Karácsony: Az Orbán–Ungár-paktum célja a kezdetektől a választók megtévesztése

2024. június 13. – 13:44

Másolás

Vágólapra másolva

„A Szentkirályi- és Vitézy-kampányok együtt, és alighanem egyeztetve ezt a célt, a választók átverését szolgálták” – írja Karácsony Gergely Facebook-oldalán. A főpolgármester szerint az NVB fideszes többség statáriális döntést hozott, tudnak olyan fideszes kerületről, ahol a jegyző már újra felbontotta az urnát, mire az ellenzéki delegált odaért.

A főpolgármester a nemzetközi választási megfigyelőket idézte, akik megtévesztésnek nevezték Szentkirályi Alexandra választás előtti visszalépését. „Azt viszont már én mondom, hogy ez volt az Orbán–Ungár-paktum, amelynek kezdetektől célja a választók megtévesztése” – írta. Karácsony szerint a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják meg Vitézyék állítólagos „bizonyítékait”.

Az NVB szerdai üléséről azt írta, hogy egy óra alatt hívták össze az ülést, a tagok az ülés előtt percekkel kapták meg a dokumentumokat. „Azokról pedig első ránézésre látszott, hogy a legtöbb esetben előre megírt nyomtatott papírokat töltöttek ki zömmel a Fidesz által delegált szavazóköri bizottsági tagok”.

Karácsony szerint ennyi idő alatt még azt sem lehetett ellenőrizni, hogy egyáltalán létező emberektől származnak-e ezek a „bizonyítékok”.

A főpolgármester kifogásolja, hogy az NVB fideszes többsége nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat. Arról is írt, hogy az NVB nem tette kötelezővé, hogy urnákat csak ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonthassák föl. „Tudunk olyan fideszes kerületről, ahol – hogy, hogy nem – a jegyző nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mire az ellenzéki delegált odaért, ő már felbontotta az urnát. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni” – írta.

A főpolgármester szerint az újraszámolás tisztasága csak akkor lenne biztosított, ha legalább a kötegek bontatlanul érkeznek be a Nemzeti Választási Irodába. Ezzel szemben tudunk olyan kerületről, ahol a Nemzeti Választási Iroda utasítására hivatkozva felbontották helyben a köteget, és csak a szavazólapokat küldik be egy borítékban az NVI-hez. Sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben sem biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni.

Szerda este a Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újra kell számolni a főpolgármester-jelöltekre leadott érvénytelen szavazatokat. A döntést azután hozták meg, hogy Vitézy fellebbezett az eredmény ellen. Karácsony Gergely vasárnap 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!