Elzárt meleg víz, lekapcsolt közvilágítás, derékmelegítők – így spórolnak a legnagyobb hazai egyetemek

2022. október 25. – 09:24

Elzárt meleg víz, lekapcsolt közvilágítás, derékmelegítők – így spórolnak a legnagyobb hazai egyetemek
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épülete esti kivilágításban – Fotó: Róka László / MTI / Bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva

A Kulturális és Innovációs Minisztérium határozata szerint az állami egyetemeknek szeptember 22-ig kellett elkészíteniük az „energiamegtakarítási tervet”. A kormány már korábban döntött arról, hogy az állami szférában a spórolás miatt a közép- és felsőoktatási intézményekben 18 fok lesz. Ez az állami fenntartásban maradt egyetemekre és főiskolákra, tehát az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre (BME), a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, a bajai Eötvös József Főiskolára, a Magyar Képzőművészeti Egyetemre és a Zeneakadémiára kötelezően vonatkozik.

Ezekre az intézkedésekre azért van szükség, mert a kormány július közepén energia-veszélyhelyzetet hirdetett a növekvő energiaárak miatt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptemberben jelentette be, hogy emiatt a gázfogyasztást 25 százalékkal kell csökkenteni a kórházak és a bentlakásos intézmények kivételével minden állami intézményben, így az egyetemeken is.

A minisztérium azt szeretné, ha megmaradna a jelenléti oktatás az egyetemeken, ugyanakkor az intézkedéseket és a tanév rendjének ehhez szükséges megváltoztatását az intézményekre bízták.

Összeszedtük, milyen rezsivédelmi intézkedéseket vezettek be eddig a legnagyobb hazai egyetemek. A kormány kérését nem csak az állami fenntartású egyetemek vették komolyan, hiszen az elszabaduló rezsiárak miatt a spórolás mindenkinek a saját érdeke lett.

Eötvös Loránd Tudományegyetem: a melegvíz-korlátozás pótlására villanybojlereket szereltek fel

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen első lépésként létrehozták az Energiatakarékossági Támogató Bizottságot, az intézkedések végrehajtására és koordinálására pedig energiatakarékossági felelőst jelöltek ki. Az ELTE „meg kívánja teremteni a fenntartó minisztérium által elvárt jelenléti oktatás és vizsgáztatás feltételeit, az egyetem teljes bezárására természetesen nem kerülhet sor”, válaszolta kérdésünkre az intézmény.

Bár kevés konkrétumot lehet egyelőre tudni, de a legszükségesebb helyekre az ELTE Kancellária Műszaki Főigazgatóság melegvíz-korlátozás pótlására villanybojlereket szereltetett fel. Ezzel azt számolták, hogy önmagában ötszázalékos energiamegtakarítást érhetnek el. Emellett ami biztos, hogy az őszi szünet december 12–17. között lesz, így az őszi félév utolsó tanítási napja és ezzel a szorgalmi időszak vége december 9-én (levelező munkarendben 10-én) lesz. A vizsgaidőszak december 19-től február 4-ig tart, de a december 12–18-i héten se óra, se vizsga nem lesz.

Az ELTE korábban lapunknak azt írta, hogy „egy belső folyamat köztes állapota” van az intézményben, az egyetem ugyanis helyzetfelmérést végez, információkat gyűjt és egyeztet a karokkal. Várhatóan november végére készül el a végleges intézkedéscsomag. Az ELTE szerint a szükséges korlátozások előreláthatólag csak a téli szünet és a vizsgaidőszak idejére terjednek majd ki.

BME: korlátozzák a közvilágítást

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) bejelentették az energiatakarékossági intézkedéseket, amik április 15-ig maradnak érvényben. Az iskola honlapjára feltöltött tájékoztató szerint:

  • az egyetem épületeiben és létesítményeiben a fűtést időszakosan korlátozzák: hétfő, kedd, szerda és csütörtök 18:00 és másnap 6:00 óra között, valamint péntek 15:00 órától következő hét hétfő reggel 6:00 óráig;
  • tilos a kiegészítő elektromos fűtőberendezések (pl. hősugárzók, olajradiátorok) és a klímaberendezések fűtési célú használata az egyetem területén;
  • korlátozzák az egyetemen a közvilágítás intenzitását;
  • lekapcsolják a nem technológiai célú klímaberendezéseket;
  • a melegvíz-szolgáltatást – a kollégiumok és a szociális célú létesítmények (pl. öltözők) – kivételével korlátozzák, illetve szüneteltetik;

Továbbá az egyetem Bogdánfy úti Sporttelepén a strandröplabda- és teniszpálya téliesítéséhez szükséges sátrakat nem állítják fel, ugyanakkor a Sportközpont és a szabadtéri sportlétesítmények továbbra is működnek, a Balatonlellei Ifjúsági Tábort és a gödi Mérőtelepet téliesítik, a létesítményeket a fűtési időszakban bezárják, és a Balatonfüredi Tudáscentrum csak előre szervezett eseményekre használható.

