Eldőlt, Rishi Sunak lesz az új brit miniszterelnök

Legfontosabb

2022. október 24. – 15:04

Eldőlt, Rishi Sunak lesz az új brit miniszterelnök
Rishi Sunak egy a kampányának részeként tartott rendezvényen 2022. augusztus 1-jén – Fotó: Peter Nicholls – Pool / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Egyedül Rishi Sunaknak sikerült összegyűjtenie a szükséges 100 ajánlást a magyar idő szerint hétfő délután három órai határidőig, így ő lett a Konzervatív Párt új vezetője, és ő lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke. A Boris Johnson-kormány indiai származású egykori pénzügyminisztere történelmet írt, ugyanis ő lesz az első színes bőrű, nem keresztény politikus, aki betölti a pozíciót. Ezenkívül 42 évesen a 19. század óta ő lesz a legfiatalabb politikus, akit brit miniszterelnöknek neveznek ki.

Sunakot várhatóan kedden fogadja majd III. Károly, hogy hivatalosan is kinevezze miniszterelnöknek. Az új pártvezető megválasztása után zárt ajtók mögött beszédet intézett a konzervatív képviselőkhöz. Az egyik képviselő szerint Sunak arról beszélt, hogy nehéz időszaknak néznek elébe, és nincs vesztegetni való idejük. Ezenkívül kijelentette, hogy bár érti, hogy az ellenzéki pártok miért követelik, ő biztosan nem fog előrehozott választást kiírni.

Másfél órával később Sunak megtartotta első nyilvános beszédét pártvezetőként. Kevesebb mint másfél perces beszédében Sunak köszönetet mondott elődjének a „kivételesen nehéz körülmények között az országért tett szolgálatáért”, valamint arról beszélt, hogy nagyon komoly gazdasági kihívásokkal néz szembe a nemzet, ezért stabilitásra és egységre van szükség a Konzervatív Pártban és az országban egyaránt, melynek eléréséhez mindent meg fog tenni.

Az eredmény bejelentése előtt percekkel a másik induló jelölt, Penny Mordaunt korábbi nemzetközi fejlesztési miniszter egy Twitteren közzétett közleményben jelentette be, hogy kiszáll a versenyből, és gratulált Sunaknak. Egy Mordaunthoz közeli forrás szerint a politikus végül 90 ajánlást szerzett, 10-zel kevesebbet a szükséges 100-nál.

Azt már előzetesen tudni lehetett, hogy Sunakot támogatta a Konzervatív Párt alsóházi képviselőinek több mint fele, a kérdés csak az volt, hogy Mordauntnak is sikerül-e a hivatalos jelöltséghez szükséges legalább száz képviselőt maga mögé állítania. Ha ez összejött volna neki, akkor a 180 ezer fős párttagság dönthetett volna online szavazáson a következő kormányfőről péntekig, enélkül viszont most automatikusan Sunak került ki győztesen.

Liz Truss hat hete után kellett utód

A Konzervatív Párt azt követően választott új pártvezetőt és egyben miniszterelnököt, hogy október 20-án lemondott Liz Truss kormányfő. Truss a botrányok és a párton belüli lázadás miatt lemondott Boris Johnson utódjaként költözhetett be a Downing Streetre, és az előző vezetőválasztási körben éppen Sunakkal szemben győzött. Azonban mindössze 44 napot töltött a miniszterelnöki székben, ezzel ő lett a brit történelem legkevesebb ideig hatalmon lévő kormányfője.

Liz Truss és Rishi Sunak egy falfestményen Belfast belvárosában 2022. szeptember 5-én Belfastban, Észak-Írországban – Fotó: Charles Mcquillan / Getty Images
Liz Truss és Rishi Sunak egy falfestményen Belfast belvárosában 2022. szeptember 5-én Belfastban, Észak-Írországban – Fotó: Charles Mcquillan / Getty Images

Truss rövid miniszterelnöksége alatt nemcsak II. Erzsébet brit uralkodótól búcsúzott a világ, de tiszavirág-életű kormányfőként gazdasági mentőcsomagjával sikerült beszakítania a fontot (ezt itt elemeztük ki bővebben), a Konzervatív Párt népszerűsége pedig 25 éves mélységbe süllyedt a vezetésével. A párt hátránya jelenleg több mint 30 százalék a Munkáspárttal szemben a legfrissebb felmérések szerint.

Hogy megnyugtassák a piacokat és a választókat, Sir Graham Brady, a Konzervatív Párt vezetőválasztásainak megszervezéséért is felelős, rendkívül befolyásos alsóházi szakpolitikai frakciótestület, az 1922 Bizottság elnöke csütörtökön bejelentette, hogy mindössze egy hét alatt lezavarják a vezetőválasztást (ez a folyamat általában hónapokig is el szokott tartani).

A választás meggyorsítása érdekében az 1922 Bizottság úgy határozott, hogy csak az lehet hivatalosan is jelölt, akinek sikerül begyűjtenie a Konzervatív Párt 357 alsóházi képviselője közül 100-nak az ajánlását, magyar idő szerint hétfőn délután háromig.

