Karácsony a hangfelvételről: Nyilván én egy nagypofájú gyerek vagyok, ez egy munkaköri ártalom

2024. június 11. – 13:08

Karácsony a hangfelvételről: Nyilván én egy nagypofájú gyerek vagyok, ez egy munkaköri ártalom
Forrás: Telex / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat óta kering egy hangfelvétel az interneten, amin hol elmosódottabban, hol kivehetőbben Karácsony Gergely budapesti főpolgármester beszél politikai ügyekről, ezt aztán a Kuruc.info is lehozta, itt végighallgatható. A gyaníthatóan több helyen, több időpontban készült, összevágott felvételen Karácsony politikai szövetségeseiről, ellenfeleiről, módszereiről beszél informális hangnemben.

„Én azon gondolkodom, hogy a Vitézyvel beszélek, ezt el kéne mondani, hogy ezt ő vállalja, akkor... akkor... én lapáttal fogjuk agyonverni” – mondja Karácsony egy ponton, aztán a hivatalosan az LMP, majd később a kormányoldal által is támogatott Vitézy Dávidról így fogalmaz:

„Olyan szinten hiú, hogy ez elképesztő. Ezért gondolom azt, hogy szerintem nagyon rosszul fogja viselni ezt a kampányt. És lehet, hogy ezt az orrára kéne kötni, hogy nem akarom megzsarolni, de na, mi lapáttal fogjuk verni.”

Később Karácsony arról is beszélt a hanganyag alapján, hogy „a DK-t azzal kell bizonytalanságban tartani, hogy ezt a Momentummal kötött szövetséget nyitva tartjuk, az LMP-t meg azzal kell frusztrálni, hogy ezt bezárjuk”. Hozzátette, „ez nyilván az olyan típusú – hogy mondjam – füllentők, mint én, ezt nagyon szívesen eljátssza ezt a szerepet, hogy egyiknek ezt mondom, a másiknak azt mondom”.

A felvételen beszél a Budapesti Lakógyűlés nevű online véleményfelmérésről is, amit kritikusai a kormány Nemzeti Konzultációihoz hasonlítottak többször is. Erről azt mondta, „az én főpolgármesteri működésem legsikeresebb projektje, tulajdonképpen a Fidesz fegyverét adaptáltuk”. Hozzátette, „ez nem ugyanolyan, mint a Nemzeti Konzultáció”, de „én irányítok kérdéseket”, és ha a többség mögötte lesz, és felmutatja, az voltaképp ugyanaz.

Hétfő délután kerestük Karácsony stábját a vonatkozó kérdésekkel, amire nem válaszolt, ellenben kedden a Telex választási értékelő műsorában hosszasan kifejtette véleményét a hangfelvételről.

Karácsony azt mondta, úgy gondolja, ő hallható a felvételen, mindenesetre most hallotta először ezeket. „Őszintén szólva az, hogy ezeken a hangfelvételeken miket mondok, ennek a jelentősége tízes skálán egyes” – folytatta a főpolgármester. Hozzátette, ezek a beszélgetések nagyon különböző helyzetekben történtek, „ezek között akár évek is eltelhettek”.

Szerinte az egész ügy lényege, hogy Magyarország legfontosabb közvetlenül választott tisztviselőjét folyamatosan, szisztematikusan lehallgatják.

A beszélgetések baráti körben hangzottak el, egy részüket tudja rekonstruálni. „Olyan emberekkel beszélgettem, akik ezt biztosan nem rögzítették” – mondta, hozzátéve, fel se merült benne, hogy ez „belsős lehallgatás” lett volna, az egyik a zajok alapján lehet, hogy metrón hangzott el. „Ez nagyon súlyos bűncselekmény” Karácsony szerint. „Mindenki gondoljon bele abba, ha a barátaival beszélget, az milyen beszélgetés”, illetve abba, hogy „Magyarország egy olyan hely, ahol az ellenzék egyik nagyon fontos szereplőjét” folyamatosan, éveken át lehallgatják, ő ebben él öt éve. Más hangfelvételek is előkerültek már, amik Karácsony szerint szintén bűncselekmények révén jöttek létre, és nem belső kiszivárogtatások voltak.

