Gulyás: A kormány nyitott rá, hogy kikerüljenek a kormánytagok az egyetemi kuratóriumokból, ha Brüsszel ezt akarja

2023. január 12. – 10:09

frissítve

Gulyás: A kormány nyitott rá, hogy kikerüljenek a kormánytagok az egyetemi kuratóriumokból, ha Brüsszel ezt akarja
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

  • A kormány a jövő évi Erasmus-költségeket kifizeti (ez kb. 5 milliárd forint), ha nem sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal, és az Európai Bírósághoz is fordul, ha kell, mert annyira inkorrektnek érzik a Bizottság döntését.
  • A miniszter szerint a Bizottság végrehajtási határozatában az van, hogy az alapítványok kuratóriumai közvetlen uniós forrásból nem részesülhetnek, arra nem gondoltak, hogy ez az Erasmust is magában foglalja, hiszen szerinte az Erasmus a diákokat célozza.
  • A miniszter szerint a kormány nyitott rá, hogy kikerüljenek a kormánytagok az egyetemi kuratóriumokból.
  • Gulyás Gergely szerint „abszurd”, hogy a Lánchíd részbeni újranyitása után sem lehet három kilométeren keresztül átkelni a Dunán se gyalog, se autóval.
  • A kormány egyelőre elvetette a magánorvosok állami ellátásba kényszerítését, a tervet át kell dolgozniuk.
  • Gulyás szerint nem vitás, hogy vannak negatív hatásai az árstopoknak, de amíg van áru, addig április 30-ig ezeket igyekeznek fenntartani.
  • Olyan jelentős költségei vannak a rendezésnek, hogy Magyarország visszalép a 2024-es kézilabda-Eb rendezésétől.
  • Gulyás úgy véli, Orbán közfeladatot látott el, amikor olyan emberrel találkozott Szlovéniában, aki már nem lát el kormányzati feladatot.
  • Nem politikai, hanem gazdasági kérdés a Putyint kitüntető Milorad Dodikék támogatása – mondta a miniszter.
  • A Vodafone-vételhez a magyar kormány „szívesen fogadja a gratulációkat”.

.

22,3 milliárd forintért végez médiafigyelést a kormánynak a Nézőpont Csoport cége, ami napi 15 millió forintot jelent, ez nem sok pénz erre?, kérdezték Gulyást, aki úgy felelt, személyesen neki a napi 15 millió sok lenne, de a sajtófigyelést csinálni kell, „ez egy komoly munka”, ez az összeg pedig egy keretösszeg. A miniszter szerint egyébként ezt ugyanazzal a céggel végeztetik, amivel az elmúlt húsz évben minden kormány szerződött.

Debrecen regionális központ lehet, amihez épp olyan beruházások szükségesek, mint a tervezett akkumulátorgyár. A kormány nem lát problémát a beruházással kapcsolatban, azt javasolják a beruházás ellen felszólaló helyieknek, hogy fontolják meg a projekt támogatását.

Itt írtunk bővebben arról, hogy a korábban bejelentett 715 milliárd forint helyett végül „csak” 660 milliárd forintos áron veszi meg a 4iG a magyarországi Vodafone-t.

Gazdasági és nemzetstratégiai érdek, hogy a Balkánon legyenek olyan befektetések, amik erősítik a régió és Magyarország kapcsolatát – mondta a miniszter arra, hogy a magyar kormány pénzügyi eszközökkel segíti Bosznia-Hercegovina szerb részét, az Eximbank kiugróan olcsó hitel formájában adott 45 milliárd forintot a Milorad Dodik vezette körnek.

„Ez nem politikai kérdés, hanem gazdasági” – mondta Gulyás. Milorad Dodik éppen a napokban döntött arról, hogy kitünteti Vlagyimir Putyint. A kitüntetéssel kapcsolatban Gulyás azt mondta, ebben valószínűleg nem értenek egyet Dodikkal.

Mit szól ahhoz, hogy Lengyelország azt mondta, év végére függetlenedni akar az orosz gáztól, és most úgy tűnik, ez sikerülni is fog nekik? – kérdezte a Telex. Gulyás szerint várjuk ki a végét, de ha sikerül nekik, akkor gratulálni fog. Nem gondolja-e azt, hogy a többi ország így többet tett az orosz gáztól való függetlenedéstől, mint a magyarok? – kérdeztük. Gulyás szerint lehet, hogy az elmúlt években igen, de azelőtt meg a magyarok tettek többet. Egyébként is az egész attól függ, mit jelent a függetlenedés, a magyar kormány a diverzifikációt választotta, ami azt jelenti, hogy egyik irányba se legyen függés, mindenhonnan tudjunk vásárolni.