Johnson hazautazott, de végül kiszállt

Truss lemondása után három konzervatív politikus is jelezte, hogy kacérkodik a gondolattal, hogy megpályázza a miniszterelnöki pozíciót: Rishi Sunak, a Johnson-kormány pénzügyminisztere, aki a nyári vezetőválasztáson második lett Liz Truss mögött; Penny Mordaunt korábbi nemzetközi fejlesztésért felelős miniszter, aki a nyári választáson harmadik helyen futott be; valamint az éppen nyaralását töltő Boris Johnson, aki kevesebb ezelőtt távozott a miniszterelnöki székből.

Elsőként Mordaunt jelentette be hivatalosan is az indulását, azonban hétfő délig mindössze 25 jelölést tudott begyűjteni. Vele ellentétben Sunak kilőtt a rajtnál, és már szombat délre összegyűjtötte a szükséges 100 ajánlást, hétfő délelőttre pedig már a Konzervatív Párt képviselőinek több mint fele őt támogatta. Hozzá hasonlóan Johnson is repülőrajtot vett, igaz, ő szó szerint. A korábbi miniszterelnök karibi nyaralását megszakítva sietve hazarepült Londonba, hogy személyesen győzködje párttársait, hogy álljanak mellé.

Johnson a hétvégén Sunakkal és Mordaunttal is leült tárgyalni, azonban egyikük sem volt hajlandó arra, hogy visszalépjen a javára. Végül Johnson vasárnap este bejelentette, hogy még sincs itt az ideje annak, hogy visszatérjen az ország élére. Johnson arra hivatkozva mondott le a jelöltségről, hogy úgy érzi, nem tudná egyesíteni a pártot, stabil pártháttér nélkül pedig nem tudna megfelelően kormányozni.

Az mindenképp igaz, hogy Johnsonnak nagyon magas a pártfrakción belüli elutasítottsága, a valós ok azonban nem (csak) ez lehetett Johnson döntése mögött. Egyfelől, míg vasárnap esti nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy sikerült átlépnie a szükséges 100 jelölést, azonban nyilvánosan mindössze 60-an biztosították a támogatásukról addig.

A másik ok az lehetett, hogy Johnsonnal szemben jelenleg is folyik egy parlamenti vizsgálat, miután meggyanúsították azzal, hogy hazudott a képviselőknek arról, hogy tudott-e a Downing Street-i partikról. Amennyiben a várhatóan egy hónap múlva végződő vizsgálat bűnösnek találja, Johnson valószínűleg el fogja veszíteni képviselői tisztségét, és így a miniszterelnöki pozícióról is le kellett volna mondania, ha a héten őt választották volna meg a párt tagjai.

Így már csak az volt a kérdés, hogy Mordauntnak sikerül-e valahogy maga mögé állítania például Johnson korábbi támogatóit, és a még nyilvánosan el nem kötelezett képviselőket. A köreiből még hétfő délben is azt kommunikálták, hogy a nyilvánosan ismertekkel ellentétben kilencven képviselő állna mögötte, de fél órával a határidő előtt már volt olyan támogatója, aki a pártegységre hivatkozva látványosan átsasszézott Sunakhoz.

Bevándorlógyerekből a leggazdagabb parlamenti képviselő

Sunak indiai szülők gyermekeként született 1980-ban a dél-angliai Southamptonban. Apja háziorvosként dolgozott, anyja pedig egy gyógyszertárt üzemeltetett a városban. A fiatal Sunak a világ legrangosabb egyetemein tanult. Először az Oxfordi Egyetemen hallgatott politikát, filozófiát és közgazdaságtant (a PPE-nek keresztelt szak azóta hírhedtté vált mint a brit politika elitképzője), majd az amerikai Stanford Egyetemen szerzett business diplomát.

Banki munkák után 2014-ben került először a parlamentbe konzervatív színekben, innentől kezdve pedig meredeken ívelt felfelé a politikai karrierje. Boris Johnson 2020 februárjában nevezte ki pénzügyminiszternek a brexitpárti Sunakot, aki a koronavírus-járvány alatt gyorsan népszerű lett a közkedvelt gazdaságélénkítő programjainak (például az Eat Out to Help Out) köszönhetően.

Rishi Sunak pénzügyminiszterként, kezében a kormány költségvetését tartalmazó doboz 2021 októberében – Fotó: Wiktor Szymanowicz / WIktor Szymanowicz/NurPhoto
Rishi Sunak pénzügyminiszterként, kezében a kormány költségvetését tartalmazó doboz 2021 októberében – Fotó: Wiktor Szymanowicz / WIktor Szymanowicz/NurPhoto

A konzervatív szavazók falták a kapucnis pulcsiban home office-ozó, a Covid-sajtótájékoztatókon határozott teljesítményt nyújtó pénzügyminiszter képeit, így Sunak hamar megkapta rajongóitól a Dishy Rishi (Dögös Rishi) becenevet. Akkor úgy tűnt, hogy ha Johnson egyszer távozik majd a miniszterelnöki posztról, akkor egyértelműen Sunak lehet az utódja a párt élén.

