Vitézy újraszámlálást akar, de lehet, hogy csak a Szentkirályira érkezett rontott szavazatok okoznak zavart

Másolás

Vágólapra másolva

Soha ilyen szoros eredmény nem született még Budapesten főpolgármester-választáson, mint most vasárnap este. A Fővárosi Választási Bizottság szerint Karácsony Gergely 324 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid, miközben összesen 742 ezer ember voksolt egyik vagy másik jelöltre. Vitézy rögtön jelezte, amint lehet, meg fogják támadni az eredményt, és a szavazatok újraszámlálását fogják kérni. Ezt csütörtök 16 óráig tehetik meg a szabályok szerint.

A szavazatok újraszámlálását azonban csak alapos indokkal lehet kérni. Például akkor, ha felmerül a gyanú valamilyen választási jogszabály, a választás vagy a választási eljárás alapelveinek megsértésére. Ráadásul az ilyen kifogásokat konkrét választási iroda konkrét tevékenységével kapcsolatban vagy konkrét szavazatszámláló bizottság konkrét tevékenysége és döntése ellen lehet csak benyújtani.

Vitézy Dávid kedden a Facebookon azt írta: 76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség közte és Karácsony Gergely között. Emellett azt állította, hogy számos rendszerszintű visszásságról kapott jelzést a stábja az érvénytelenné nyilvánított szavazatok kapcsán.

Kedden meg is osztották a Telexszel, hogy milyen gyanús jelekre figyeltek fel. Álláspontjuk szerint az érvénytelen szavazatok magas száma azzal függhet össze, hogy Szentkirályi Alexandra pénteki visszalépése után a szavazólapokon nem mindenhol húzták át teljes egyértelműséggel a fideszes jelölt nevét; a szavazatszámláló bizottságok pedig szerintük nem egységesen ítélhették meg azt, mit fogadnak el érvényes szavazatnak.

Az érvénytelen szavazat megszűnik a kerülethatáron?

Az egyik vasárnapi rekord az, hogy soha ilyen nagy arányban (3 százalék) és számban (24 592 darab) nem szavaztak még érvénytelenül a budapesti választók. Mivel Magyar Péter többször elmondta nyilvánosan, hogy ő érvénytelenül fog szavazni, mert egyik jelöltet sem tudná jó szívvel támogatni, feltételeztük, hogy a Tisza Párt híveinek egy része követni fogja ezt. Miután azonban térképre tettük a főpolgármester-választáson érvénytelenül szavazók arányát szavazóköri szinten, rájöttünk, hogy más ok állhat a jelenség mögött.

Ahhoz, hogy a lehető legtisztábban ki tudjuk szűrni a különböző okokból érvénytelenül szavazók arányát, első lépésben kivontuk a fővárosi közgyűlési listán is érvénytelenül szavazók – amúgy jóval csekélyebb – számát a főpolgármesteri rontott szavazatokból, hiszen ilyen-olyan okokból mindig érkezik jellemzően 0,5–1 százalék közötti rontott szavazat minden választáson. Ezután vittük szavazóköri szintű térképre a kapott eredményeket, amelyek számos meglepő fejleményt mutattak.

Érvénytelen szavazatok aránya a főpolgármesteri választáson – Ábra: Kovalcsik Tamás / Telex
Érvénytelen szavazatok aránya a főpolgármesteri választáson – Ábra: Kovalcsik Tamás / Telex

Ami igazán szembeötlő, hogy a rontott főpolgármesteri szavazólapok magas aránya mennyire pontosan illeszkedik a budapesti kerületek határaihoz. A rekorder Erzsébetváros (VII. kerület), Újpest (IV. kerület), valamint Józsefváros (VIII. kerület). A IV. és a VII. kerület azért is különleges, mert élesen kiemelkednek a szomszédos kerületek szavazókörei közül a magas rontott szavazataránnyal jellemezhető szavazóköreikkel. Más szavakkal: a jelenség Újpest és Erzsébetváros határainál furcsa módon megszakad. A szomszédos kerületek szavazóköreiben már közel sem ennyire magas ez a mutató, miközben egy-egy utca választja csak el egymástól az itt lakókat.

Tollal, vékonyan áthúzva

Ha a jelenség megléte vagy nem léte kapcsán a budapesti kerülethatárok ennyire éles választóvonalat jelentenek, érdemes arra gyanakodni, hogy a választás kerületi szinten szervezett lebonyolításában lehetett valami hiba.

Vitézy stábja amellett érvel, hogy a kérdéses kerületekben nem nyomtatóval húzták ki vastag tintacsíkkal Szentkirályi nevét, hanem kézzel (tollal és vonalzóval), és ezáltal a kihúzás jóval kevésbé volt látható.

Az elméletük az, hogy emiatt többen először behúzták az X-et Szentkirályi Alexandrára, majd húztak még egy X-et Vitézy Dávid nevére is.

