Orbán már csak a sajátjaihoz szól, az eltévedt bárányokra egy mondatnyi energiát sem fordít

Orbán már csak a sajátjaihoz szól, az eltévedt bárányokra egy mondatnyi energiát sem fordít
Orbán Viktor Kecskeméten kampányol 2024. május 16-án – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez egy furcsa választás lesz. Rendes körülmények között választási kampányban azt szoktuk célul kitűzni, hogy az ingadozókat, akik még nem tudják, melyik lábukra álljanak, valahogy meggyőzzük arról, hogy támogassák a polgári, nemzeti, keresztény kormányzatot és programját. Sőt, abban is szoktunk reménykedni – mert minden magyarban van egy kis evangelizátor –, hogy a lelkükre beszélünk, hátha az eltévedt bárányok közül balról néhányat vissza tudunk hozni jobbra. De ez nem ilyen kampány! Nem javaslom önöknek, hogy akár csak egy mondatnyi energiát is erre fordítsanak. Mert miután az EP-választásnak mindig alacsonyabb a részvétele, mint a parlamentinek, ezt a választást az nyeri meg, aki a saját hívei közül több embert visz el.”

Orbán Viktor Kecskemét után most hétvégén Hódmezővásárhelyen is megosztotta híveivel a kampánystratégiáját. A miniszterelnök ezek szerint a mostani választások előtt arra jutott: akikhez most szólni kell, azok az övéi, a többieket tekintve pedig kár a gőzért.

Nem véletlen, hogy a kormányfő most ebbe az irányba indult el. Bár sokáig úgy tűnt, hogy a jól bejáratott kampányszlogenek – no migration, no gender, no war – elegendők lehetnek a győzelemhez, az elmúlt hónapok rendesen megborították a Fidesz előzetes terveit.

Elővette a kis széket

2022-ben Orbán Viktor hatalmas győzelmet aratott az országgyűlési választáson, több mint 3 millió ember szavazott a kormánypártokra. Ez a szárnyalás aztán pár hónapig ki is tartott, majd a választók elkezdték megérezni, hogy rosszabbak lettek az életkörülményeik, hogy itthon volt a legmagasabb az infláció Európában, hogy az élelmiszerek drasztikusan megdrágultak. A Fidesz ekkor több százezer szavazót veszített, ezt pedig még a miniszterelnök is elismerte zárt körben a kötcsei pikniken. Ezt ő azzal magyarázta, hogy a magyarok a folyamatos növekedéshez szoktak hozzá, nem pedig a gazdasági nehézségekhez.

Aztán erre jött még februárban a kegyelmi botrány, ami épp a Fidesz évek óta sulykolt kampányüzenetét állította a feje tetejére: azt, hogy a gyerek szent és sérthetetlen. Erre a helyzetre pedig meglehetősen gyengén tudott csak reagálni a kormány. Meg is lett ennek a következménye: évek óta nem látott mélységbe zuhant a Fidesz támogatottsága, újabb százezrek morzsolódtak le.

De az ellenzék ezekből a turbulens időszakokból szinte semmit nem tudott profitálni, aztán pedig a semmiből váratlanul felbukkanó Magyar Péter tarolta le őket. Magyar ezzel együtt a közbeszéd irányítását is átvette a Fidesztől, közben pedig olyan sok embert mozgat meg a rendezvényein, a fővárosban és vidéken is, amire évek óta nem volt példa.

Orbán Viktor az utóbbi években láthatóan jobban érzi magát az európai és a világpolitikában, legalábbis szeretné magát Brüsszel megmentőjeként láttatni, meg azon kevesek egyikeként, aki mindig két, de inkább három lépéssel a többi európai politikus előtt járva pontosan eligazodik a világpolitika keszekusza útvesztőiben. A belpolitizálást inkább a többiekre hagyta.

