Meg lehet-e ismételni a főpolgármester-választást?

2024. június 14. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Legkésőbb a választás utáni harmincadik napon, azaz július 9-ig kellene megismételni a főpolgármester-választást, ha Karácsony Gergely sikerrel venné az összes jogi akadályt. Arra viszont minimális esély van, hogy egész Budapesten megismételjék a főpolgármester-választást. Erről beszélt a Telexnek Kunos Zsuzsanna, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza.

A főpolgármesternek a konkrét szavazókörök konkrét jogsértését kell megjelölnie és bizonyítania a fellebbezésében. Ha az NVB vagy később a Kúria a megismételt választás mellett is döntene, valószínűleg csak azokban a szavazókörökben lenne új szavazás, ahol jogsértés történt, tette hozzá Kunos.

Karácsony azt kifogásolta, hogy az NVB nem tette kötelezővé, hogy a választási urnákat csak az ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bontsák fel. „Tudunk olyan fideszes kerületről, ahol – hogy, hogy nem – a jegyző nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mire az ellenzéki delegált odaért, ő már felbontotta az urnát. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni.”

A főpolgármester szerint az újraszámolás tisztasága csak akkor lenne biztosított, ha a kötelezően kötegelt érvénytelen szavazólapok bontatlanul érkeznének meg az NVI Alkotmány utcai épületébe. „Ezzel szemben tudunk olyan kerületről, ahol a Nemzeti Választási Iroda utasítására hivatkozva felbontották helyben a köteget, és csak a szavazólapokat küldték be egy borítékban az NVI-hez. Sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!