Kramatorszk polgármestere szerint egyetlen áldozata sincs az orosz rakétatámadásnak

2023. január 8. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

Moszkva vasárnap azt állította, hogy 600 katonát öltek meg a keleti Kramatorszk városára mért rakétatámadásban. A város polgármestere azonban cáfolja ezt, szerinte a hétvégi csapásoknak nem voltak halálos áldozatai.

Az orosz állítás az elemzők szerint több okból is gyanúsnak tűnik. Alig néhány nappal azután, hogy Ukrajna több száz orosz katonát ölt meg egy makijivkai ideiglenes laktanya elleni támadásban, ostobaságra vallana ilyen számban katonákat elszállásolni a tüzérségi ágyúk hatótávolságán belül. Pont ezt az orosz hibát használták ki, valószínűtlen, hogy elkövetnék.

A közelmúltban a donyecki frontvonalon járt a Guardian riportere, aki meg is jegyezte, hogy az ukrán katonák mennyire óvatosak, sosem tartózkodnak nagyobb számba verődve egy helyen.

A szilveszteri ukrán támadás halálos áldozatainak magas száma dühöt és felháborodást váltott ki Oroszországban, így kissé propagandának tűnhet az az állítás, hogy az oroszok képesek legalább ilyen mértékű, sőt akár nagyobb – ahogy az oroszok fogalmaztak – bosszúra.

Ráadásul Ukrajnában rengeteg hazai és nemzetközi újságíró, fotós, forgatócsoport dolgozik, ezért jóval nyitottabbak a média felé, mint Oroszország, ahol azt szigorúan ellenőrzik.

Még ha egy halálos támadás helyszínét el is zárhatják a sajtó egy része elől, minden harctéri haláleset és sérülés a rokonok és ismerősök tudomására jut az országban. Ha több százan haltak volna meg, ezrek gyászolnának, egy ilyen volumenű tragédiát nehéz lenne eltussolni egy olyan országban, ahol sajtószabadság van.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!