Meg lehet-e ismételni a főpolgármester-választást?

2024. június 13. – 19:05

Meg lehet-e ismételni a főpolgármester-választást?
Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai épülete előtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatót 2024. június 13-án – Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Legkésőbb a választást követő harmincadik napon, azaz július 9-ig kellene megismételni a főpolgármester-választást, ha Karácsony Gergely sikerrel venné az összes jogi akadályt. Arra azonban minimális esély van, hogy egész Budapesten megismételjék a főpolgármester-választást. Erről beszélt a Telexnek Kunos Zsuzsanna, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza.

Karácsony Gergely csütörtök délután a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épülete előtt jelentette be, hogy bármi is lesz az eredmény a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak pénteki újraszámolása után, megtámadja a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, és egész Budapesten megismételt főpolgármester-választást követel.

Az NVB Vitézy Dávid fellebbezése után szerda este rendelte el, hogy mind a 24 592 érvénytelen szavazatot számolják újra. A tervek szerint pénteken ezzel végeznek is, az azonban még nem biztos, hogy a választási bizottság már pénteken megállapítja a hivatalos eredményt.

Az NVB-nek legkésőbb a csütörtöki fellebbezéstől számított hatodik napon, azaz jövő keddig, június 18-ig kell döntenie arról, hogy

  • helybenhagyja-e az Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatát, azaz megállapítja a mostani végeredményt (Karácsony Gergely a főpolgármester), vagy
  • megváltoztatja az FVB döntését, ha az újraszámolás során akár csak egy érvényes szavazatot is találnak. Ha pedig az újraszámolás után több szavazata lesz Vitézy Dávidnak, akkor megállapítja, hogy ő az új főpolgármester.

A TASZ jogásza arra számít, hogy nem várnak jövő keddig a döntéssel, hiszen Vitézy Dávid fellebbezését is alig 1-2 órán belül befogadta az NVB szerdán, és gyorsan elrendelték a szavazatok újraszámolását.

Az NVB határozatát három napon belül támadhatja meg Karácsony Gergely vagy Vitézy Dávid, és ezután a Kúriánál pattog a labda. A Kúria három napon belül jóváhagyhatja vagy elutasíthatja az NVB határozatát. Kunos Zsuzsanna arról beszélt, hogy a Kúria döntése után még meg lehet próbálkozni alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybíróságnál is, de azt csak abban az esetben, ha alkotmányos jog sérül.

Karácsony Gergely egész Budapest területén megismételné a főpolgármester-választást, de erre minimális esély van a TASZ jogásza szerint.

A főpolgármesternek a konkrét szavazókörök konkrét jogsértését kell megjelölnie és bizonyítania a fellebbezésében. Ha az NVB vagy később a Kúria a megismételt választás mellett is döntene, valószínűleg csak azokban a szavazókörökben lenne új szavazás, ahol jogsértés történt, tette hozzá Kunos.

Karácsony a csütörtök délutáni Facebook-bejegyzésében azt kifogásolta, hogy az NVB nem tette kötelezővé, hogy a választási urnákat csak az ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bontsák fel. „Tudunk olyan fideszes kerületről, ahol – hogy, hogy nem – a jegyző nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mire az ellenzéki delegált odaért, ő már felbontotta az urnát. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni.”

A főpolgármester szerint az újraszámolás tisztasága csak akkor lenne biztosított, ha a kötelezően kötegelt érvénytelen szavazólapok bontatlanul érkeznének meg az NVI Alkotmány utcai épületébe. „Ezzel szemben tudunk olyan kerületről, ahol a Nemzeti Választási Iroda utasítására hivatkozva felbontották helyben a köteget, és csak a szavazólapokat küldték be egy borítékban az NVI-hez. Sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni.”

A Nemzeti Választási Iroda a Telex kérdésére azt írta: ha a választási bizottság vagy a bíróság megismételteti a szavazást, akkor azt a megismételtetett szavazás napját (június 9.) követő harminc napon belüli időpontra kell kitűzni.

„Nekem csak annyi lenne a kérdésem, hogy ha megismétlik a főpolgármester-választást, ugyanazok indulhatnak, vagy jöhet új jelölt is?”

– kérdezte Magyar Péter a Klubrádió csütörtök délutáni műsorában, amikor meghallotta a hírt, hogy Karácsony Gergely új választást követel.

Megkérdeztük erről a Nemzeti Választási Irodát. „A megismételt szavazáson ugyanazok a jelöltek szerepelnek a szavazólapon, mint az eredeti választáson. A jelöltállítási folyamat nem indul újra, azonban a jelöltek a szavazást megelőző 2. nap 16 óráig lemondhatnak a jelöltségről” – írták a válaszukban. Ez azt jelenti, hogy ha meg is ismételnék a főpolgármester-választást, új jelöltet nem lehet állítani, ám az új szavazólapokon már nem szerepelne Szentkirályi Alexandra neve.

Van még egy forgatókönyv: ha a jogerősen megválasztott főpolgármester-jelölt valamilyen okból lemond, akkor új választást tűz ki a választási bizottság Az új választáson pedig már bárki elindulhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!