A nemzetközi választási megfigyelők megtévesztésnek nevezték Szentkirályi Alexandra választás előtti visszalépését

2024. június 10. – 15:50

A nemzetközi választási megfigyelők megtévesztésnek nevezték Szentkirályi Alexandra választás előtti visszalépését
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bemutatta a magyar önkormányzati választásról szóló előzetes jelentését a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózatának (ENEMO) a 2024-es magyar önkormányzati választásokat megfigyelő nemzetközi missziója. Mint Pierre Peytier, a szervezet képviselője elmondta: a választási folyamat minden aspektusát megfigyelték, így a kampányt, a kampányfinanszírozást, a médiakörnyezetet, több szavazóhelyiségben pedig a szavazás folyamatát.

A szervezet szerint a jelenlegi jogi keretrendszer hiányosságai negatívan befolyásolták a választást a kormánypárt javára. Aggodalomra adott okot a kampányban a lázító retorika, az árnyékfinanszírozás, a médiaelfogultság és az, hogy a részt vevő pártoknak egyenlőtlen lehetőségei voltak – állapította meg az ENEMO. Jó hír viszont, hogy maga a választási adminisztráció hatékonyan, szakszerűen működött

Nino Rizhamadze, a szervezet egyik tagja közölte, hogy a nemrég elfogadott szuverenitásvédelmi törvény megítélésük szerint negatívan hatott a média és a civil társadalom helyzetére, ilyen jogszabály elfogadása hat hónappal választás előtt szokatlan.

Kristina Kostelac, a szervezet másik tagja kijelentette: az ENEMO elítéli az olyan típusú választói megtévesztési stratégiát, hogy az egyik főpolgármester-jelölt 48 órával a választás előtt visszalép, és támogatóit arra kéri, hogy az állítólag független jelöltre szavazzon, mert ez befolyásolja a választási eredményeket. (Ezzel a fideszes főpolgármester-jelölt, Szentkirályi Alexandra visszalépésére utalt.)

Kostelac szerint az aláírásgyűjtő ívek begyűjtésének folyamata alapvetően rendben volt. Az viszont, hogy 859 településen csak egy polgármester indult, nem jó a pluralizmusra nézve, és akadályozza a különböző politikai lehetőségek közötti választás jogát. Hozzátette: számos helyen találtak etikátlan adatfelhasználásra, az állami források kampánycélokra fordítására és helyi hatósági nyomásgyakorlásra utaló jeleket, valamint aggodalmát fogalmazta meg a gyermekek kampányrészvétele miatt.

A megfigyelő szerint a kampányfinanszírozási szabályok szemben állnak az európai normákkal: a kampánypénzek költésének nincs jogi korlátozása az önkormányzati kampányban, és ez hátrányba hozza a kisebb pártok jelöltjeit vagy a független jelölteket. Ilyen pénzügyi átláthatósági problémaként említette például a CÖF és a Megafon hirdetési pénzeit.

Ana Mihajlović a szervezet részéről hozzáfűzte: a választási határok átrajzolása hat hónappal a választás előtt ellentétes volt a nemzetközi normákkal. Tapasztalták a választók személyes adatainak kiszivárgását, eladását is. Az egyik budapesti kerületben például jogellenesen regisztrált (venezuelai) választópolgárok befolyásolhatták a választást. Ez utóbbi esetet még vizsgálják.

Mihajlović szerint a szavazat titkosságát tiszteletben tartották a választáson, de az esetek 9 százalékában több mint egy személy tartózkodott a megfigyelt szavazásnál a szavazófülkében. Sőt, a választópolgárok 3 százaléka nem tudott titokban szavazni a fülke elhelyezkedése miatt. Szavazatvásárlásról, láncszavazásról számoltak be nekik néhány helységben. Utóbbinál egy ember kihoz egy üres szavazólapot, amit a megbízó tölt ki, majd ezt a következő megvesztegetett ember viszi be és dobja be az urnába, és a folyamat így folytatódik. A nemzetközi megfigyelő tapasztalatai szerint a szavazásról szóló jegyzőkönyvek megfelelően készültek el, a folyamat általában átlátható, egyenes volt.

Teodora Gilić nemzetközi megfigyelő kijelentette: aggódik a médiapluralizmus alacsony szintje miatt. Az ENEMO úgy értékeli, hogy a kampányban a Fidesz-közeli politikai szereplők és a kormányzati emberek megkülönböztető, diszkriminatív magatartást mutattak a független médiával szemben. Véleménye szerint a politikai nyomás mind az országos, mind a helyi médiumokban nyilvánvaló volt. A megjelenések elfogultságát az is bizonyította, hogy több kormánypárti médium részt vett a Fidesz kampányában.

Gilić közölte azt is, hogy aggódik a közösségi média jogi szabályozásának hiányai miatt, mert azok lehetővé teszik a politikai pártoknak, hogy széles körű és korlátlan közösségi kampányt folytassanak. Emellett megnyitják az utat a visszaélések, a lázító narratívák, a félretájékoztatás és a kiegyensúlyozatlan kampányolás előtt, és elszámoltathatóság nélkül jelentősen befolyásolhatják a szavazást. Gilić közölte, aggasztó az oroszbarát narratívák, és az EU-ellenes narratívák felerősödése is.

Kérdésünkre, miszerint a megfigyelők találkoztak-e a budapesti választáson olyan jelenséggel, ami alátámasztja Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt kezdeményezését a szavazatok újraszámolására, Pierre Peytier közölte: az újraszámlálás jól szabályozott a magyar választási rendszerben, de a konkrét kérdésre nem tudnak most választ adni. A végső jelentésben azonban kitérnek majd erre is.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!