Érdekes részletek derültek ki a boszniai szerbeknek adott kormányzati támogatásokról

2022. szeptember 22. – 10:11

Érdekes részletek derültek ki a boszniai szerbeknek adott kormányzati támogatásokról
Orbán Viktor kormányfőt (j) fogadja Milorad Dodik, a Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagja (b) Banja Lukában 2021. november 6-án – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány nemrégen gazdaságfejlesztési programot indított Bosznia-Hercegovinában, a hónap elejétől lehet pályázni eszközbeszerzésre. A pályázati időszak egybeesik a Boszniában esedékes választásokkal, helyi források szerint a magyar kormány a pénzzel valójában Miloard Dodik, boszniai szerb vezető kampányát támogatná, aki nyíltan jobboldali, Putyin szövetségese. A kormány szerint az ország gazdasági felzárkóztatása a cél.

A Szabad Európa cikke szerint tavaly novemberben Orbán Viktor miniszterelnök Boszniába repült, hogy Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel tárgyaljon. A bizalmas találkozóról nem sokat árult el a magyar kormány, de a lap azt írja, hogy Orbán pénzt ígért Dodiknak.

Több helyi szakértő azt gondolta, hogy a magyar miniszterelnök a pénzzel Dodikék kampányát próbálja elősegíteni. A pályázati időszak ugyanis a választási időszakkal esik egybe, szeptember 1-jétől október 15-ig lehet pályázni és október másodikán tartanak választásokat az országban. Hivatalosan gazdaságfejlesztési programot indított Bosznia-Hercegovinában a magyar kormány. Idén nyáron az is kiderült, hogy első körben 35 millió eurót osztanak majd ki, legalább 2,5 ezer és legfeljebb 25 ezer euróra lehet egyszerre pályázni, és Magyarországon összeszerelt mezőgazdasági gépekre lehet pénzt kérni.

A pályázatok értékelésére létrehoztak egy Progressus nevű alapítványt. A pályázatokat ötvenpontos skálán értékelik majd, ebből 35 pontot nem számszerűsített kritériumok alapján osztanak el. Ez lényegében egy szöveges üzleti tervhez hasonló részt takar, ahol a pályázóra bízzák, hogy győzze meg az ismeretlen értékelőket.

A maradék 15 pontot arra lehet kapni, ha harminc százaléknál nagyobb önrészt vállal a pályázó, de legfeljebb ötven százalékot.

A pályázaton a helyben mezőgazdasággal foglalkozó természetes személyek, közép-és kisvállalkozások indulhatnak, akár azok is, akik előző nap váltak regisztrált gazdálkodóvá. Azok viszont nem pályázhatnak, akik ugyan a szerb entitás polgárai, de a művelni való földjük Bosznia más részén van.

„A hasonló léptékű uniós vagy más nemzetközi támogatásokat általában közvetlenül osztják el, nem használnak ilyen közbeiktatott, új szervezeteket”

– válaszolta a Szabad Európa kérdésére Ivana Korajlić, a Transparency International boszniai igazgatója. Szerinte ráadásul jelentős reklámmal futott a pályázat.

A magyar kormány támogatási ötletével párhuzamosan Németország idén nyáron 120 millió euró értékben függesztett fel infrastrukturális projekteket Bosznia-Hercegovina szerb entitásában az ottani vezetők elszakadási politikája miatt.

Dodik a kilencvenes évek háborúinak vége óta nem látott politikai válságot idézett elő Boszniában azután, hogy tavaly év végén közölte: a Boszniai Szerb Köztársaság, Bosznia-Hercegovina szerb entitása kivonul a nyugat-balkáni ország közös hadseregéből, legfelsőbb igazságszolgáltatási szervéből és adóhatóságából.

Az egyébként jobboldali, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségesének számító Dodik 2019-től Orbán Viktor erős szövetségese.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!