Korábban a BME már olyan alap takarékossági praktikákat írt a dolgozóinak levélben, mint hogy télen ne legyen egész nap résnyire nyitva az ablak, elég pár percre szellőztetni mindennap, napnyugta után pedig húzzák be a függönyöket. Ezenfelül „a termosztátot elegendő 3-asra állítani, az már megfelelő komfortérzetet biztosít”.

A BME előzetes kalkulációi szerint az egyetem 2023-as rezsije hárommilliárd forinttal lesz magasabb az ideinél.

Pécsi Tudományegyetem: ki kellett kötni a fűtésre alkalmas klímákat

Október 10-től tilos használni a fűtésre is alkalmas klímákat, amiket október 15-én ki is kötöttek a Pécsi Tudományegyetemen (PTE). Továbbá a minimum-hőmérséklet a termekben 20 fok, a közösségi és közlekedési helyeken pedig 18 fok lesz – derült ki az egyetem honlapján közzétett energiamegtakarítási utasításból.

Eszerint tilos bármiféle hőfejlesztő eszközt bedugni, az épületek külső tereinek világítását és más díszkivilágításokat, térvilágításokat, sőt a parkolóvilágítást is tilos működtetni. A közös, illetve közösségi terekben a világítási üzemidőt és az intenzitást is csökkenteni fogják. Azokat a felvonókat, amikre nincs szükség az akadálymentesítéshez, üzemen kívül helyezik. Az elektromos autótöltőket lezárják, kizárólag az egyetemi autóflottát lehet tölteni róla. Elektromos rollert, kerékpárt tilos bent tölteni.

Változik az őszi szemeszter beosztása is: a szorgalmi időszak december 2-án zárul, az őszi szünet elmarad, a vizsgaidőszak pedig december 5. és január 13. között lesz.

Az egyetem rektora, Miseta Attila a 24.hu-nak azt mondta, hogy legrosszabb esetben akár 10 milliárd forint nem tervezett kiadást jelenthet az energiaárak emelkedése. A lap számítása szerint gázra a következő évben 600 millióval, az áramra 3 milliárddal kell többet költenie az egyetemnek.

A rektor a lapnak azt is mondta: nem készül online oktatásra, azt viszont felméri az egyetem vezetése, hogy a PTE többtucatnyi épülete közül érdemes-e bezárni valamelyiket, ha annak kihasználtsága nem megfelelő, de a fűtése drága. Eddig csak a szekszárdi kar kollégiumának részleges lezárása vetődött fel.

Debreceni Egyetem: derékmelegítőt kapnak a dolgozók

Munkavédelmi eszközként derékmelegítő plédeket osztanak ki a Debreceni Egyetem dolgozóinak. A kormányzati szabályok értelmében és az energiatakarékosság miatt az egyetem úgy határozott, hogy az intézményben az állandó minimális hőmérséklet 18 fok lesz. Ez alól csak a kollégiumok a kivételek, ahol a minimális 20–22 Celsius-fokot fogják tartani. A derékmelegítőkkel az egyetem azon dolgozóinak próbál segíteni, akiknek több órán keresztül kell ülőmunkát végezniük 18 fokban.

Az egyetem október 24-én honlapján azt írta, hogy a hőmérséklet csökkentése mellett egyes épületeket rövidebb-hosszabb időszakra használaton kívül helyeznek, más épületekbe vagy akár kampuszokra koncentrálva a tevékenységet. A cselekvési terv fontos eleme, hogy megváltozik a tanév időbeosztása: a szemeszter december 9-ig tart, december 12. és 21. között lesz a vizsgaidőszak első szakasza, majd az egészségügyi intézmények területén működő képzések kivételével december 22. és január 8. között szünetel a vizsgáztatás. A vizsgaidőszak második szakasza így a karok többségénél január 9-től február 10-ig tart, a második félév szorgalmi időszaka pedig egy hét csúszással május 19-ig. „Esetleges extrém hideg idő a tervezett februári munkarendet befolyásolhatja”.

Budapesti Gazdasági Egyetem: az egyetem mosdóiban nem lesz meleg víz

Az irodákat és a termeket munkaidőben 18–20 fok közé fűtik majd fel, míg a közlekedőkben, a mosdókban és a többi helyiségben 18 fok lesz, ideértve a sportolásra használt termeket is – tájékoztatta az energiamegtakarítási intézkedésekről Neptun-üzenetben hallgatóit a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) vezetése. Azokban a termekben, amiket nem használnak az online oktatás miatt, 15 fok lesz, ugyanígy 15 fok lesz munkaidőn kívül is az összes épületben, de ezt a hőmérsékletet a használat idejére felfűtik 18–20 fokra, funkciótól függően.

Az egyetem mosdóiban nem lesz meleg víz, „a WC, mosdó helyiségekben a használati meleg víz szolgáltatás megszűnik”, a tornatermek zuhanyzóiban 38 fokos víz lesz mindössze. Ugyanilyen hőfokot állítanak be a kollégiumok zuhanyzóiban is. Szellőztetésnél egyszeri, rövid időtartamú átszellőztetést ajánlanak.

