Vitézyék szerint rendszerszintű szabálytalanságok voltak a választás lebonyolításában, megfellebbezik az eredményt

2024. június 12. – 14:06

Vitézyék szerint rendszerszintű szabálytalanságok voltak a választás lebonyolításában, megfellebbezik az eredményt
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Vitézy Dávid azt mondta szerdán, hogy 20 kerületből, 202 szavazókörből van bizonyítékuk arra, hogy tévesen nyilvánítottak érvénytelenné szavazatokat a számlálók.
  • A Vitézy-stáb rendszerszintű szabálytalanságot is feltételez, szerintük szándékosság is lehetett abban, hogy vékony vonallal húzták ki Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapokon.
  • Ezért megfellebbezik a választás eredményét, újraszámlálást kérnek.
  • Vitézy Karácsonynak azt üzente: ha már a telefont nem vette fel, legalább az őt támogató pártokat kérje meg, hogy támogassák a legitimációt szerinte biztosító újraszámlálást.

„Az elmúlt 67 órában létrehoztunk egy teljes jogi- és választásmatematikai csoportot” – mondta Vitézy Dávid szerdai sajtótájékoztatóján. Az eseményen az LMP által támogatott Vitézy, aki mellé az utolsó napokban a Fidesz is odaállt, arról beszélt, hogy kérvényezni fogják a választási eredmények újraszámlálását. Mint mondta, több ezer bejelentést kaptak delegáltaktól, bizottsági tagoktól és választóktól arról, hogy miket tapasztaltak a választáson. Vitézy megerősítette korábbi kijelentését, miszerint az újraszámlálás elkerülhetetlen, „minden lehetséges jogi eszközt ki kell használni” annak elérésére.

Vitézy arról is beszélt, hogy ha az újraszámlálás után akár csak egy szavazattal nyer Karácsony, akkor is el fogja fogadni, hogy ő lett Budapest főpolgármestere, és

„mindenkivel vitába fogok szállni, aki ezt megkérdőjelezi. De nem tartunk itt. Ennek a választásnak nincs jelenleg jogerős végeredménye”

– mondta Vitézy, aki leszögezte, hogy a választás lebonyolításáért a főváros választási bizottsága volt a felelős.

Vitézy ezután adatokat mutatott be, amelyeken látszik, hogy 78 százalékkal több az érvénytelen szavazó, mint a fővárosi listán, a IV. és a VII. kerületben pedig kiemelkedően sokan szavaztak érvénytelenül. Erre a két kerületre fókuszálva Vitézy óriási aránytalanságokról beszélt, illetve arról, hogy viszonylag kevés egyezés van a két kerület között. Vitézyék azt is vizsgálták, hogy van-e összefüggés a Tisza Párt támogatottsága és az érvénytelen szavazatok között. Arra jutottak, hogy nincsen:

„nem az történt, hogy Magyar Péter szimpatizánsai miatt lett sok érvénytelen. Ezt a statisztikai elemzéseink egyértelműen cáfolják”

– mondta Vitézy. Arra jutottak, hogy a kerületek „radikálisan eltérő gyakorlatokat” alkalmaztak arra, hogy hogyan húzzák ki Szentkirályi Alexandra nevét a fideszes jelölt visszalépése után. Vitézy szerint erre nem volt egységes fővárosi eljárásrend, így volt olyan kerület, ahol alig láthatóan húzták ki Szentkirályi nevét a szavazólapról: ilyen volt a Vitézy által emlegetett IV. és VII. kerület is.

Vitézyék szerint elég jelentős hatása volt a kihúzásoknak, ezt mutatja például, hogy a II. kerületben 2,3 százalék, a IV. kerületben 5 százalék volt az érvénytelen szavazatok aránya. Vitézy úgy fogalmazott: ha ugyanabban a fővárosban ugyanazt a választást tartják, amelyet ugyanaz a főváros is felügyel, „akkor az talán még sincs rendben hogy kerületről kerületre ilyen óriási eltérések legyenek abban, hogy a budapestiek hogyan szavazhatnak”.

