Gulyás: A kormány nyitott rá, hogy kikerüljenek a kormánytagok az egyetemi kuratóriumokból, ha Brüsszel ezt akarja

2023. január 12. – 10:09

frissítve

Gulyás: A kormány nyitott rá, hogy kikerüljenek a kormánytagok az egyetemi kuratóriumokból, ha Brüsszel ezt akarja
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

A kormány a szerdai ülésén az Erasmus-üggyel is foglalkozott, mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A kormány itt arra jutott, hogy „elfogadhatatlan és tűrhetetlen”, amit a Bizottság Magyarországgal művel, mert amikor a kormány megállapodott Brüsszellel, módosították az összeférhetetlenségi szabályokat az egyetemi alapítványok kuratóriumánál úgy, ahogy Brüsszel kérte. Navracsics Tibor egyeztetni fog az ügyben, remélik, csak félreértésről van szó. A kormány a jövő évi Erasmus-költségeket kifizeti, ha nem lenne megoldás az ügyben, és az Európai Bírósághoz is fordul, ha kell.

A Népszava hétfőn írt arról, hogy nem kaphatnak friss uniós támogatásokat azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. A lap szerint az Európai Bizottság erről a huszonegy magyar egyetemet érintő döntésre a múlt év végén írt levelet a testület szolgálatainak és a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságoknak. Erről itt írtunk bővebben.

A magyar állam és a 4iG egy leányvállalata 49:51 arányban aláírták a megállapodást a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. megvásárlásáról, a korábban bejelentett 715 milliárd forint helyett végül „csak” 660 milliárd forintos áron. Forrásaink szerint az nem nagyon meglepő, hogy az állam mellett a másik tényleges vásárló a kisgömböcként cégeket elnyelő 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária lesz. A nagyra növő 4iG-ben így akarják együtt tartani a hasonló távközlési érdekeltségeket. A magyar állam láthatóan intenzív szerepvállalással segíti azt, hogy a 4iG folytassa nem mindennapi növekedését. A lakosság számára ugyanakkor az, hogy „magyarabb” lesz a szektor, aligha jelent a tarifacsomagok árában is érzékelhető javulást. Magyarországon kevés mobilszolgáltató van, és közöttük is vannak tulajdonosi átfedések, informális összefonódások. Erről itt írtunk bővebben.

Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója néhány nappal ezelőtt a kormányközeli Mandineren írta meg azt a koncepciót, amit a kormányfő zárt körben vázolt Magyarország következő tíz évének külpolitikájával kapcsolatban. Az írásban – amit itt elemeztük - a blokkosodó világgazdaságban kapcsolatépítéssel elnavigáló és fejlett országgá váló, regionális középhatalmi státuszt megcélzó Magyarország jövőképét festették meg. Az elképzelés szerint Magyarországnak ki kell maradnia a nyugati blokkból is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!