„A gratulációkat szívesen fogadjuk” – mondta Gulyás Gergely arra vonatkozóan, hogy az állam a 4iG-vel közösen megvásárolta a Vodafone hazai üzletágát.

A Telex arról kérdezte a miniszter, hogy nyitott-e arra a magyar kormány, hogy olyan törvénymódosítást hozzon, amivel kikerülnek a magyar kormánytagok az egyetemi kuratóriumokból. Gulyás azt mondta, nem tudják, pontosan mit kér az Európai Bizottság.

Orbán Viktor év elején Rómába utazott, utána Szlovéniába a feleségével, a honvédségi gép is épp ekkor járt Rómában és Szlovéniában, ezen utazott Orbán és felesége, Lévai Anikó? – kérdezte Telex, mire Gulyás azt felelte: „nem voltam jelen”. Milyen közfeladatot látott el Orbán Rómában és Szlovéniában, ahol épp kormányzati feladatot nem ellátó emberrel találkozott a miniszterelnök, kérdeztük. Gulyás válasza: „vélhetően ebben nem fogunk egyet érteni”, de a volt miniszterelnökkel találkozás az hivatalos programnak tűnik Gulyás szerint, nem pedig „privát kapcsolatnak”.

Gulyás szerint nem vitás, hogy vannak negatív hatásai az árstopoknak, de amíg van áru, addig április 30-ig ezeket igyekeznek fenntartani, mondta Gulyás.

Gulyás hamarosan megosztja az erre vonatkozó pontos adatokat, de úgy emlékszik, volt „sok”, azaz „néhány tucat” olyan sebesült ukrán katona, akit Magyarországon láttak el.

Olyan jelentős költségei vannak a rendezésnek, hogy Magyarország visszalép ettől. Nem egyedül rendeztük volna, hanem Svájccal és Ausztriával együtt, így ők ketten lesznek a torna házigazdái.

A költségvetési hatása kb. 5 milliárd forint az Erasmus-ösztöndíjaknak, tehát ha nem lesz megállapodás az Európai Bizottsággal, akkor a kormány ki tudja fizetni ezeket saját forrásból.

Gulyás szerint a kormány három napja értesült az Erasmus-ügyről, nem december 15-én. A miniszter szerint a Bizottság végrehajtási határozatában az van, hogy az alapítványok kuratóriumai közvetlen uniós forrásból nem részesülhetnek, arra nem gondoltak, hogy ez az Erasmust is magában foglalja, hiszen szerinte az Erasmus a diákokat célozza.

Az EU-s megállapodás ügyében a kormány az Európai Bizottság (EB) minden egyes elvárásával, a szükséges törvénymódosításokkal kapcsolatban folyamatosan tárgyalt az EB-vel. Nyitott lett volna arra a magyar kormány, hogy a politikai tisztviselőket kivegyék az egyetemi kuratóriumokból, de az EB nem kért ilyesmit Gulyás szerint. Ezért most inkorrekt az EB.

Ezután Gulyás felsorolt több olyan német egyetemet, amelyek „tanácsadó testületeinek kuratóriumi tagjai” német kormányzati tisztségviselők. Ezért a kormány szerint nem igazságos az EB. (Bár Gulyás szavai alapján az érintettek az adott német egyetemek „tanácsadó” testületeinek vagy „felügyelőbizottságainak” tagjai, tehát nem olyan testületeké, ami az alapvető, irányító döntéseket hozza. A kiszervezett magyar egyetemek kormányzati tisztviselőkkel telepakolt kuratóriumai nem tanácsadó testületek.)

Abban a formában, ahogy a nyilvánosságra került rendelettervezetben írták, biztos nem fog megvalósulni az a terv, hogy a magánellátásban részt vevő orvosok is dolgozni fognak az állami rendszerben, ezt át kell gondolni, mondta Gulyás. A miniszter szerint ezért is volt hasznos társadalmi egyeztetésre bocsátani a témát.

Gulyás szerint évek óta világos a szabály: a nyugdíjasok nem járhatnak rosszul. Bízik benne, hogy az idei infláció nem lesz 15 százalék fölött, bár az év elején még lehet magasabb, majd radikálisan csökkenhet. A kormány célja, hogy az év végére egy számjegyű legyen az infláció.

Hajlandóak-e visszahívni az egyetemek kuratóriumaiból a kormányzati szereplőket, ha erre lenne szükség? – érkezett a kérdés. Visszahívni nem tud a kormány, de olyan összeférhetetlenségi jogszabályokat hozhat, amikkel nem maradhatnak ott – mondta Gulyás. Szerinte nem tudni, mit akar az Európai Bizottság (EB).

