerület: 1137
XIX. kerület: 776
XX. kerület: 1036
XXI. kerület: 1013
XXII. kerület: 1007
XXIII. kerület: 300

összesen: 24 592

Helyszínen tartózkodó kollégánk információi szerint délutánig nem fogják közölni, hogy pontosan hány darab érvényes szavazatot találtak.

Délelőtt 11 óra körül a számlálók eljutottak a XI. kerületig, most már ezeket a borítékokat osztogatják a számlálóknak.

„Azt gondolom, a kialakult helyzetre egyetlen válasz van: ha Budapesten megismételjük a főpolgármester-választást” – jelentette ki Karácsony Gergely csütörtök délután a Nemzeti Választási Iroda budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján. A főpolgármester Vitézy Dávid fellebbezésére az NVI által elrendelt újraszámolásra reagálva kezdeményezi a megismételt választást; szerinte ugyanis riválisának kezdeményezése csak tovább bonyolította a helyzetet, ezért „tiszta vizet kell önteni a pohárba”. Karácsony kijelentette, hogy kezdeményezése független a pénteken esedékes újraszámolás eredményétől, azaz akkor is a megismételt választást támogatja, ha az NVB őt hozza ki győztesnek. Egy esetleges megismételt választást szerinte akár már júniusban is le lehetne bonyolítani.

A választási törvény alapján amúgy a megismételt választást az eredetihez képest harminc napon belül, vagyis legkésőbb július 9-ig kéne megtartani.

Karácsony Gergely csütörtök délután a Nemzeti Választási Iroda budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján – Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex
Karácsony Gergely csütörtök délután a Nemzeti Választási Iroda budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján – Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

Amennyiben az NVB nem fogadja be indítványát, Karácsony az újraszámolást megállapító eredményt a Kúrián fogja megtámadni, végső esetben pedig az Alkotmánybírósághoz fordul.

Követelésének egy demonstrációval kíván nyomatékot adni, ezért péntek este hat órára a Nemzeti Választási Bizottság Alkotmány utcai épületéhez hívta azokat, akik egyetértenek azzal, hogy csak egy megismételt választás teremthet tiszta helyzetet a főpolgármester-választásban.

Most több kerületet néznek már egyszerre, az asztalokon a VII., VIII., IX. és X. kerületi szavazólapokat is látni.

A Fővárosi Választási Bizottság oldalára feltöltött dokumentumok között szerepel egy határozat, ami Vitézyék első, hétfő délután benyújtott fellebbezését tárgyalja. Ebben azonban még nem újraszámlálást kérnek, hanem azt, hogy a IV. és VII. kerület összes szavazókörében semmisítsék meg az eredményt, és tartsanak új szavazást.

Ezt arra hivatkozva kérték, hogy a két kerületben a szavazólapokról a Vitézy javára visszalépett Szentkirályi Alexandra nevét „vékony vonallal, a főleg idősebb, kevésbé jól látó választópolgárok számára nehezebben észlelhetően húzták ki”. A kifogás szerint „ez oda vezetett, hogy a főváros IV. és VII. kerületének szavazóköreiben feltűnően nagy számú érvénytelen (a jelölt adatainak nem jól látható kihúzása miatt a kiesett jelöltre leadott) szavazat született”, és így sérültek a választás tisztaságának alapelvei, és nem volt meg az esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölő szervezetek között. Ehhez bizonyítékképpen négy fényképet csatoltak, amelyeken az érintett kerületekből származó szavazólapok voltak.

A választási bizottság a fellebbezést elutasította, 4:3 arányú szavazással született meg a döntés. Azzal érveltek, hogy a fotókról nem állapíthatók meg teljes bizonyossággal, hogy tényleg a választás napján, a szavazókörökben lebélyegzett és kiadott szavazólapokról készültek-e. A Vitézyék által leadott, a kerületi részvételi és érvénytelenségi adatokról szóló táblázatról pedig azt állapították meg, hogy „önmagában nem alkalmas annak bizonyítására, hogy a szavazólapokon a kieső jelölt áthúzásának a módja és az érvénytelen szavazatok mennyisége között ok-okozati összefüggés állna fent”.

