Újraszámolták a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait, de eredmény csak délután lehet

2024. június 14. – 08:56

frissítve

Újraszámolták a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait, de eredmény csak délután lehet
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Karácsony Gergely 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást. Vitézy Dávid szerint rendszerszintű szabálytalanságok voltak a választás lebonyolításában, ezért megfellebbezte az eredményt. Pénteken ezért újraszámolták az érvénytelen szavazatokat.
  • Összesen 24 592 érvénytelen szavazatot kell újraszámolni.
  • Kerületenként gyűjtötték össze az érvénytelen szavazatokat külön-külön lezárt, aláírt borítékokba. Először azt nézték meg, hogy ezek a borítékok tényleg zártak-e. Aztán azt, hogy tényleg kötegekben vannak-e az érvénytelen szavazólapok. Ha nem, jegyzőkönyvet vettek fel és fotót készítettek.
  • Tételesen, külön-külön nézték át az érvénytelennek tartott szavazólapokat, például azt is vizsgálták, hogy egyféle színnel, egy helyre tették-e a lapon az x-et.
  • Az I. kerülettel gyorsan meglettek, ott nem találtak érvényes szavazatot az érvénytelenek között. Utána viszont már több tucatnyi érvényeset is találtak. Az első nyolc kerületben 141 érvényes szavazatot számoltak össze, de ez még nem hivatalos eredmény.
  • Délután 2-re végeztek az érvénytelen szavazatok újraszámolásával.
  • Eredményt viszont csak az NVB 17 órás ülésén mondhatnak.
  • Karácsony Gergely már az egész választást megismételné, péntek estére tüntetést hívott össze.

De előkerültek, miután megbontották. A szavazás napján az egyik választópolgár jelezte a szavazatszámláló bizottságnak, hogy a fülkéből 4 szavazólapja a lambéria mögé csúszott. Tekintettel arra, hogy a szavazólapokat kiszedni, illetve a lambériát eltávolítani nem lehetett, a választópolgár a négy beejtett szavazólap helyett újakat kapott. Az esetről jegyzőkönyv készült, melyet az összes jelenlévő SZSZB-tag aláírásával hitelesített. Az érintett szavazókörben az urnában lévő szavazólapok száma és a megjelent választópolgárok száma megegyezett, ez is bizonyítja, hogy az eset se a választópolgárnak, se a választáson induló jelöltek bármelyikének nem okozott hátrányt. Valóban a lambéria lebontása után kerültek meg a szavazólapok.”

A lambéria-gate gyorsan le is zárult, kijelenthető, hogy nem ezen múlt, hogy Vitézy vagy Karácsony lesz Budapest főpolgármestere.

Vasárnap 17 óra 21 perckor az összes fővárosi helyi választási iroda részére kiküldte a tájékoztatást a Fővárosi Választási Iroda (FVI) arról, hogy akkor is érvényesnek kell tekinteni az egyik jelöltre leadott érvényes szavazatot, ha a szavazólapon egy másik – már visszalépett – jelölt mellé is behúzták az ikszet.

Már június 9-én napközben merültek fel kérdések azzal kapcsolatban, érvényesnek kell-e venni azokat a szavazatokat, amelyeken Szentkirályi Alexandra áthúzott neve mellett és egy továbbra is versenyben lévő jelölt neve mellett is volt egy iksz. A Telex kérdésére az FVI közölte, a kérdést tisztázandó még a számlálás megkezdése előtt tájékoztatta a szavazóköröket arról, hogy ezek érvényesek.

Az I. kerületben nem találtak olyan eredetileg érvénytelen szavazatot, ami végül érvényes lett.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Ezzel nagyjából 20-30 perc alatt meg is lettek az első kerülettel a 23-ból.

Azt is mondták, hogy minden kerületről nem fognak információkat mondani.

Karácsony Gergely Vitézy Dávid fellebbezésére először így reagált: „A Fővárosi Választási Iroda rendkívül előrelátó módon, még a szavazatszámlálás megkezdése előtt felhívta a helyi választási irodák figyelmét arra, hogy ha valaki a szavazólapon a visszalépett Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid neve mellé is tesz ikszet, azt a szavazatot érvényes Vitézy-szavazatként kell értelmezni.” Ezt egyébként a Nemzeti Választási Iroda a Telex kérdésére még kedden megerősítette.

Karácsony úgy folytatta, hogy: „Arról nincs tudomásunk, hogy a Fidesz jelöltje mivel támasztja alá az állításait, de azt egyébként is a választási szerveknek kell megítélnie, hogy ezek megalapozzák-e azt a jogszabályokban meghatározott alapos gyanút, ami alapján a szavazatok újraszámlálását el lehet rendelni.”

Kerületenként gyűjtötték össze az érvénytelen szavazatokat külön-külön lezárt, aláírt borítékokba. Először meggyőződnek arról, hogy azok zárt borítékok, amikben az érvénytelen szavazatok érkeztek az Alkotmány utcai épületbe, valóban zártak-e. Megnézik azt is, hogy tényleg kötegekben vannak-e az érvénytelen szavazólapok, ha nem, jegyzőkönyvet vesznek fel és fotót készítenek. Tételesen, külön-külön fogják átnézni az érvénytelennek tartott szavazólapokat, többek között azt is vizsgálni fogják, hogy egyféle színnel, egy helyre tették-e a lapon az x-et.

