Gulyás szerint a kormány nyitott rá, hogy kikerüljenek a kormánytagok az egyetemi kuratóriumokból

2023. január 12. – 10:51

Másolás

Vágólapra másolva

Hajlandóak-e visszahívni az egyetemek kuratóriumaiból a kormányzati szereplőket, ha erre lenne szükség? – érkezett a kérdés. Visszahívni nem tud a kormány, de olyan összeférhetetlenségi jogszabályokat hozhat, amikkel nem maradhatnak ott – mondta Gulyás. Szerinte nem tudni, mit akar az Európai Bizottság (EB).

A kormány jóhiszeműen tárgyalt az EB-vel, de nem érkezett a részükről ilyen igény. Egyébként a kormány nyitott lenne erre.

A tagállami miniszterekből álló Tanács – a 27 tagból 25 igen szavazatával – decemberi döntésében ezzel szemben arról írt, hogy a szabályozás

„– a Bizottság többszöri kérése ellenére – még mindig nem akadályozza meg, hogy magas rangú tisztviselők, köztük az Országgyűlés és a magyar autonóm szervek politikai felsővezetői bekerüljenek a közérdekű vagyonkezelő alapítványok vezetőtestületeibe”.

A testület szerint novemberben Magyarország egy kivételt is bevezetett, „hogy a politikai felsővezetők más, javadalmazással járó tisztséget is betölthessenek, többek között a közérdekű vagyonkezelő alapítványok vezetőtestületeiben”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!