A Választás.hu-n megjelent sajtóközlemény szerint érvénytelennek kell tekinteni azt a szavazólapot, amely

  • nincs ellátva a hivatalos bélyegzőlenyomattal;
  • a törvényben meghatározottnál több szavazatot tartalmaz; vagy
  • nem tartalmaz érvényes szavazatot.

Érvénytelennek számít az a szavazat, amelyet

  • nem érvényesen adtak le (a jelölt vagy lista neve melletti körben nincs két egymást metsző vonal); vagy
  • kiesett jelöltre, listára adtak le.

Több szavazatot tartalmazó szavazólap esetén azt a szavazatot, amelyet visszalépett jelöltre adtak le, nem kell figyelembe venni. Azokat a szavazólapokat tehát, amelyeken a visszalépett jelölt mellett egy másik jelöltre szabályos szavazatot adtak le, érvényesnek kell tekinteni. Tehát ha több versenyben maradt jelölt neve mellett van X, tehát Vitézy Dávid, Karácsony Gergely és a Mi Hazánk jelöltje, Grundtner András közül valaki két vagy három embert is megjelölt, akkor a szavazólapja érvénytelen.

Mennyit számíthatott ez a főpolgármester-választáson? Erről itt írtunk bővebben.

Már több tucatnyi érvényes szavazatot találtak a számlálók, amiket betettek az asztalok közepén lévő dossziékba. Arról a Nemzeti Választási Bizottság fog dönteni, hogy ezek véglegesen érvényesek-e.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Most a IV. kerületet számolják.

Vitézy, mielőtt beadta fellebbezést, adatokat mutatott be, amelyeken látszik, hogy 78 százalékkal több az érvénytelen szavazó, mint a fővárosi listán, a IV. és a VII. kerületben pedig kiemelkedően sokan szavaztak érvénytelenül. Erre a két kerületre fókuszálva Vitézy óriási aránytalanságokról beszélt, illetve arról, hogy viszonylag kevés egyezés van a két kerület között. Vitézyék azt is vizsgálták, hogy van-e összefüggés a Tisza Párt támogatottsága és az érvénytelen szavazatok között. Arra jutottak, hogy nincsen.

Vitézy szerint ennek oka, hogy nem volt egységes fővárosi eljárásrend arra, hogyan húzzák ki a visszalépett Szentkirályit. Volt, ahol alig láthatóan húzták ki Szentkirályi nevét a szavazólapról: ilyen volt a Vitézy által emlegetett IV. és VII. kerület is. Az LMP és a Fidesz által is ajánlott főpolgármester-jelölt szerint ez azt mutatja, hogy a II. kerületben 2,3 százalék, a IV. kerületben 5 százalék volt az érvénytelen szavazatok aránya.

A Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózatának (ENEMO) megfigyelője van jelen a Nemzeti Választási Irodában. Újságírói kérdésre elmondta, egyedül képviseli ma a szervezetet. Az ENEMO hétfőn elítélte az olyan típusú választói megtévesztési stratégiát, hogy az egyik főpolgármester-jelölt 48 órával a választás előtt visszalép, és támogatóit arra kéri, hogy az állítólag független jelöltre szavazzon, mert ez befolyásolja a választási eredményeket. (Ezzel a fideszes főpolgármester-jelölt, Szentkirályi Alexandra visszalépésére utalt.)

Minden asztal közepén van egy külön kis dosszié, ezekbe teszik azokat a szavazólapokat, amiket mégis érvényesnek gondolnak. A többi megy vissza a borítékba.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A számlálás kezdete után fél órával már összegyűlt négy olyan szavazat, ami mégis érvényesnek bizonyult. Ezeket a II. és III. kerület szavazóköreiben leadott érvénytelen szavazatok között találták.

Ilyen egy mégis érvényes szavazólap – Fotó: Bődey János / Telex
Ilyen egy mégis érvényes szavazólap – Fotó: Bődey János / Telex

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!