Telex Neked #85: Megemlékezés másként, rezsicsökkentő megoldások, hogyan folytatódik a háború?

2022. október 28. – 04:59

Telex Neked #85: Megemlékezés másként, rezsicsökkentő megoldások, hogyan folytatódik a háború?
Kollégánk, Horváth Kávai Andrea, az aktuális hírlevél szerkesztője

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele az október 20. és október 26. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Kedves Telex-olvasók!

Horváth Kávai Andrea vagyok, a Telex English rovatának fordító-újságírója, és ez az első Telex Neked hírlevelem. Lelkes gasztrofan vagyok, a török, az izraeli és a mexikói konyha a kedvencem. Emellett szeretek utazni, és talán mert valamikor régésznek készültem, ha éppen egy római kori város romjainál kötünk ki, akkor én legszívesebben háromszor annyi időt töltenék ott, mint a családom. A fentebbi kép is egy ilyen helyen készült.

Kedvenc GIF-em a futás iránti rajongásomat és az egyik kedvenc sorozatomat jeleníti meg egyben.

Lássuk az elmúlt hét legfontosabb eseményeit!

1. Október 23. – másképpen

A szokásostól eltérően a miniszterelnök idén nem a fővárosban, hanem Zalaegerszegen, kordonok mögött mondott ünnepi beszédet. A kormány szerint elsősorban azért történt így, mert vidéken többen élnek, mint Budapesten. Míg korábban volt olyan ünnepi beszéd, ami arról szólt, hogy „1956-ban mi egy Kelet elleni forradalmat vívtunk”, és hogy „Magyarország a Nyugathoz kíván tartozni, az idei ünnepen megtudtuk, hogy most már „brüsszeli magaslesről lövöldöznek Magyarországra”.

A budapesti megemlékezés is az elmúlt években megszokottól eltérő módon zajlott. Az ellenzéki pártok közül csak a Mi Hazánk tartott utcai megemlékezést , a többi párt pedig arra buzdította szimpatizánsait, hogy csatlakozzanak a Műegyetem rakpart történelmi helyszínére szervezett tüntetéshez. Itt végül több tízezren gyűltek össze közös megemlékezésre és az oktatásért és a pedagógusokért való kiállásra az elmúlt időszak legnagyobb tüntetésén.

2. Rezsimizéria, spórolás mindenhol – de mik a kilátások?

A kivételesen kellemes októberi időjárás ellenére mindenki biztosan tudja, hogy jön a tél, és az idén ez azt is jelenti, hogy mindannyian szembetaláljuk majd magunkat a megnövekedett rezsiköltségekkel. Habár napok alatt töredékére esett a gázár, az oktatási intézmények is különféle megoldásokkal készülnek a télre és a rezsiköltségek csökkentésére. A hosszú távú megoldás pedig még mindenképpen a jövő zenéje.

3. Nagyot fordult a világ az Egyesült Királysággal

Egy hét alatt sok minden megváltozhat, ezt az Egyesült Királyságban első kézből tapasztalták meg az elmúlt napokban. Mindössze 44 nap hivatalban töltött idő után lemondott Liz Truss), és Rishi Sunak lett az új brit miniszterelnök. Az új miniszterelnöknek Orbán Viktor is gratulált, és jelezte, hogy megerősítené a két ország közötti kapcsolatokat. Az elmúlt időszak az angol fontnak sem tett jót, így az új miniszterelnöktől kisebb csodát várnak a ködös Albion lakói.

4. Hogyan folytatódik az orosz–ukrán háború?

Miközben szakértők szerint Ukrajna Herszon visszafoglalására készül, az orosz katonai veszteségek egyre inkább rámutatnak a Kremlnek a posztszovjet térségben való befolyása csökkenésére. Az ukrán energetikai infrastruktúra elleni célzott orosz támadások miatt viszont az ukrán lakosság számára már most egyértelmű, hogy brutális télnek néznek elébe.

A héten a Direkt36 alapos cikkének köszönhetően kicsit többet megtudtunk annak hátteréről, hogy hogyan változott a magyar kormány Oroszországhoz való hozzáállása a háború kitörése óta, a munkácsi vár bástyájára pedig a napokban az eltávolított turul helyére felkerült az ukrán címer. A helyszínen jártunk utána az ügy politikai hátterének.

5. Nők Iránban és nők Magyarországon

Iránban folytatódtak a hetek óta tartó tüntetések, amelyek mostanra az egész országra kiterjedtek, és legalább 200 halálos áldozatot követeltek. Az erkölcsrendészet brutalitása elleni lázadás jelszava a „Nők, élet, szabadság” lett, az események pedig egyelőre nagyon nem látszanak csitulni. Sőt, szerdán a rendőrség tüzet nyitott a Mahsa Amini sírjánál gyülekező megemlékezőkre. Ő volt a fiatal hölgy, akinek a halála kirobbantotta a tiltakozássorozatot.

Habár Magyarországon természetesen nem kötelező a nőknek fedett hajjal járni, de egy friss adat szerint hazánkban a nők óránként átlagosan 17,2%-kal kevesebbet keresnek a férfiaknál, így tulajdonképpen október végétől az év végéig ingyen dolgoznak.

6. Nem szégyen a sírás

Fontos olvasmány volt még az elmúlt héten a trauma feldolgozásáról szóló cikkünk, amelyben négy, mély traumán átesett személy mesélt kendőzetlenül arról, hogy hogyan tette magát túl olyasmin, amiről azt gondolnánk, hogy lehetetlen feldolgozni.

7. A múlt hét legolvasottabb cikke: Hasznos háztartási tipp ukrán barátainktól arra az esetre, ha nem lenne áram

8. A hét képe

Vasárnap nagyszabású, több tízezres szolidaritási tüntetést tartottak Budapesten a tanárokért és az oktatás jövőjéért. A tömeg a Kálvin téren gyülekezett, majd átvonultak a Műegyetem rakpartra, ahol diákok, tanárok, szakszervezeti képviselők is felszólaltak, és több zenekar is fellépett. A tüntetést az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hirdette meg. Utoljára múlt pénteken tartottak többezres tüntetést az oktatásért.

Fotó: Huszti István / Telex

9. A hét videója

Jogosak a tanárok követelései, de amerikai pénzből tüntetnek, avagy változatos és kevésbé változatos magyarázatok egy témára.

10. Heti túraajánló – Dugó a Triglavon: néha 3000 méter magasban is sorba kell állni

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Helyi szokás szerint a Szlovénia legmagasabb hegyét először megmászó túrázóknak a csúcson el kell tűrniük, hogy társuk a kötéllel elfenekelje őket.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, és hogy miért fontos neki, hogy megbékéljünk a halandóságunkkal, akkor itt tudtok feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!