Corvinus Egyetem: nem jelent extra kiadásnövekedést a rezsiköltségek elszabadulása

„Hálásak lehetünk a kancellárnak, mert két évre előre leszerződött a gáz- és az áram díjával, így a Corvinusnak nem jelent extra kiadásnövekedést a rezsiköltségek elszabadulása” – mondta lapunknak Takáts Előd, az egyetem rektora. Ettől függetlenül az európai és a magyar gazdaság iránti szolidaritásból vállalták, hogy 20 százalékkal csökkentik a gázfelhasználásunkat.

„Ennek titokban azért is örülök, mert így most mégiscsak megnyerhetek egy korábban elvesztett csatát. Én már tavaly szerettem volna elérni környezetvédelmi megfontolásból, hogy ne fűtsük túl az egyetemet, de akkor ezt az elképzelésemet nem sikerült megvalósítani.”

Nemzeti Közszolgálati Egyetem: a vizsgaidőszak online lesz

Elérte a spórolási hullám a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat a Facebookon tette közzé a rektor utasítását a téli időszakra vonatkozó takarékossági intézkedésekről. A rektor a következőket rendelte el:

  • december közepétől két hónapra bezárják a kollégiumokat (kettőt kivéve);
  • bezárják az egyetemi épületeket december 19. és január 9. között (kivéve a szárnyépületet);
  • az egyetemi épületeket, így a kollégiumokat is legfeljebb 18 fokra fűtik (kivéve a rendelőket),
  • az uszodát is bezárják december 19-től, de azt január végéig;
  • a vizsgaidőszakban távolléti vizsgáztatás lesz;
  • a tavaszi félév szükség szerint távolléti oktatásban indul majd.
  • az Orczy park világítását kikapcsolják este 8 és reggel 6 között;
  • az egyetem díszkivilágítását is leoltják este 9-kor;
  • sötétbe borulnak a sportpályák;
  • az egyetem épületeiben a meleg víz kevésbé lesz majd meleg;
  • de a kézszárítóknak is lőttek, kikötik őket;
  • kicsavarnak minden második izzót, fénycsövet;
  • betiltják az olajradiátorok, hősugárzók használatát;
  • de azokat rektori engedély nélkül be sem lehet vinni;
  • bezár a vívóterem, a Ludovika Oktatási Központ, a Tópart Épület és a lövészklub is;
  • az üzemanyagkártyával legfeljebb 40 ezer forintig lehet tankolni havonta.

Semmelweis Egyetem: továbbra sem terveznek online oktatást

A Semmelweis Egyetemen elmaradhat a tavaszi szünet a rezsiárak emelkedése miatt, ha ez megtörténik, akkor decemberben a két ünnep között oktatási szünet lesz az intézményben. Az őszi szorgalmi időszak változatlanul zajlik majd – írta az egyetem válaszul a Telex kérdésére. Az egyetem szeptemberben azt írta:

„A Semmelweis Egyetemen az őszi szorgalmi időszak a tanév rendjében meghirdetett módon zajlik, és az egyetem jelenleg nem készül átállni az online oktatásra sem. Azonban tárgyalások folynak arról, hogy az energiavészhelyzetre tekintettel a 2023.04.03. és 2023. 04.10. közötti időszakra tervezett tavaszi szünet elmaradjon, de ebben az esetben – a szokásoktól eltérő módon –, 2022 decemberében, a két ünnep között, oktatási szünetet rendelnek el az intézményben. A fenntartási költségek változása nem befolyásolja az egyetemhez kötött egészségügyi közellátást, diagnosztikus és gyógyító tevékenységet.”

Az egyetemet megkerestük most is, hogy változtak-e a meghozott intézkedések szeptember óta, de azt mondták, egyelőre nem hoztak új szabályt.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem: a tavaszi szünet elmarad

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem a honlapjára töltötte fel az energiatakarékossági intézkedéseit.

  • A fűtés útján biztosított léghőmérséklet nem haladhatja meg a 20 Celsius-fokot. (Kiv. a közlekedő-, mellékhelyiségekben, ahol maximum 18 Celsius-fok tartható és az orvosi rendelőkben, ahol maximum 22 Celsius-fok lehet.
  • A melegvíz-ellátás megszűnik, a meleg levegős kézszárítók áramtalanítva lesznek.
  • A vizsgaidőszak december 12-én kezdődik és december 19-ig tart, ez után január 9-én kezdődik és február 11-én zárul.
  • Az egyetem 2022. december 19. és 2023. január 9. között zárva tart.
  • A Budapest, Szentkirályi utca 26. sz. épület 2022. október 16-tól 2023. április 15-éig teljes lezárásra kerül.
  • A Sophianum és az Esztergom , Majer István 1–3. telephely 2022. december 19. és 2023. március 1. között lezárásra kerül.
  • Az őszi szünet (november 3–4.) elmarad. Október 31., november 1., 2. tanítási és munkaszünet továbbra is.
  • A tavaszi szünet elmarad.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!