Egy kézzel kihúzott szavazólap a budapesti IV. kerületben a Vitézy Dávid kampánystábja által bemutatott fotón – Fotó: Telex
Egy kézzel kihúzott szavazólap a budapesti IV. kerületben a Vitézy Dávid kampánystábja által bemutatott fotón – Fotó: Telex

Normális esetben, ha egy szavazólapon két jelölt neve mellett is szerepel X, akkor az érvénytelen. Itt azonban az egyik jelölt már visszalépett, a nevét áthúzták, ő tehát hivatalosan már nem jelölt, a mellé húzott X nem szavazat. Ha tehát valaki félreértésből Szentkirályi Alexandra áthúzott neve mellé tette az X-et, és mellette még Karácsony Gergelyt vagy Vitézy Dávidot is beikszelte, annak a szavazata érvényes.

NVI: Érvényes a szavazat, ha a szavazólapon egy másik érvénytelen szavazat is van

Ezt erősítette meg a Telex kérdésére a Nemzeti Választási Iroda is. Mint írták:

„Ha a választópolgár a kiesett jelölt és egy másik jelölt neve melletti körbe is tesz egy-egy X jelet, akkor a másik jelöltre leadott szavazata érvényes.”

Kicsit bonyolultabban megfogalmazva a szabályt: a kiesett jelöltre leadott szavazat alapból érvénytelennek számít, viszont ha ugyanezen a szavazólapon egy másik jelölt mellé is odakerül az iksz, akkor ennek a szavazatnak az érvényességét nem érinti, ha a szavazólapon érvénytelen szavazat is szerepel.

Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjai hibásan jártak volna el, és az ilyen dupla voksokat az érvénytelenek közé dobták volna.

Sőt, ez kimondottan életszerűtlen elképzelés. Mindegyik szavazókörben volt szavazatszámláló biztosa a Fidesznek, és nem túl valószínű, hogy egy olyan szervezett párt mint a Fidesz, erre a lehetőségre ne hívta volna fel az általa delegáltak figyelmét a pénteki visszalépés után.

Az NVI is azt írta kérdésünkre, hogy „a Fővárosi Választási Iroda a budapesti kerületi helyi választási irodák részére a jogszabálynak megfelelő útmutatást adott a szavazatok számlálása tárgyában”. Nagy Dávid, a Kutyapárt újpesti polgármester- és egyéni önkormányzati képviselőjelöltje is megerősítette ezt. Megkeresésünkre azt mondta, tudomása szerint még a szavazás napján külön is felhívták a szavazókörökben dolgozók figyelmét arra, hogy a Szentkirályira és Vitézyre egyaránt szavazó voksok érvényesnek tekinthetőek.

Oda ikszeltek, ahova már nem lehetett

Van azonban egy másik teória is a rontott szavazatok magas számára, és ez is abból indul ki, hogy egyes kerületekben a szavazólapon vékonyabb vonallal húzták ki a Fidesz jelöltjének nevét. Feltételezhető, hogy a halványabb áthúzást sokan egyszerűen nem vették észre, és nem is jutott el hozzájuk Szentkirályi visszalépésének híre – így hát odahúzták az ikszet.

A legmagasabb arányban egyébként abban a XVII. kerületi szavazókörben szavaztak érvénytelenül, ahol a Pesti Úti Idősek Otthona található.

Ha ez a jelenség igazi magyarázata, akkor hiába keresnének az érvénytelenek között duplán kitöltött, esetleg Vitézyre vagy Karácsonyra leadott szavazatokat: ezeken a szavazólapokon feltehetően egyetlen X szerepel – Szentkirályi Alexandrára. És ezek a szavazólapok így valóban érvénytelenek.

Nagy kérdés, mennyire tud elegendő bizonyítékkal előállni Vitézy stábja az újraszámolás kiharcolása érdekében úgy, hogy közben nem vádolja a választók megtévesztésével a hatóságokat. Ha ugyanis az az érvelés, hogy a választók a halvány kihúzás miatt nem voltak tisztában a jelölt visszalépésével, az a választók megtévesztésének minősül, és ebben az esetben nem újraszámolás következik, hanem a választás megismétlésére lenne szükség.

Ezt a szükségesség és arányosság elveit mérlegelve nem biztos, hogy jogosnak tartanák a különböző jogorvoslati fórumok. Ráadásul fontos szempont, hogy az újraszámolást követelő, „első fokon” vesztes politikai szereplőt jellemzően büntetik a választók, és később, a megismételt voksoláson rendre nagyobb pofonba szaladnak bele, mint korábban. Ez így történt korábban hazánkban is például Ózdon vagy Jászberényben, de nyugati példák sora is ezt mutatja – ezért nem valószínű, hogy ezt az érvrendszert használja majd fel Vitézy Dávid.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!