Megerősítené a magyar–brit kapcsolatokat Rishi Sunak kinevezése után Orbán Viktor

2022. október 24. – 20:42

Másolás

Vágólapra másolva

Levélben gratulált Orbán Viktor Rishi Sunaknak, az Egyesült Királyság új miniszterelnökének.

A magyar kormányfő felidézte a Magyarország és az Egyesült Királyság közötti kitűnő kétoldalú kapcsolatokat, és utalt arra, hogy az együttműködés a kölcsönös tiszteleten, a közösen vállalt értékeken, közös érdekeken és mélyen gyökerező történelmi kapcsolatokon alapul. A levél tartalmáról Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke számolt be az MTI-nek.

A válságban rendkívül fontos Orbán szerint, hogy hasonló gondolkodású szövetségesekként és partnerekként növeljék a már eddig is szoros együttműködés intenzitását a két ország között. „Megragadom a lehetőséget, hogy újra kifejezzem elkötelezettségünket a magyar–brit kapcsolatok megerősítése mellett, valamint hogy erős és kölcsönösen előnyös együttműködést építsünk ki az Egyesült Királyság és az Európai Unió között is” – fogalmazott levelében a magyar kormányfő.

Épp a napokban beszélt arról Orbán a Budapester Zeitungnak, hogy a brexit előtt a britek jelentettek védelmet Magyarországnak és Lengyelországnak az Európai Unióban. „Amíg a britek ott voltak, nem voltak ilyen büntetőintézkedések. Nem voltak jogállamisági eljárások, nem volt sem kondicionalitási mechanizmus, sem közös hitelfelvétel. Abban az időben semmi ilyesmit nem mertek megtenni. De a britek már sajnos kiléptek. Így tehát védelem nélkül maradtunk” – mondta a miniszterelnök az uniós források visszatartásáról.

Egyedül Rishi Sunaknak sikerült összegyűjtenie a szükséges száz ajánlást a magyar idő szerint hétfő délután három órai határidőig, így ő lett a Konzervatív Párt új vezetője. Ezzel pedig az is eldőlt, hogy ő lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke. A Boris Johnson-kormány indiai származású egykori pénzügyminisztere történelmet írt, ugyanis ő lesz az első színes bőrű, nem keresztény politikus, aki betölti a pozíciót. Sunakot várhatóan kedden fogadja majd III. Károly, hogy hivatalosan is kinevezze miniszterelnöknek.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!