Ezek után a bizottság tagjai elkezdik átnézni az érvénytelen szavazólapokat. Ha valamelyik szavazólapról megállapítják, hogy azt érvénytelennek könyvelték el korábban, de érvényes, akkor pirossal ráírják, hogy érvényes, és ráírják a kerület nevét. Ezeket a szavazólapokat a bizottság tagjainak rendelkezésére bocsátják, ők közösen döntenek. A választási törvény alapján az SZSZB-tagoknak vasárnap át kellett vezetniük, hogy miért érvénytelen egy szavazólap, most elmondták, hogyha ez vasárnap este elmaradt, az önmagában nem teszi érvénytelenné a szavazólapot.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„A jogorvoslat persze mindenkinek jár, legalább tovább tisztul a kép. Vitézy Dávid az egész kampányát arra építette, hogy ő nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatában bízik, akik a szavazólapon áthúzott Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak” – így reagált Karácsony Gergely arra, hogy a Nemzeti Választási Bizottság az újraszámolás mellett döntött.

Megjegyezte, hogy ezek érvényes Vitézy-szavazatok, de szerinte a probléma az, hogy a szavazókat félrevezette, hogy Szentkirályi Alexandra az utolsó pillanatban lépett vissza, így nem volt idő újranyomtatni a szavazólapokat. A nemzetközi választási megfigyelők is erre jutottak.

„Most olyan fideszes választási delegáltak nyilatkozata alapján akarja újraszámoltatni az érvénytelen szavazatokat, akik vasárnap még az aláírásukkal tanúsították, hogy azok valóban érvénytelenek. Ezek a »bizonyítékok«, amelyekről az egy óra alatt összehívott fideszes többségű választási bizottság dönt. Ugye, hogy tisztul a kép?” – tette fel a kérdést.

Vitézy Dávid szerdán személyesen adta be a főpolgármester-választás eredményét megtámadó fellebbezését a Fővárosi Választási Irodánál. A testület aztán a jogszabálynak megfelelően automatikusan továbbította a fellebbezést a Nemzeti Választási Bizottságnak, aminek három napja lett volna van, hogy a fellebbezéshez csatolt dokumentumok alapján döntsön az újraszámlálásról, de még aznap, tehát szerdán döntött.

Vitézy Dávid a vasárnapi főpolgármester-választás eredményét megtámadó fellebbezést személyesen adta át a Fővárosi Választási Irodánál 2024.06.12-én – Fotó: Bődey János / Telex
Vitézy Dávid a vasárnapi főpolgármester-választás eredményét megtámadó fellebbezést személyesen adta át a Fővárosi Választási Irodánál 2024.06.12-én – Fotó: Bődey János / Telex

Az aulában a kordonok mögé zsúfolt sajtósok között két nemzetközi megfigyelőt is átvezettek. Arról nem kaptunk információt, hogy a megfigyelők melyik országokból érkeztek.

A terv szerint reggel 9-től számolják újra az érvénytelen szavazatokat. A kezdés előtt mintegy 30 sajtós van a Nemzeti Választási Irodában a szavazatszámlálás bejelentett időpontja előtt 10 perccel a Nemzeti Választási Iroda aulájában. A Nemzeti Választási Bizottság dolgozói kétszemélyes asztaloknál ülnek az aulában, arról egyelőre még nem lehet tudni, fognak-e eredményeket közölni a szavazatszámlálás közben.

A Nemzeti Választási Bizottság még Vitézy fellebbezésének napján úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak le a főpolgármester-jelöltekre. A választáson 24 592 érvénytelen szavazat volt Budapesten, 76-szor annyi, mint a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti különbség, és az LMP és a Fidesz által támogatott jelölt ezért is fellebbezett szerda délután.

A bizottság a szokásosnál hosszabb vita után, 12-4 arányban döntött arról, hogy

  • elrendelik a főváros összes szavazóköréből beszedett lezárt szavazóurnák felbontását,
  • és az érvénytelen főpolgármester-választó szavazólapok átvizsgálását, újraszámlálását.

Vitézy Dávid azt mondta szerdán, hogy 20 kerületből, 202 szavazókörből van bizonyítékuk arra, hogy tévesen nyilvánítottak érvénytelenné szavazatokat a számlálók. A Vitézy-stáb rendszerszintű szabálytalanságot is feltételez, szerintük szándékosság is lehetett abban, hogy vékony vonallal húzták ki Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapokon. Emiatt aztán megfellebbezte a választás eredményét, újraszámlálást kért.

Vitézy arról is beszélt, hogy ha az újraszámlálás után akár csak egy szavazattal nyer Karácsony, akkor is el fogja fogadni, hogy ő lett Budapest főpolgármestere. És „mindenkivel vitába fogok szállni, aki ezt megkérdőjelezi. De nem tartunk itt. Ennek a választásnak nincs jelenleg jogerős végeredménye”.

Karácsony Gergely, a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum jelöltje nyerte a főpolgármester-választást június 9-én, ezekkel a számokkal:

  • Karácsony Gergely: 47,53 százalék (371 467 szavazat),
  • Vitézy Dávid: 47,49 százalék (371 143 szavazat),
  • Grundtner András: 4,98 százalék (38 943 szavazat).

Ez tehát azt jelenti, hogy Karácsony 324 szavazattal nyert a főpolgármester-választáson. Az érvényes szavazatok mellett 24 589 érvénytelen szavazat is volt. Pont emiatt Vitézy Dávid már a végső eredmény előtt azt mondta, újraszámolás lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!