Karácsony: A kialakult helyzetre az az egyetlen jó válasz, ha megismételjük a főpolgármester-választást

2024. június 13. – 16:11

Karácsony: A kialakult helyzetre az az egyetlen jó válasz, ha megismételjük a főpolgármester-választást
Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Iroda budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján 2024.06.13-án – Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Azt gondolom, a kialakult helyzetre egyetlen válasz van: ha Budapesten megismételjük a főpolgármester-választást

– jelentette ki Karácsony Gergely csütörtök délután a Nemzeti Választási Iroda budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján. A főpolgármester Vitézy Dávid fellebbezésére az NVI által elrendelt újraszámolásra reagálva kezdeményezi a megismételt választást; szerinte ugyanis riválisának kezdeményezése csak tovább bonyolította a helyzetet, ezért „tiszta vizet kell önteni a pohárba”. Karácsony kijelentette, hogy kezdeményezése független a pénteken esedékes újraszámolás eredményétől, azaz akkor is a megismételt választást támogatja, ha az NVB őt hozza ki győztesnek. Egy esetleges megismételt választást szerinte akár már júniusban is le lehetne bonyolítani.

Amennyiben az NVB nem fogadja be indítványát, Karácsony az újraszámolást megállapító eredményt a Kúrián fogja megtámadni, végső esetben pedig az Alkotmánybírósághoz fordul.

Követelésének egy demonstrációval kíván nyomatékot adni, ezért péntek este hat órára a Nemzeti Választási Bizottság Alkotmány utcai épületéhez hívta azokat, akik egyetértenek azzal, hogy csak egy megismételt választás teremthet tiszta helyzetet a főpolgármester-választásban.

Frissítés: Percekkel a bejelentés után Vitézy Dávid is reagált

A Fidesz által támogatott LMP-jelölt szerint a választás vasárnap már megtörtént, és „végre abban kellene tisztán látni”, hogy abban ki volt a győztes. Vitézy élesen támadta Karácsony Gergelyt, akinek a sajtótájékoztatója szerinte gyakorlatilag arról szólt, hogy „addig kell új választásokat kiírni, ameddig ő azt meg nem nyeri. Csak az a jó választási eredmény, ahol ő a győztes. Szerintem ez minden, csak nem egy demokrata hozzáállása”. A teljes reakciót itt olvashatja.

Karácsony az alábbi érvekkel magyarázta, miért nem rendezheti – Vitézy Dávid állításaival szemben – megnyugtatóan az eredmény körüli bizonytalanságot pusztán az érvénytelen szavazatok újraszámlálása:

  • Ahogy azt a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) missziója is megállapította, ugyan jogszerű volt, mégis a választók megtévesztését szolgálta az, hogy Szentkirályi Alexandra 48 órával a választás előtt visszalép, és támogatóit arra kéri, hogy az állítólag független jelöltre szavazzon.
  • Állítása szerint a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége „statáriális döntést hozott” az újraszámlálásról, nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják meg Vitézyék állítólagos bizonyítékait. Egy óra alatt hívták össze az ülést, a tagok az ülés előtt percekkel kapták meg a dokumentumokat. Azokról pedig első ránézésre látszott, hogy a legtöbb esetben előre megírt nyomtatott papírokat töltöttek ki a zömmel a Fidesz által delegált szavazóköri bizottsági tagok.
  • Az NVB nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat – így sok helyen ellenzéki delegált nélkül bontották fel az urnákat, „hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni”.
  • Ugyanígy ellenőrizetlen módon, helyben gyűjtötték össze, és küldték be egy borítékban az érvénytelen szavazatokat az NVI-hez.

Sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni.

Vasárnap rekordrészvétel mellett Karácsony Gergely rendkívül szoros versenyben, 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást Vitézy Dávid előtt. Azonban választás során 24 592 érvénytelen szavazat volt Budapesten, 76-szor annyi, mint a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti különbség, és erre hivatkozva az LMP jelöltjeként induló, de Szentkirályi Alexandra visszalépésével a kampányhajrában már a Fidesz által is támogatott Vitézy a választás éjjelén jelezte, hogy újraszámlálást fog kérni.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

A politikus szerdán bejelentette, hogy 20 kerületből, 202 szavazókörből kapott bizonyítékot arra, hogy tévesen nyilvánítottak érvénytelenné szavazatokat a számlálók, és a feltételezett „rendszerszintű” szabálytalanságra hivatkozva még aznap fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Választási Irodánál – a fellebbezést elbíráló Nemzeti Választási Bizottság pedig 12-4 arányban úgy döntött, hogy

fel kell bontani a főváros összes lezárt szavazóurnáját, és át kell vizsgálni és újra kell számolni az érvénytelen főpolgármester-választó szavazólapokat.

Közben kiderült, hogy Vitézyék mindenféle hírverést mellőzve már hétfőn beadtak egy fellebbezést, amiben azt kérték a Fővárosi Választási Bizottságtól, hogy a vékonyvonalas áthúzást alkalmazó, és sok érvénytelen szavazatot produkáló IV. és VII. kerület összes szavazókörében semmisítsék meg az eredményt, és tartsanak új szavazást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!