Kitüntette Putyint a Putyin-barát boszniai Szerb Köztársaság elnöke

2023. január 8. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva


Kitüntette Vlagyimir Putyint a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaság elnöke, Milorad Dodik, írja az Oslobodjenje. Az orosz elnök többek között a megbonthatatlan szerb–orosz barátság fejlesztéséért és megerősítéséért részesült a kitüntetésben, amit fizikai valójában majd csak akkor kaphat meg, amikor személyesen találkozik a két baráti állam vezetője.

A bosznia Szerb Köztársaságban október elején tartottak választásokat, melyet szűk többséggel az évtizedek óta hatalmon lévő Dodik nyert meg.

A magyar kormányzati politika az elmúlt időszakban kitüntetett figyelemmel fordult a boszniai szerbek felé. Orbán Viktor tavaly novemberi boszniai látogatása után a magyar kormány 35 millió eurós gazdaságfejlesztési programot indított, amelynek kezdete részben egybeesett az ottani választásokkal.

A NATO-tagság kérdése a Boszniát szétfeszítő konfliktusok közül is az egyik legerősebb: a Dodik-féle Szerb Köztársaság vezetése mereven ellenzi és minden eszközzel akadályozni igyekszik azt. Igor Kalabukov, Oroszország szarajevói nagykövete korábban azzal fenyegetőzött, hogy ha Bosznia a NATO-ba vágyik, akkor az történhet vele, ami Ukrajnával. Az EU többször vádolta már azzal Orbán Viktort, hogy az EU érdekeivel ellentétben beállt a hivatalosan is uniós tagjelölti státuszt kapott Bosznia-Hercegovina feldarabolása mögé.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!