2022 elején azonban a drasztikus rezsiáremelések, a brit gazdaság akadozása, a Covid-szabályokat megszegve bulizó kormányzati és konzervatív tisztviselőkről szóló Partygate-ben betöltött szerepe és a felesége, Akshata Murthy vagyona körüli botrányok miatt bezuhant a népszerűsége. Sunak feleségének vagyona kétszer akkora, mint III. Károly királyé. Adót azonban – mint az 2022 áprilisában kiderült – a botrány kirobbanásáig nem fizetett az Egyesült Királyságban, annak ellenére, hogy már kilenc éve ott él. Így lett aztán néhány hét alatt Dishy Rishiből az új becenév Fishy Rishi (Sumák Rishi).

Sunakék onnan szerezték vagyonukat, hogy Akshata Murthy Narayana Murthy indiai üzletember lánya. Narayana Murthy társalapítója volt az Infosys nevű számítástechnikai cégnek, mely jelenleg 69 milliárd fontot (azaz 33 ezer milliárd forintot) ér. Sunak feleségének 0,93% százalékos részesedése van a cégben. Maga Sunak a Goldman Sachsnél és egy befektetési alapnál is dolgozott, mielőtt képviselő lett volna.

Júliusban Sunak volt az, aki elindította azt a gigantikus lemondási hullámot a brit kormányban (másfél napon belül több mint 60 kormányzati szereplő mondott le), ami végül Boris Johnson távozásához vezetett. A korábbi pénzügyminiszter rögtön be is jelentkezett Johnson utódjának, majd a frakciószavazás mind az öt fordulóját megnyerve simán felkerült a szavazólapra. Az utoljára talpon maradt két jelölt közül a 180 ezer fős párttagság azonban végül nem őt, hanem a frakciószavazáson második helyezett Liz Trusst választotta pártvezetőnek. (Akkor Truss a szavazatok 57 százalékát szerezte meg, míg Sunak 43 százalékot kapott.)

Stabilitást várnak tőle, de nem lesz egyszerű egyesíteni a pártot

Truss lemondása után azonban megint Sunak számított a legesélyesebbnek az alsóházi frakció körében, és ezúttal a korábbinál is többen álltak mögé. Sunaktól főként

azt remélik az őt jelölő képviselők, hogy némi stabilitást hoz a konzervatív kormányt lassan 12 hónapja övező káoszba, valamint azt, hogy sikerül megnyugtatnia a piacokat.

Míg a nyári pártvezetői kampányban Truss több tízmilliárd fontnyi adócsökkentést ígért (amivel végül meg is nyerte a pártelnökválasztást, aztán pedig a gyakorlatban bedöntötte a fontot), addig Sunak visszafogottságra szólított fel, és sokkal mérsékeltebb gazdasági terveket ígért.

A korábbi pénzügyminiszter már a viták során megjósolta, hogy a brit gazdaság megroppanásához vezethet az ész nélküli adócsökkentés, ami végül be is következett. Így aztán sok képviselő úgy érzi, hogy Sunak a megfelelő ember arra, hogy átkormányozza az országot a vészesen közeledő recesszión.

Azonban nem lesz egyszerű dolga. A Konzervatív Párt hardcore Johnson-párti szárnya őt okolja Boris Johnson bukásáért, és nem látszanak hajlandónak arra, hogy megbocsássanak neki a korábbi miniszterelnök hátba szúrásáért. Így várhatóan tovább folytatódik majd a belháború a párton belül. Ezenkívül ő is nyakig benne volt a Partygate-ben, és a Johnson elleni parlamenti vizsgálat néhány héten belül induló meghallgatásai neki is okozhatnak majd kellemetlen perceket.

Rishi Sunak és Boris Johnson az egyik illegális Downing Street-i összejövetelen – Fotó: Sue Gray Report / Gov.uk
Rishi Sunak és Boris Johnson az egyik illegális Downing Street-i összejövetelen – Fotó: Sue Gray Report / Gov.uk

Harmadrészt azzal, hogy mindössze 357 konzervatív képviselő döntése alapján lett miniszterelnök (ráadásul közülük se állt be mögé mindenki), még annyi legitimációja sincs, mint Liz Trussnak volt. Legitimációt azzal szerezhetne, ha kiírna egy előrehozott választást, azonban erre semmi esély nem látszik.

A következő választást csak 2024 decemberében vagy 2025 januárjában köteles kiírni.

Egy előrehozott voksolás pedig várhatóan katasztrofális következményekkel járna a párt számára, amelynek népszerűsége évtizedek óta nem látott mélységben van.

Egy múlt vasárnap közzétett közvélemény-kutatás szerint a Munkáspárt csaknem kétharmados többséget szerezhetne a parlamentben, ha most tartanák a választást. Elveszítené a székét Boris Johnson, Jeremy Hunt pénzügyminiszter, Jacob Rees-Mogg, a konzervatív párt jobbszárnyának meghatározó alakja, Therese Coffey, Truss miniszterelnök-helyettese, valamint Jake Berry a Konzervatív Párt elnöke is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!