Megszületett a döntés: újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait

2024. június 12. – 20:29

Megszületett a döntés: újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait
Vitézy Dávid a szavazatok újraszámlálásáról szóló sajtótájékoztatóján június 12-én – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak le a főpolgármester-jelöltekre. A választás során 24 592 érvénytelen szavazat volt Budapesten, 76-szor annyi, mint a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti különbség, és az LMP és a kormánypártok által támogatott jelölt ezért is fellebbezett szerda délután.

A bizottság a szokásosnál hosszabb vita után, 12-4 arányban döntött arról, hogy

  • elrendelik a főváros összes szavazóköréből beszedett lezárt szavazóurnák felbontását,
  • és az érvénytelen főpolgármester-választó szavazólapok átvizsgálását, újraszámlálását.

A mostani eljárás nem peres, tehát a Nemzeti Választási Bizottságnak kell döntenie, hogy elrendelik-e az újraszámlálást vagy a megismételt választást. Ezt a döntést megtámadhatja mind Karácsony, mind Vitézy, vihetik tovább a Kúriára.

A választás estéjén szinte végig olyan szoros volt a verseny, hogy Vitézy már akkor azt mondta, hogy újraszámolják majd a szavazatokat. Miután Karácsony Gergely 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást, Vitézy bejelentette, hogy megfellebbezik a nem jogerős eredményt.

Ez azonban nem olyan egyszerű, nem elég pusztán megkérni az NVI-t, hogy számolják már újra a szavazatokat. Ilyenkor konkrét szabálytalanságot kell jelezni, amit utána bizonyítani is kell. Ezt vizsgálva dönt a bizottság, hogy szükség van-e az összes szavazat vagy csak egyes szavazókörökben leadott szavazatok újraszámolására, esetleg az érvénytelen szavazatok átnézésére, vagy új szavazást kell kiírni.

Vitézy szerdán egy vaskos mappával a kezében érkezett a Fővárosi Választási Irodához, mégpedig egyrészt azért, mert szerinte nem volt egységes fővárosi eljárásrend Szentkirályi Alexandra választólapról való lehúzására – így volt olyan kerület, ahol alig láthatóan húzták ki a nevét –, másrészt azért, mert szerinte sok érvényes szavazatot érvénytelennek számoltak.

Ezt arra alapozza, hogy nem volt egyértelmű erről az NVI kézikönyve, és nem fejtette ki kellő alapossággal, hogy ha valaki Szentkirályi Alexandra ÉS bármelyik másik jelölt neve mellé X-et húz, akkor az a versenyben lévő jelöltre leadott szavazatnak számít. Vitézyék szerint az ilyen szavazólapokat számolhatták sok helyen érvénytelennek.

Karácsony Gergely szerint mindenkinek jár a jogorvoslat, de szerinte az érvénytelen szavazatok magas száma a Fidesz hibája, amiért az utolsó pillanatban léptette vissza a jelöltjét. Azt is megjegyezte, hogy Vitézy „most olyan fideszes választási delegáltak nyilatkozata alapján akarja újraszámoltatni az érvénytelen szavazatokat, akik vasárnap még az aláírásukkal tanúsították, hogy azok valóban érvénytelenek”.

Vitézy is írt az NVB döntéséről. Szerinte fontos, hogy tisztán lássunk, mert sok érvényes szavazat érvénytelenként lehet elkönyvelve. „A demokratikus választás alapja, hogy minden szavazatot meg kell számolni. Türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét”, amit el fog fogadni.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!