Orbán Viktor: Tárt karokkal fogadjuk azokat a nyugat-európaiakat, akik szabadon akarnak élni

2022. október 24. – 18:28

Orbán Viktor: Tárt karokkal fogadjuk azokat a nyugat-európaiakat, akik szabadon akarnak élni
Orbán Viktor Brüsszelben 2022. október 21-én – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor a Budapester Zeitung nevű magyarországi német nyelvű lapnak, a riporter alákérdezését valószínűleg még a közmédiában is megirigyelnék. A miniszterelnök a berlini útjáról, a német–magyar együttműködésről és az Európai Bizottsággal való megegyezésről is beszélt.

A magyar kormányfő október közepén látogatta meg Olaf Scholz német kancellárt. Mint fogalmazott, berlini útja során világossá vált számára, hogy Németország multikulturális társadalommá vált. „Ez az állapot nagyon különbözik attól a világtól, amelyben mi, magyarok élünk, és amelyben továbbra is élni akarunk. Komoly erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy áthidalhassuk a két ország között egyre több területen meglévő különbségeket” – fogalmazott.

„A politikai vezetőknek sokat kell tenniük azért, hogy mindezek ellenére tovább folytatódjon a hagyományosan jó német–magyar együttműködés.”

Arról beszélt Orbán, hogy társadalmilag és gazdaságilag jó az együttműködés a két ország között, „egyedül a politika területén kell sokat dolgoznunk”.

Mára rendkívüli mértékűvé vált szerinte a német beavatkozás Magyarország belügyeibe, akár közvetlenül, akár az uniós intézményeken keresztül. „Ma a német baloldal az Európai Parlamenten keresztül megint elő akarja írni nekünk azt, hogy miként éljünk és gondolkodjunk a migrációról, a genderizmusról, a nemzetről, a családról, és így tovább. De ez nem tartozik rájuk. Ez a mi dolgunk” – szögezte le Orbán.

Azt mondta, berlini látogatásán azért nem volt katonai tiszteletadás, mert munkalátogatás alkalmával ez nem szokás. Az ellen sem volt kifogása, hogy a házigazda döntésére a német kancellárral nem tartottak közös sajtótájékoztatót. Részt vett viszont egy panelbeszélgetésen, és interjút is adott. „Nem akartam kétséget hagyni afelől, hogy Magyarország egy átlátható ország. Sok mindent másképp csinálunk, mint Németország, de nyitottak vagyunk” – indokolta döntését Orbán.

„Lehet nekünk kérdéseket feltenni. Szívesen válaszolunk bármire”

– fogalmazott a miniszterelnök, aki itthon több mint 12 éve nem ad interjút független médiának. Az elmúlt hetekben is többször kértünk interjút tőle sajtófőnökén keresztül, ám eddig nem reagáltak megkeresésünkre.

A következő tíz-húsz évben egyre több nyugat-európai fog hozzánk költözni

„Németországhoz képest Magyarország most a béke és a szabadság szigete” – jelentette ki a magyar miniszterelnök, aki szerint Németországban jelenleg liberális hegemónia uralkodik. „Csak egy narratívának van helye a nyilvánosságban. Aki ettől eltér, az már nem létezik a nyilvánosság számára”.

Magyarországon ezzel szemben szerinte a közbeszéd pluralista struktúrájú. „Vannak liberálisok és konzervatívok. Ezek a közbeszédben a média révén szinte egyenlő mértékben képviseltetik magukat” – állítja Orbán.

„A magyar társadalom sokkal pluralistább, szabadabb és békésebb, mint a német társadalom.”

A riporter szerint egyre több német gondolja azt, hogy Magyarországon van a jövője. „Nem utolsósorban a másként gondolkodókkal szembeni fokozódó elnyomás, a belső biztonság romlása, a gyermekeikért való aggódás és általában az egyre kellemetlenebb szellemi légkör miatt hagyják el német hazájukat” – vezette fel Jan Mainka a kérdést, hogy tervez-e ellenlépéseket, kvótákat vagy egyéb bürokratikus akadályokat tenni a magyar kormány a német migrációval szemben.

„A következő tíz-húsz évben egyre több nyugat-európai fog hozzánk költözni, mert Magyarország egy biztonságos, keresztény és a hagyományokra büszke ország. Ezt nem rossznak, sőt inkább nagyon is jó és üdvözlendő dolognak tartjuk” – válaszolta a miniszterelnök, és meghirdette a Western Refugees Welcome! politikáját.

„Magyarország tárt karokkal fogadja azokat a nyugat-európaiakat, akik szabadon és az otthonitól eltérő légkörben akarnak élni.”

„Magyarország egy olyan ország, ahol sokkal többen élhetnének, mint ahányan jelenleg itt élnek. Örülünk, ha olyan külföldiek jönnek hozzánk, akiknek tetszik az, ahogy mi gondolkodunk” – folytatta Orbán.

