Boris Johnson nyaralását megszakítva hazarepült Londonba, indulhat a miniszterelnöki posztért

2022. október 22. – 13:51

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson megszakította karibi nyaralását, és hazarepült Londonba, ami erősíti azokat a találgatásokat, amelyek szerint újraindul a miniszterelnöki posztért – írja a BBC és a Reuters is. A találgatásokkal kapcsolatban Sir James Duddridge kereskedelmi államtitkár azt mondta, hogy Johnson azt mondta neki, hogy „készen áll rá”.

A BBC saját forrásaira hivatkozva azt is írja, hogy Rishi Sunak volt pénzügyminiszter hivatalosan is beszáll a következő brit miniszterelnöki posztért folyó versenybe, miután a csatorna szerint ő az első, aki megkapta száz konzervatív képviselő támogatását. Ez a küszöbérték szükséges ahhoz, hogy a szavazólapon szerepelhessen.

Sunak egyébként a Boris Johnson elleni lázadás fő arca volt, majd az utódlásért zajló harcban alulmaradt Liz Truss-szal szemben. A párt vezetőválasztásért folytatott küzdelemben Truss a szavazatok 57 százalékát szerezte meg, míg Sunak 43 százalékot kapott.

Johnsont és Sunakot megelőzve Penny Mordaunt eddig az egyetlen konzervatív képviselő, aki hivatalosan is bejelentette indulását. Mordaunt a nyári pártvezetőválasztáson harmadik helyen futott be Truss és Sunak mögött. A Sky News gyűjtése szerint a korábbi nemzetközi fejlesztésért felelős minisztert egyelőre mindössze 20 képviselő támogatja nyilvánosan.

Liz Truss csütörtökön mondott le a miniszterelnöki posztról, alig több mint hat hétig volt kormányfő és a Konzervatív Párt vezetője. A Konzervatív Párt vezetői tisztségéből azonnali hatállyal távozott, addig viszont miniszterelnök marad, amíg ki nem választják az utódját. A párt vezetői posztjára pályázóknak hétfőn 14 óráig kell összegyűjteniük száz képviselő támogatását, és péntekig ki kell hirdetni az új miniszterelnököt.

Ha hétfőn 14 óráig több jelölt is megszerzi legalább száz tory parlamenti képviselő támogatását, akkor a Konzervatív Párt tagsága online szavazáson dönt a következő vezetőről.

(BBC, Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!