Milyen indokkal kérhet újraszámlálást Vitézy?

2024. június 10. – 05:27

Másolás

Vágólapra másolva

„Az érvénytelen szavazatok kirívóan nagy száma miatt arra számítok, hogy ma még eredményt hirdetni a főpolgármester-választáson nem lehet, szinte biztosan újraszámlálásra lesz szükség” – mondta Vitézy Dávid az önkormányzati választás lezárása előtt nem sokkal, hétfő hajnali 2 óra előtt tíz perccel tartott sajtótájékoztatóján.

A szavazatok feldolgozása közben még ha szűkösen is, de szinte végig vezetett Vitézy Dávid, ám a finisben 0,3-0,5 százalékpontos különbséggel Karácsony Gergely átvette a vezetést. Ekkor Karácsony mindössze 19 szavazattal előzte meg riválisát. Hajnali 4 óra után végül 100 százalékos feldolgozottságnál 324 szavazattal Karácsony Gergely lett a befutó.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a főpolgármester-választáson 806 142 szavazólapot dobtak be az urnákba. Ezek közül meglehetősen magas, 24 589 volt az érvénytelen szavazatok száma (3,05 százalék). Ebben szerepet játszhatott az, hogy a pénteken visszalépő Szentkirályi Alexandra nevét a szavazókörökben húzták át egyenként, és ha valaki ennek ellenére mégis őt ikszelte be, az érvénytelennek minősült.

A választási eljárásról szóló törvény szerint Vitézy kifogást a választásra irányadó jogszabály, illetve a választás és a választási eljárás alapelveinek megsértése miatt nyújthat be konkrét választási iroda konkrét tevékenységével kapcsolatban, vagy konkrét szavazatszámláló bizottság konkrét tevékenysége és döntése ellen.

A választási bizottságnak a jogszabály szerint a benyújtott kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítania, ha az nem tartalmazza a jogszabálysértés megjelölését, a jogszabálysértés bizonyítékait. Tehát ha Vitézy Dávid újraszámlálást akar, meg kell jelölnie, hol, melyik körzetben pontosan milyen törvénysértésről tud, és csatolnia kell az ehhez tartozó bizonyítékait is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!