Vasárnapig több mint egymillió szavazólapon kell áthúzni Szentkirályi Alexandra nevét

2024. június 7. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnapig 1 millió 364 ezer szavazólapon húzzák át Szentkirályi Alexandra nevét – írta a 24.hu.

A Nemzeti Választási Iroda azt közölte, hogy a június 9-i választás előtt a 23 budapesti kerületi helyi választási iroda vagy a szavazás napján a szavazatszámláló bizottság áthúzza a visszalépett fideszes főpolgármester-jelölt nevét.

A budapesti ANY Biztonsági Nyomda szerdáig szállította ki a már kinyomatott szavazólapokat. Összesen több mint tízezerféle szavazólapot készítettek el 3200 település számára. Főpolgármesteri szavazólapból összesen 1 millió 364 ezret nyomtattak.

A választási eljárásról szóló törvény szerint ha egy, az egyéni szavazólapon szereplő jelölt vagy egy lista a szavazást megelőző 14. nap után, de a szavazás napját megelőzően kiesett – és a szavazólapokat már ezt megelőzően előállították –, e tényről a szavazatszámláló bizottság köteles a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen, valamint szükség szerint szóban tájékoztatni a választópolgárokat.

A június 9-i választás előtt két nappal, pénteken reggel 8 órakor jelentette be a Fidesz főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra, hogy visszalép a jelöltségtől. A 36 éves jogász-politikus Novák Katalin és Varga Judit után a harmadik jelentős női politikus, akit a kormánypárt elvesztett az évben – és még csak 2024 felén sem vagyunk túl. Bár nem is nagyon maradt miből veszíteni. Orbán Viktor és a nők viszonyát jól mutatja, hogy 2010 óta a NER-ben egyetlenegy nőnek sem sikerült tartósan fontos pozícióban maradnia. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!