A kormány jóhiszeműen tárgyalt az EB-vel, de nem érkezett a részükről ilyen igény. Egyébként a kormány nyitott lenne erre.

A tagállami miniszterekből álló Tanács – a 27 tagból 25 igen szavazatával – decemberi döntésében ezzel szemben arról írt, hogy a szabályozás

„– a Bizottság többszöri kérése ellenére – még mindig nem akadályozza meg, hogy magas rangú tisztviselők, köztük az Országgyűlés és a magyar autonóm szervek politikai felsővezetői bekerüljenek a közérdekű vagyonkezelő alapítványok vezetőtestületeibe”.

A testület szerint novemberben Magyarország egy kivételt is bevezetett, „hogy a politikai felsővezetők más, javadalmazással járó tisztséget is betölthessenek, többek között a közérdekű vagyonkezelő alapítványok vezetőtestületeiben”.

Hogy „három kilométeren keresztül a Dunán nem lehet átkelni, ez középkori helyzet”. Ezt a Lánchídról mondta a miniszter.

A gyógyfürdőkkel, élményfürdőkkel is fog tárgyalni a kormány, hogy milyen támogatásra van szükségük a magas rezsi miatt.

A napelemes pályázattal kapcsolatban is kapott kérdést Gulyás, aki tavaly azt ígérte, hogy mostanra már ki lesznek fizetve a pályázati pénzek, de eddig a több tízezer nyertes pályázóból csak minimális számú kifizetés történt.

Gulyás elismerte, hogy „szánalmas és borzalmas a teljesítmény ” és, hogy „azt nem lehet vitatni, hogy a hiba az állam oldalán van”. Megígérte a kifizetések felpörgetését, és elnézést kért az eddigi lassúságért.

Ezt mondta Gulyás. A rezsitámogatások és az önkormányzatok ügyéről például itt írtunk bővebben.

Magyarországnak van egy speciális geopolitikai helyzete, ez pedig az, hogy csak Kárpátalján keresztül tudnánk fegyvert szállítani, ezért nem veszünk részt a szállításokban. Ezzel megóvjuk az ott élő százezres magyarságot – vezette le a miniszter.

Valószínűleg német gyártmányú Leopard harckocsikat is kap Ukrajna. A világháborút el akarja kerülni mindenki, így a német kormány is, de azért az eszkaláció lehetőségére mindig felhívja a figyelmüket a magyar kormány. A fegyverszállítások morális alapját azonban nem kérdőjelezheti meg senki, hiszen Ukrajna a megtámadott ország – fejtette ki Gulyás.

Várhatóan a hét második felében nyilvánosságra hozzák a szankciókról szóló nemzeti konzultáció részletes eredményeit, mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A kormány a pedagógusok következő egyhetes demonstrációjáról azt mondta, egyet kértek, tartsák be a törvényeket, mondta Gulyás, aki szerint nem kérdés, az ország jövője nagyban függ a tanároktól.

Gulyás szerint jók a magyar kampányfinanszírozási rendeletek – külföldről nem lehet erre pénzt elfogadni, de sajnos itt a „dollárbaloldali” ellenzék, akiket pénzzel fel lehet vásárolni. A magyar választók viszont bölcsek voltak, nem kértek belőlük.

Gulyás szerint az „Európai Parlament példátlan korrupciós botrányban dagonyázik”, ezzel pedig a maradék hitelét is elveszti, javasolni is fogják, hogy a magyar vagyonnyilatkozathoz igazítsák az uniós vagyonnyilatkozatokat.

Az államadósság tavaly 76 százalékról 73,5 százalékra csökkent. A reálbérek 2022 első tíz hónapjában a magas infláció ellenére 4 százalékkal nőttek. Több mint 4,7 millió munkavállaló van az országban, ami foglalkoztatási rekord. Emellett a forint árfolyamát is sikerült stabilizálni – mondta a miniszter.

2023 a rezsivédelem költségvetése lesz, a cél az, hogy el tudjuk kerülni a recessziót. Ha ez sikerül, akkor az átlagfogyasztásig fenn lehet tartani a rezsicsökkentést. 1,5 százalékos növekedéssel számol a kormány 2023-ra. Idén januárban 208 ezer forint az átlagnyugdíj, a kormány által lehetővé tett 15 százalékos emeléssel.

A költségvetésről is tárgyaltak a kormányülésen, év elején benyújtják az Országgyűlés elé, remélik, hogy márciusban már el is fogadják.

Gulyás ezután arról beszélt hosszasan, milyen sok külföldi diák jelentkezett a modellváltó egyetemekre. A miniszter szerint az alkotmányban lejegyzett tanszabadság az biztosított, és pontosan úgy jártak el, ahogy a Bizottság kérte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!