A Fővárosi Választási Iroda már vasárnap késő délután tájékoztatta a szavazóköröket, hogy a dupla ikszes szavazólapok is érvényesek lehetnek

2024. június 14. – 08:55

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap 17 óra 21 perckor az összes fővárosi helyi választási iroda részére kiküldte a tájékoztatást a Fővárosi Választási Iroda (FVI) arról, hogy akkor is érvényesnek kell tekinteni az egyik jelöltre leadott érvényes szavazatot, ha a szavazólapon egy másik – már visszalépett – jelölt mellé is behúzták az ikszet.

Már június 9-én napközben merültek fel kérdések azzal kapcsolatban, érvényesnek kell-e venni azokat a szavazatokat, amelyeken Szentkirályi Alexandra áthúzott neve mellett és egy továbbra is versenyben lévő jelölt neve mellett is volt egy iksz. A Telex kérdésére az FVI közölte, a kérdést tisztázandó még a számlálás megkezdése előtt tájékoztatta a szavazóköröket arról, hogy ezek érvényesek.

A kiadott tájékoztatásban azt írták,

„A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 193. §-a – amely 2013. május 3-a óta változatlan formában van hatályban – egyébként így szól:

»193. § (1) Érvénytelen a szavazólap, amely

a) nincs ellátva a hivatalos bélyegzőlenyomattal,

b) a törvényben meghatározottnál több szavazatot tartalmaz, vagy

c) nem tartalmaz érvényes szavazatot.

(2) Érvénytelen az a szavazat, amelyet

a) nem a 186. § (2) bekezdése szerint adtak le,

b) kiesett jelöltre, listára adtak le.

(3) A szavazat érvényességét – ha az egyéb feltételeknek megfelel – nem érinti, ha a szavazólapon a (2) bekezdés szerint érvénytelen szavazat is szerepel, vagy ha a szavazólapon bármilyen megjegyzést tettek, például a jelöltek, listák sorrendjét megváltoztatták, a jelölt nevét, listát kihúzták, nevet, listát hozzáírtak.«”

Karácsony Gergely június 9-én mindössze 324 szavazattal nyert Vitézy Dávid előtt. Ehhez képest 76-szor annyi érvénytelen szavazat volt Budapesten, mint a Karácsony és Vitézy közti különbség: egész pontosan 24 592. A szavazást bonyolította, hogy Szentkirályi Alexandra, a Fidesz jelöltje két nappal a választás előtt lépett vissza a jelöltségtől, így az ő nevét a szavazólapokon ki kellett kihúzni.

Öt nap telt el az önkormányzati választás óta, a főpolgármester személye viszont még mindig nem dőlt el, mert Vitézy Dávid fellebbezést nyújtott be a választás megállapított végeredménye ellen, ezért pénteken újraszámolják az érvénytelen szavazatokat.

Nem olyan egyszerű átlátni, hogy mi számít érvényes és érvénytelen szavazatnak, vagyis mit fognak vizsgálni a pénteki újraszámoláskor. Ebben a cikkben összefoglaltuk, mit érdemes tudni a témában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!