Az érvénytelen szavazatokról és azok egyenlőtlen eloszlásáról a Telexen is írtunk, szerdai cikkünkben arra jutottunk, hogy bár valóban extrémek az arányok, lehet, hogy csak a Szentkirályira érkezett rontott szavazatok okoznak zavart.

Karácsony nem vette fel

Vitézyék szerint a fentebbi a fő probléma, de ebből jön az is, hogy könnyen járhatott valaki úgy is, hogy Szentkirályira szavazott. Majd „szembesülve a problémával” átszavazott egy másik jelöltre is – így szerintük sok érvényes szavazatot nyilváníthattak érvénytelenné. Vitézy hozzátette, ez nem a szavazatszámlálók hibája, hanem inkább az NVI kézikönyvéé, amely szerintük nem fejtette ki egyértelműen, hogy mi van akkor, ha az egyik jelölt a lapon visszalépett, de még rá is ikszelnek egy másik jelölt mellett. Bár az is igaz, hogy erről a Fővárosi Választási Iroda adott ki tájékoztatást vasárnap, miután több körzetből is érkeztek hozzájuk erre vonatkozó kérdések.

Vitézy arról is beszámolt, hogy a választás óta 20 kerületből, azon belül 202 szavazókörből érkezett hozzájuk arról bizonyíték, hogy tévesen érvénytelenné nyilvánították ezeket a szavazatokat. Ezért „az újraszámlálás elkerülhetetlen” – tette hozzá. Vitézy kifejtette, hogy nem arról van szó, hogy ő ne nyugodna bele a vereségbe, vagy hogy fel akarnák tartani a főváros működését: hanem arról, hogy egy rendszerszintű problémát ki akarnak vizsgálni.

Vitézy ezután arról beszélt, hogy még az eredmények alapján ő vezetett akkor, amikor felhívta Karácsony Gergelyt, hogy kezdeményezze az újraszámlálást. Mint mondta, visszahívást azóta sem kapott, így Vitézy a sajtótájékoztatón kérte arra Karácsonyt, hogy „vesse latba a tekintélyét az őt támogató pártoknál, hogy ők is támogassák a választási bizottságnál az újraszámlálást”. Vitézy 15:30-kor adja át fellebbezését, amelyet a fővárosnak még ma továbbítania kell az NVI felé.

Sajtókérdésre Vitézy Dávid arról is beszélt, hogy érkeztek hozzájuk olyan jelzések is, amelyek szerint Szentkirályi nevének vékony kihúzása „szándékos stratégiai lépés volt”. Azt azonban nem tudta megígérni, hogy az általuk összegyűjtött bizonyítékokat nyilvánosságra is fogják hozni. Vitézy hozzátette, azt csodálja, hogy a nemzetközi választási megfigyelők sok mindent észrevettek, de a vékony vonalas kihúzás nem szúrt nekik szemet.

Vitézyt kérdeztük arról, hogy amennyiben a választók megtévesztéséről van szó, kezdeményezni fognak-e újraválasztást. Vitézy azonban erre azt mondta, egyelőre újraszámlálást szeretnének. Csak annyit emelt ki, hogy kormánypárti, ellenzéki és civil szavazatszámlálóktól is érkeztek hozzájuk jelzések.

Vitézy reagált végül arra is, hogy Karácsony Gergely egy hangfelvételen azt mondta, „lapáttal fogják agyonverni Vitézyt” a kampányban: „azt érzékeltem” – fogalmazott Vitézy, aki szerint Karácsony megpróbált lejáratást folytatni ellene.

Az újraszámolás

Vasárnap hajszálon múlt Karácsony Gergely győzelme Vitézy Dáviddal szemben: Karácsony 324 szavazattal nyert a főpolgármesteri választáson. 742 ezer budapesti szavazott a választáson főpolgármesterre, a kis különbséghez képest pedig 76-szor ennyien, 24 592-en szavaztak érvénytelenül. Vitézy az önkormányzati választás lezárása előtt nem sokkal már jelezte, hogy az érvénytelen voksok nagy száma miatt „még eredményt hirdetni a főpolgármester-választáson nem lehet, szinte biztosan újraszámlálásra lesz szükség”.

