22,3 milliárd forintért végez médiafigyelést a kormánynak a Nézőpont Csoport cége

2023. január 11. – 07:45

Másolás

Vágólapra másolva

22,3 milliárd forintos tendert nyert az Orbán-kormánytól nem túl távol eső Observer Budapest Médiafigyelő Kft. – vette észre a Népszava az EU elektronikus közbeszerzési értesítőjében.

Ebből a több mint 22 milliárdos összegből a nemzetközi és a hazai sajtó szemlézését kell megvalósítani a 2023–2026 közötti időszakban. Ez a közbeszerzési eljárás formailag teljesen megfelel az Európai Unió elvárásainak, ami az, hogy a magyar kormány csökkentse az egyszereplős pályázatokat. A tenderen azonban csak ketten indultak: az Observer és a Fideszhez erősen köthető Századvég Alapítvány.

A pályázatot végül a kedvezőbb ajánlatot nyújtó Observer nyerte, negyedévre nettó 1,39 milliárd forintért vállalták a pályázatban kérteket. Viszont a Népszava az Opten céginformációs rendszerből kiderítette, hogy

az Observer Kft. tulajdonosa az a Nézőpont Csoport Befektetési és Vagyonkezelő Zrt., amelynek egyszemélyes tulajdonosa Győri Tibor, a Fidesz korábbi jogtanácsosa.

Az eljárást egyébként még a Palkovics László által vezetett Technológiai és Ipari Minisztérium írta ki, de a minisztérium megszűnése miatt a szerződést december 29-én már a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda írta alá. A nyertes cégnek médiaszemlézést és médiakutatást kell végeznie mintegy 150 kormányzati ügyfél számára. A kormány a médiafigyelésen túl negyedévente nagy mintás (4000 fős), személyes megkérdezéssel járó kutatás keretében hírműsorok, print és online médiumok „közönségkutatását” is kéri, valamint hetente egyszer 1000 fős mintán végzett telefonos „médiahatás” kutatást is kér.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!