Karácsony reagált Vitézy fellebbezésére a választási eredménnyel szemben

2024. június 12. – 17:54

Másolás

Vágólapra másolva

Vitézy Dávid nem sokkal a határidő lejárta előtt beadta a hivatalos fellebbezést a vasárnapi, nagyon szoros befutóval zárult budapesti főpolgármester-választás eredménye ellen. Vitézy szerint rendszerszintű szabálytalanságok voltak a választás lebonyolításában.

20 kerületből, 202 szavazókörből van bizonyítékuk arra, hogy tévesen nyilvánítottak érvénytelenné szavazatokat a számlálók. Az érvelése arra alapszik, hogy több kerületben túl vékony vonallal húzták ki a szavazólapról a Fidesz visszalépett (és a támogatóit Vitézyre szavazásra buzdító) jelöltje, Szentkirályi Alexandra nevét.

Mindez jogilag nagyon érdekes és precedens nélküli helyzetet teremt, nem egyértelmű még az sem, hogy ilyenkor a szavazatok újraszámlálása, vagy az egész választás megismétlése lenne az a folytatás, amit a választási szabályzat előír.

Megkérdeztük a választást alig 300 szavazat különbséggel megnyerő Karácsony Gergelyt, hogy mit szól a fejleményekhez. A főpolgármester válasza szerint „A Fővárosi Választási Iroda rendkívül előrelátó módon, még a szavazatszámlálás megkezdése előtt felhívta a helyi választási irodák figyelmét arra, hogy ha valaki a szavazólapon a visszalépett Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid neve mellé is tesz ikszet, azt a szavazatot érvényes Vitézy szavazatként kell értelmezni.” Ezt egyébként a Nemzeti Választási Iroda a Telex kérdésére még kedden megerősítette.

Karácsony úgy folytatta, hogy „Arról nincs tudomásunk, hogy a Fidesz jelöltje mivel támasztja alá az állításait, de azt egyébként is a választási szerveknek kell megítélnie, hogy ezek megalapozzák-e azt a jogszabályokban meghatározott alapos gyanút, ami alapján a szavazatok újraszámlálását el lehet rendelni.”

A választáson 742 ezer ember szavazott a két esélyes jelölt valamelyikére, és a szavazatszámlálás végén Karácsony 0,04 százalékkal kapott többet. Szokatlanul magas, 3 százalék körüli volt azonban az érvénytelen szavazatok száma (ez 1-1,5 százalék körül volt a mostani választás többi szavazólapján), több elmélet is felmerült már, hogy mi lehet a jelenség hátterében, ezeket ebben a cikkben részleteztük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!