A Telex kérdésére azt mondta, nem tesz feljelentést, mert „minek, ki fogja kivizsgálni?” Hozzátette, nincs arra ideje, hogy Polt Péternek leveleket írogasson, a propaganda pedig azt fogja hazudni, ez belső szivárogtatás. Hosszas kommentálás után azt mondta, nem akarja kommentálni az elhangzottakat, talán ő mondta, talán nem, „ehhez hasonló beszélgetéseket tudok rekonstruálni az emlékezetemben”. Megismételte, ebben maga a lehallgatás ténye az ügy. Szerinte az is jogsértő, hogy a kollégáinál – bírói engedély nélkül – NAV-házkutatások vannak, egy másik, a „városháza-gate” üggyel összefüggő hangfelvétel miatt. Visszatérve a hangfelvételre, kijelentette:

„Azt, hogy én mit mondtam, az teljesen érdektelen. Nem mondok benne semmit, ami lehet, hogy kicsit zaftos pletyka.”

A Kemény Henrik bábművész ismert karakterétől átvett péklapátot se mondta ki (bár valójában a Vitéz László nevű báb serpenyővel üt-ver másokat), de elnézést kért, ha baráti körben „indulatosabban” beszél. A konzultáció-lakógyűlés párhuzamra azt mondja, egy kérdést onnan ragad meg, ahol társadalmi többsége van. A forgalomcsillapítást onnan is lehet nézni, hogy dugó lesz a városban, onnan is, „hogy ne üssék el a gyerekedet a zebrán”. Hozzátette, „erről szól a politika, hogy olyan keretezésben látjuk a világot, ami a mi közpolitikai céljainkat alátámasztja”.

A „füllentős” részről azt mondta, egy politikus a barátai között szokott mondani „költői túlzásokat”. Ezek azért derülnek ki olykor, mert „a Rogán Antal vezette titkosszolgálat vagy ahhoz hasonló magánszolgálatok folyamatosan lehallgatnak”. Azt is elmondta, nem tud garanciát vállalni minden mondatára, amit a barátaival beszél, csak arra, hogy nem hozott olyan döntést, ami a közérdeket alárendelte volna a magánérdeknek. Nem talált „olyan hangfelvételt, hogy akkor kérünk százmillió forintot, hogy a carsharing-szolgáltatóknak a szabályozását így vagy úgy alakítsuk”, maximum olyat, hogy „ha visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak”.

„Nyilván én egy nagypofájú gyerek vagyok, politikus vagyok, ez egy munkaköri ártalom” – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy a főpolgármesterré választása előtt minden irányból érkeztek hozzá megkeresések, de amíg ki nem választotta, mi számára az előnyös, nem mondott senkinek semmit, „és megvártam, honnan kapok jobb ajánlatot”. Szerinte azért most hozták nyilvánosságra a felvételt, mert megvárták, míg visszalép Szentkirályi Alexandra Fidesz-jelölt. A felvétel létét már hetekkel ezelőtt beharangozták.

Felidézte a szakdolgozata ügyét is: volt egy mondat, amit hivatkozás nélkül idézett egy tanulmányból. Arról beszélt ezen a ponton, hogy valaki vette a fáradságot, és bement a Corvinus Egyetem könyvtárába, kikereste a dolgozatát – ami nincs digitalizálva –, és kikeresett egy mondatot, aminek hivatkozása a lábjegyzetben nincs ott, csak a végjegyzetben (miszerint ez egy Stumpf István-tanulmányból származik). Feltette a kérdést, miért Szentkirályi visszalépése után jött be ez az ügy is. „Ezek az ügyek nem rólam beszélnek, hanem arról a rendszerről, amiben élünk”, és ami megpróbálta a Fővárosi Önkormányzatot „az összes álnok csellel” tönkretenni. Innen felsorolta a kormányzati forráselvonásokat, a választási szabályok módosítását, a Fidesz-jelölt visszaléptetését, házkutatásokat, lehallgatásokat.

Máshogy nem fog élni ezen túl, azt pedig nem tudja, biztonságos-e az irodája. Szerinte a falban sok jele volt anno, hogy voltak lehallgató készülékek. Amikor főpolgármester lett, „volt egy poloskátlanítás”. Később azt is elmondta, nem hallgatja meg ezeket a felvételeket, „nem szánok rá időt ilyen marhaságokat”. Utána felvázolta, hogyan látszott Vitézy indulása, hogyan rezonált a szakmai imidzsére a kampánya, miként indította a Fidesz Szentkirályit, majd léptette vissza.

Hogy mit mondott még Karácsony Gergely kedden lapunknak, annak összefoglalóját itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!