Vitézyék már hétfőn beadtak csendben egy fellebbezést, amiben új választást akartak, de azt elutasította az FVB

2024. június 12. – 21:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán helyt adott Vitézy Dávid fellebbezésének a főpolgármester-választással kapcsolatban, és elrendelte az érvénytelen szavazatok újraszámlálását. Vitézy a fellebbezés leadása előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a választási eredmény bejelentése után létrehozott a stábja egy jogi és választásmatematikai csoportot, és az általuk összerakott bizonyítékok alapján kérték a választási bizottságtól az újraszámlálást.

Azt is említette, hogy a problémáikat már jelezték a Fővárosi Választási Bizottságnál, ami nem volt nyitott erre, ezért mentek tovább az NVB-hez. A Fővárosi Választási Bizottság oldalára feltöltött dokumentumok között valóban szerepel egy határozat, ami Vitézyék első, hétfőn délután benyújtott fellebbezését tárgyalja.

Ebben azonban még nem újraszámlálást kérnek, hanem azt, hogy a IV. és VII. kerület összes szavazókörében semmisítsék meg az eredményt, és tartsanak új szavazást.

Ezt arra hivatkozva kérték, hogy a két kerületben a szavazólapokról a Vitézy javára visszalépett Szentkirályi Alexandra nevét „vékony vonallal, a főleg idősebb, kevésbé jól látó választópolgárok számára nehezebben észlelhetően húzták ki”. A kifogás szerint „ez oda vezetett, hogy a főváros IV. és VII. kerületének szavazóköreiben feltűnően nagy számú érvénytelen (a jelölt adatainak nem jól látható kihúzása miatt a kiesett jelöltre leadott) szavazat született”, és így sérültek a választás tisztaságának alapelvei, és nem volt meg az esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölő szervezetek között. Ehhez bizonyítékképpen négy fényképet csatoltak, amelyeken az érintett kerületekből származó szavazólapok voltak.

Fotó: Budapest.hu
Fotó: Budapest.hu

A választási bizottság a fellebbezést elutasította, 4:3 arányú szavazással született meg a döntés. Azzal érveltek, hogy a fotókról nem állapíthatók meg teljes bizonyossággal, hogy tényleg a választás napján, a szavazókörökben lebélyegzett és kiadott szavazólapokról készültek-e. A Vitézyék által leadott, a kerületi részvételi és érvénytelenségi adatokról szóló táblázatról pedig azt állapították meg, hogy „önmagában nem alkalmas annak bizonyítására, hogy a szavazólapokon a kieső jelölt áthúzásának a módja és az érvénytelen szavazatok mennyisége között ok-okozati összefüggés állna fent”.

Az elutasító határozat június 11-i, keddi keltezésű, ennek másnapján, szerdán jelentette be nyilvánosan Vitézy, hogy fellebbezést fognak benyújtani, és újraszámlálást kérnek – amit végül támogatott is a választási bizottság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!