A miniszterelnök szerint az európai történelemben mindig nagy nyereség volt a befogadó országok számára, amikor Nyugatról érkeztek bevándorlók, azt azonban rögtön világossá tette, hogy Magyarországon nem lesznek párhuzamos társadalmak. Az újonnan érkezőknek meg kell tanulniuk magyarul.

Újabb és újabb kérésekkel fog előállni az Európai Bizottság

Az interjúban hosszan beszélt Orbán az európai politikáról is. A Fidesz korábbi uniós pártcsaládját, az Európai Néppártot ma már egy baloldali pártcsaládnak tartja. „A probléma az, hogy nem csupán baloldali, hanem még doktrínáiban is baloldali. A másokkal való együttműködést csak úgy tudja elképzelni, hogy balra minden ajtaja nyitva van, jobbra pedig zárva” – fogalmazott a kormányfő, aki ezt egy nagyon rövidlátó politikának tartja.

„Egy olyan centrumpártnak, amilyennek az Európai Néppárt továbbra is lenni kíván, mindkét irányba nyitva kell tartania kapuit. De az EPP ezt nem teszi. Ez ellen küzdöttem, és ezt a csatát elvesztettem az Európai Néppárton belül” – jelentette ki a miniszterelnök. Állítása szerint nem tudta megakadályozni, hogy azok a körök érvényesüljenek, amelyek szerint az ajtóknak csak a baloldal felé kell nyitva lenniük.

Tisztán politikai kérdésnek tartja, hogy Magyarország mikor kapja meg a visszatartott uniós forrásokat. Mint mondta, az EU három nagy, szorosan együttműködő pártcsaládja, a szocialisták, a néppárt és a liberálisok szabad kezet kapnak arra, hogy büntetőintézkedéseket hozzanak Magyarország és Lengyelország ellen, akik egyik pártcsaládba sem tartoznak be.

„Amíg a britek ott voltak, nem voltak ilyen büntetőintézkedések. Nem voltak jogállamisági eljárások, nem volt sem kondicionalitási mechanizmus, sem közös hitelfelvétel. Abban az időben semmi ilyesmit nem mertek megtenni. De a britek már sajnos kiléptek. Így tehát védelem nélkül maradtunk.”

Orbán szerint a franciák és a németek az uniós intézményeket fegyverként használják Magyarország és Lengyelország ellen. „Büntetnek minket, és nyilvánvalóan az uniós pénzzel zsarolnak. Ennek viszont nincs jogalapja. Ez egész egyszerűen zsarolás. Mi nem vitatkozni akarunk, hanem együttműködni. Tehát ha az Európai Bizottság olyasmit kér tőlünk, ami nem mond ellent a magyar érdekeknek, akkor azt végre fogjuk hajtani. Ezért nincs bajunk a bizottság által tőlünk kért 17 pont végrehajtásával. Az eredményes együttműködés biztosan nem miattunk fog meghiúsulni” – mondta.

Attól tart azonban, hogy ez még nem lesz elég. „Abból indulok ki, hogy ezután mindig újabb és újabb kérések érkeznek majd. Nézzék csak meg, hogyan bánnak a lengyelekkel! Mindent teljesítettek, amit követeltek tőlük, és amiről kölcsönös megállapodás is született. De aztán újabb követelések kerültek az asztalra, kizárólag azért, hogy továbbra is visszatartsák a lengyelektől a nekik járó forrást.” Orbán szerint egyértelmű, hogy a lengyel kormányváltást akarják kikényszeríteni, és végső soron Magyarország esetén is ez lehet a cél.

A magyar kormányfő arra számít, hogy az év végéig alá tudják írni a szerződéseket az EU-val, és az év végén felszabadítják a Magyarországnak járó pénzt. „Ha ez nem történne meg, az beláthatatlan konfliktusok sorozatához vezetne” – fogalmazott.

Azt azonban nem tudja megmondani, hogy pénz valóban érkezik-e majd.

„De Magyarországot pénzügyileg nem lehet sarokba szorítani, ugyanis számos tárgyalást folytatunk a nemzetközi pénzpiacokon” – folytatta Orbán. „Az energiaforrások kérdésében folyamatosak a tárgyalások Oroszországgal. Kínával is tárgyalunk. A végén még megtörténhet, hogy arra kényszerülünk, az EU zöld programjait kínai forrásokból kell fedeznünk.”

A viták ellenére teljesen pozitívan áll az EU-hoz Orbán. „Határozottan az a véleményem, hogy Európa jobban jár egy értelmesen szervezett EU-val, mint nélküle” – jelentette ki. Magyarország számára csak egy olyan EU-nak van értelme, amelynek tagjaként garantálhatjuk polgáraink szabadságát, biztonságát és jólétét. „A tagságnak csak akkor van értelme számunkra, ha ez a cél megvalósul. Ha viszont a szétesés felé haladunk, az minden tagállamnak rossz. Bízom benne, hogy az EU visszatalál a helyes útra. Mi támogatjuk az EU átfogó reformját” – fogalmazott Orbán az unióról.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!