Az érvénytelen szavazatok oka nem ismert, két hipotézis azonban van rá. Az egyik az, hogy Magyar Péter korábban többször is hangoztatta, hogy ő érvénytelenül fog szavazni, mert egyik jelöltet sem támogatná jó szívvel. Ez azonban, mint azt térképen is megmutattuk, kevésbé lehetett az ok: Bódi Mátyás felmérései alapján az látszik, hogy a Tisza Pártra leadott fővárosi listás és EP-szavazatok, illetve az érvénytelen főpolgármesteri szavazatok között nincs összefüggés. Sőt, sok olyan kerület van, ahol sok volt az érvénytelen szavazat, de kisebb volt a Tisza támogatottsága.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A másik ok a Fidesz jelöltjének, Szentkirályi Alexandrának a visszalépése. Itt kérdés egyrészt az, hogy az adott szavazókörzetek mennyire tudták kihúzni Szentkirályi nevét a szavazólapról, másrészt az, hogy a rontott szavazatok közé dobhatták azokat a lapokat, amiken Szentkirályira és Vitézyre is szavaztak.

Vitézyék már korábban elmondták nekünk, hogy álláspontjuk szerint az érvénytelen szavazatok magas száma azzal függhet össze, nem mindenhol húzták át teljes egyértelműséggel a fideszes jelölt nevét; a szavazatszámláló bizottságok pedig szerintük nem egységesen ítélhették meg azt, mit fogadnak el érvényes szavazatnak.

Az NVI megkeresésünkre közölte azt is, hogy márpedig, miután az egyik jelölt visszalépett, érvényes szavazatnak számít az, ha valaki Szentkirályi mellett egy másik jelölt nevére is voksolt.

Az NVI közlése szerint ilyen iránymutatást kapott minden szavazatszámláló a fővárosban is, erről tájékoztatta a Fővárosi Választási Iroda a budapesti kerületi helyi választási irodákat.

A fővárosi főjegyző a Fővárosi Választási Bizottság elnökével egyeztetve kedden a Telex kérdésére azt írta: a helyi választási irodák a jogszabályoknak megfelelő tájékoztatást kaptak az érvényes és érvénytelen szavazatok kezeléséről. Egy-egy szavazat, illetve szavazólap érvénytelensége csak a szavazatszámláló bizottság tagjainak egyetértése esetén állapítható meg, amely esetben az érvénytelenség tényét és okát is rá kell vezetni a szavazólapra.

Erzsébetváros (VII. kerület), Újpest (IV. kerület), valamint Józsefváros (VIII. kerület) rekorderek lettek az érvénytelen szavazásban. Vitézy stábja azzal érvel, hogy a kérdéses kerületekben nem nyomtatóval húzták ki vastag tintacsíkkal Szentkirályi nevét, hanem kézzel (tollal és vonalzóval), és ezáltal a kihúzás jóval kevésbé volt látható.

Szavazni, számolni, szavazni?

A választási eljárásról szóló törvény szerint Vitézy kifogást a választásra irányadó jogszabály, illetve a választás és a választási eljárás alapelveinek megsértése miatt nyújthat be konkrét választási iroda konkrét tevékenységével kapcsolatban, vagy konkrét szavazatszámláló bizottság konkrét tevékenysége és döntése ellen. Vitézyék benyújtják, de utána még a választási irodának döntenie kell, hogy elfogadja-e.

A választási bizottságnak a jogszabály szerint a benyújtott kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítania, ha az nem tartalmazza a jogszabálysértés megjelölését, a jogszabálysértés bizonyítékait. Tehát ha Vitézy Dávid újraszámlálást akar, meg kell jelölnie, hol, melyik körzetben pontosan milyen törvénysértésről tud, és csatolnia kell az ehhez tartozó bizonyítékait is.

Vitézyéknek azonban vigyázniuk kell: ha ugyanis az az érvelés, hogy a választók a halvány kihúzás miatt nem voltak tisztában a jelölt visszalépésével, az a választók megtévesztésének minősül, és ebben az esetben nem újraszámolás következik, hanem a választás megismétlésére lenne szükség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!