Karácsony: A kialakult helyzetre az az egyetlen jó válasz, ha megismételjük a főpolgármester-választást

2024. június 14. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

„Azt gondolom, a kialakult helyzetre egyetlen válasz van: ha Budapesten megismételjük a főpolgármester-választást” – jelentette ki Karácsony Gergely csütörtök délután a Nemzeti Választási Iroda budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján. A főpolgármester Vitézy Dávid fellebbezésére az NVI által elrendelt újraszámolásra reagálva kezdeményezi a megismételt választást; szerinte ugyanis riválisának kezdeményezése csak tovább bonyolította a helyzetet, ezért „tiszta vizet kell önteni a pohárba”. Karácsony kijelentette, hogy kezdeményezése független a pénteken esedékes újraszámolás eredményétől, azaz akkor is a megismételt választást támogatja, ha az NVB őt hozza ki győztesnek. Egy esetleges megismételt választást szerinte akár már júniusban is le lehetne bonyolítani.

A választási törvény alapján amúgy a megismételt választást az eredetihez képest harminc napon belül, vagyis legkésőbb július 9-ig kéne megtartani.

Karácsony Gergely csütörtök délután a Nemzeti Választási Iroda budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján – Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex
Karácsony Gergely csütörtök délután a Nemzeti Választási Iroda budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján – Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

Amennyiben az NVB nem fogadja be indítványát, Karácsony az újraszámolást megállapító eredményt a Kúrián fogja megtámadni, végső esetben pedig az Alkotmánybírósághoz fordul.

Követelésének egy demonstrációval kíván nyomatékot adni, ezért péntek este hat órára a Nemzeti Választási Bizottság Alkotmány utcai épületéhez hívta azokat, akik egyetértenek azzal, hogy csak egy megismételt választás teremthet tiszta helyzetet a főpolgármester-választásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!