Az elmúlt hónapok történései után viszont nem csoda, hogy a miniszterelnök úgy érezte, saját magát is be kell dobnia a választási hajrában. A Fidesz-szavazóknak most az kell, hogy az igazi nagyágyú beszéljen hozzájuk és győzze meg őket arról, kire is kell voksolni. Vannak ugyanis arra utaló jelek, és ezeket már a Fidesz belső felmérései is mutathatják, hogy Magyar Péter nemcsak az ellenzéktől, de az ő szavazóbázisukból is szipkáz el embereket. Ezen kívül áttételesen, a Fidesztől már korábban elpártolt tömegek is Magyar Péter mellett landolhatnak. Az egyetlen és legfontosabb cél tehát most az, hogy az elkötelezett Fidesz-tábort egyben kell tartani.

Orbán Viktor fogta hát a 2022-es országjárásából már jól ismert kis székét, és április végén a nemesgörzsönyi magtárban berúgta a kampánymotort. Kéri László politológus szerint ez hiba volt. Az elemző május elején a Telexnek azt mondta, Orbán Viktor későn kapcsolt, és nem mérte fel jól időben a Fideszre leselkedő veszélyt. „Váltania kéne a Fidesznek, ha komolyan veszi ezt a választást”, és Kéri szerint a miniszterelnök olyan hibákat korábban nem követett volna el, hogy egy magtárban, az odahívott harminc dolgozó előtt kezd el kampányolni.

A szűk körű közönségről Orbán azóta sem mondott le, és az elejétől kezdve következetes abban is, hogy csak a sajátjait szólítsa meg. Ahogy Lázár János építési és közlekedési miniszter is elismerte: „a Fidesz közvetlen politikai célja, hogy minél több saját szavazóját el tudja vinni” voksolni most. Akiknek egyébként ha megemlítik is Magyar Pétert, maximum csak abban a kontextusban, hogy ő a baloldal belügye. Azon a térfélen amúgy is sok a csihi-puhi, de a miniszterelnök szavajárása szerint ott minden pofon jó helyre megy.

Biztos terepeken

A miniszterelnök az elmúlt hetekben a kampánystratégiájának megfelelően tehát ritkán mozdult ki a biztos terepről, inkább csak fideszes településekre ment el. Járt Győrben, hogy Dézsi Csaba András mellett kampányoljon az üres utcákon a jachtozós, exfideszes Borkai Zsolt ellenében. Megnyugtatta az ukrán határ melletti Jánd polgármesterét, hogy jól tette, amikor az „Üdvözöljük Jánd községben” táblát kicserélte Orbán jelszavára, azaz a „No Migration, No Gender, No War”-ra. Volt még a hagyományosan Fidesz-bástyának számító Sopronban, Kapuváron és Zalaegerszegen is, de Budapesten is megjelent néhány fideszes kerületben. Az V. kerületi Ibolya presszóban az egyetemi éveiről tartott előadást a Fidesz budapesti jelöltjeinek, a XII. kerületben pedig a leköszönő Pokorni Zoltánnal soroltatta fel, hogy mi mindent újítottak fel arrafelé.

Egészen egyszerű oka lehet annak, hogy Orbán Viktor miért inkább a biztos fideszes terepeken kampányol: ott jelenik meg, ahol szinte biztosra vehető, hogy újrázik a Fidesz. A miniszterelnök ugyanis legszívesebben a győzelemhez adja a nevét és az arcát. Nem véletlen az sem, hogy a főpolgármester-jelöltjét, Szentkirályi Alexandrát is jobbára magára hagyta ebben a kampányban, az eddigi felmérések azt mutatják, hogy nem fog nyerni.

A miniszterelnök az óriási lendületében április 22. és május 28. között huszonhat helyen járt, ebből mindössze háromnak nincs fideszes vezetése. Szentendre, Pomáz és Hódmezővásárhely. Az első kettőt 2019-ben veszítette el a Fidesz, Orbán el is mondta az itt egybegyűlteknek, hogy „mindegy, ki mit mond, mindenhol a háborúról fognak szavazni”.

Bár Orbán Viktor a kampány első felében gondosan kerülte azokat a városokat és fővárosi kerületeket, ahol a fideszes polgármesterjelölteknek igazán nagy szükségük lenne a támogatására, most mégis elment Hódmezővásárhelyre. A Fidesz itt most újra azt a Grezsa Istvánt indítja, aki 2019-ben egyszer már tizenöt százalékkal alulmaradt Márki-Zay Péterrel szemben. Bár Márki-Zay egy rövid 2022-es országos kikacsintás és hatalmas bukás óta visszaszorult a helyi politikába, mégis presztízskérdés Orbánéknak, hogy visszaszerezzék a várost. A miniszterelnök nem is volt hajlandó kezet fogni Márki-Zay Péterrel, egy „jó napot, örülök, hogy látom” szöveggel viharzott el egykori kihívója kinyújtott keze mellett. Beszédében nem is pazarolt szót rá, ezt a feladatot inkább Lázár János vette magára, aki Magyarország leghülyébb polgármesterének nevezte Márki-Zay Pétert.

Kell nekik a nyilvánosság

Orbán Viktor az idei kampányban egyelőre kizárólag az EP-választásra fókuszál, és csak Brüsszel elfoglalásáról, a világháború veszélyéről beszél. És bár ahogy 2022-ben, úgy most sem szólnak előre arról a kormánytól független sajtónak, hol bukkan majd fel a miniszterelnök, mégis tartogatott egy kis újdonságot az idei kampány.

Ha tudomást szerzünk arról, hol lesz Orbán Viktor, és odamegyünk, néha minket is beengednek az eseményre. Így jutottunk be például a kecskeméti fórumára, a sopronira, a zalaegerszegi és vasvári megmozdulására is.

Persze arra még ilyenkor is ügyelnek, hogy biztos távolságban legyünk a miniszterelnöktől, kérdezni ne nagyon kérdezhessünk, inkább csak azt mutathassuk meg, amit ők is akarnak: azt, hogy Orbán miről beszél a híveinek. De már ez is azt jelzi, hogy hiába a lehető legszűkebb kampány, itt most a Fidesznek is szüksége van a nyilvánosságra.

Orbán Viktor mellett több prominens fideszes politikus is járja az országot. Bár ebben a kampányban főleg az élet-halál fontosságú EP-választásról beszélnek, a Fidesz EP-listavezetője, Deutsch Tamás csak visszafogott tempóban kampányol, és ő is inkább csak zárt körben. Akkor is főleg fideszes vezetésű kerületekben (XVI. és XVII.) tűnt fel, vagy épp a ráckevei majálison.

Minden idők legnagyobbja

Orbán Viktorral ellentétben Magyar Péter teljesen nyilvánosan járja az országot. Minden megmozdulását előre meghirdeti, azokat nyílt tereken tartja, a régi fideszes bástyákat sem kerüli el. A kormányfőnek címzett egyik megjegyzése szerint Orbán Viktor lezárt utcákon kampányol, mintha kijárási tilalom lenne. Magyar a június 9-i választások előestéjén a Hősök terére szervez tüntetést, ami szerinte „a rendszerváltás utáni legnagyobb politikai demonstráció lesz”.

Feltehetően nem teljesen ettől függetlenül, de a kormánypárti holdudvar is aktivizálta magát, és sebtében egy héttel korábbra, június 1-jére meghirdettek egy békemenetet, ami a szervező Civil Összefogás Fórum szerint „minden idők legnagyobb békemenete lesz”. A Fidesz-tábornak is szüksége van arra egy választás előtt, hogy legyen valamilyen közösségélménye és hogy valamennyire fontosnak érezze magát. Hivatalosan persze azért hívták össze a menetet, hogy „megállítsák a háborús őrületet”. A fővendég itt maga Orbán Viktor lesz, aki a sok apró fóruma után itt most majd nagyobb tömeg előtt mondhat beszédet. Az egésznek minden bizonnyal egy számháború lesz a vége: melyik megmozduláson voltak többen.

Orbán Viktor szerint viszont az igazi kampány csak június 1-jével kezdődik, mert az utolsó napok lesznek a döntők. Akkor kell mindenkit felkeresni személyesen, nem a médián vagy a közösségi média „varázslásain” keresztül. A Fidesz a 2019-es EP-választáson 1,8 millió szavazatot kapott. A cél most Orbán Viktor szerint így szól: „El kell érnünk több mint kétmillió embert az utolsó hat napban. Ha erre képesek leszünk, akkor nyerni is fogunk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!