A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet, a rezsicsökkentés csak az átlagfogyasztásra vonatkozik majd

2022. július 13. – 15:39

frissítve

A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet, a rezsicsökkentés csak az átlagfogyasztásra vonatkozik majd
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az energiaárak elszálltak, várhatóan nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra Európában, ezért a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett, jelentette be a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely.
  • A rezsicsökkentés csak a lakossági átlagfogyasztásig fog járni az áramra és a gázra. Aki efölött fogyaszt, az ezt a mennyiséget már piaci áron kapja meg. Gulyás szerint a lakosság háromnegyede továbbra is a rezsicsökkentett áron jut hozzá az energiához.
  • A még „rezsivédett” árért járó átlagfogyasztást az áramnál évi 2523 kWh-ban (210 kWh/hó), a gáznál éves szinten 1729 köbméterben (144 köbméter/hó) határozzák meg.
  • A nagycsaládosoknál magasabb átlagfogyasztást határoznak meg. Aki ezen belül marad, annak nem kell piaci árat fizetnie.
  • A kormány hét pontos intézkedési tervet fogadott el. Ezek között szerepel, hogy 1,5 milliárdról 2 milliárd köbméterre növelik a hazai gázkitermelést, kiviteli tilalmat rendeltek el az energiahordozóra és tűzifára, erősítik a szénbányászatot, minél hamarabb újraindítják a Mátrai Erőmű blokkjait, a paksi erőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik.
  • Az új katatörvényt azért fogadták el, hogy ezt az adónemet visszatérítsék eredeti céljához, mondta Gulyás Gergely. A katát választók kétharmada, kb. 300 ezer ember a kormány szerint valójában munkaviszonyt váltott ki. Igazságtalannak tartották, hogy míg egy katás havi 50 ezer, addig egy ápolónő átlagosan 184 ezer forint adót fizetett.
  • Ha valami rendkívüli történik, a kormány reagálhat, átgondolhatják az október 1-jéig meghosszabbított benzinárstopot is.
  • Gulyás a bizonytalan helyzetben nem zárta ki, hogy újabb nagyszabású kiigazító csomagra lesz szükség, ha például 400 dollárra ugrik egy hordó olaj ára.

Hamarosan jelentkezünk a tájékoztató összefoglalójával.

A paksi atomerőmű fűtőelemeinek szállítása zavartalan, nem kell alternatív útvonalat keresni

– nyugtatja meg Gulyás a Magyar Fórum újságíróját. A fideszes szélsőjobboldali lap másik kérdésére a miniszter azt is elmondja, hogy Ukrajna garantálta a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetének javítását.

Utoljára a geotermikus energiával a legutóbbi kormányülésen foglalkoztak és a 27-i ülésen is kapnak egy jelentést erről, válaszolja Gulyás az Azonnali kérdésére. Németh Szilárd ehhez annyit tesz hozzá: ez akkora ráfordítást igényel, hogy eddig nem érte meg foglalkozni ezzel, de most „más a leányzó fekvése”.

A 24.hu kérdésére ezt válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az államtitkárok fizetése 1 750 000-ről 1 900 000-re emelkedett. A fizetések emelése most már a miniszterelnök hatásköre. Gulyás nem tartja etikátlannak ezt az emelést a tanárok vagy az ápolónők béréhez képest.

Ez Gulyás Gergely válasza arra, hogy tartott-e a kormány egy taxisblokádtól, és ezért adott-e engedményt a taxisoknak a katában.

A 24.hu kérdésére a miniszter azt válaszolta, mivel „minden bizonytalanná vált”, ezért nem zárja ki, hogy egy újabb nagyszabású kiigazító csomagra lesz szükség, ha mondjuk 400 dollárra ugrik egy hordó olaj ára.

Mekkora megtakarítást, kiadáscsökkentést jelent a mostani korlátozó intézkedés? – szól a kérdés a 24.hu-tól. Gulyás szerint ezt nehéz kiszámolni, mert annyira hektikusak az energiahordozók árai. Annyit tudni, hogy a mostani összeg 2,5-szerese a májusinak és 6,5-szerese a tavalyinak. 50-300 milliárdos tételről beszélhetünk körülbelül.

Gulyás a hvg.hu kérdésére azt mondja, a rezsicsökkentés módosításával elért megtakarítást nem tudja megbecsülni, annyira változik a piaci ár. Gulyás sokadjára szögezi le, hogy azt sem lehet tudni, mennyit nyer a kormány a katamódosítással, és azt sem, eddig mekkora kár érte – bár a miniszter azt mondja, hogy a „kár” kifejezéssel óvatosan bánna, mert a pénz végül is az embereknél maradt. És még egy érdemi válasz nélkül hagyott kérdés: Gulyás szerint „megvizsgálják” az Európai Bizottság nyolc ajánlását, utána döntenek, melyiket hajtják végre.

Sokan azért nem kötötték be a gázt, mert árammal fűtenek. Gulyás szerint is jobb, ha van gázfűtés is, emellett sokan fával fűtenek.

Miért nem kéri meg a politika arra az embereket, hogy takarékoskodjanak – kérdezi a Telex. Gulyás megismétli: nem akarnak életvezetési tanácsokat adni arra, nem akarnak beleszólni abba, hogy az emberek mit csináljanak otthon. Itt még nem tartunk, mondta a miniszter, de eljöhet majd akár ez a helyzet később. Most a pazarlást akarják megállítani. Egyelőre a közintézményekben sem korlátozzák a fogyasztást, de gyorsan változik a helyzet, akár ez is eljöhet.

Ha a katások háromnegyede visszaélésszerűen élt ezzel az adónemmel, miért csak most léptek, kérdezte a Telex. Gulyás válasza: most a törvény újra az eredeti céljának felel meg, ezt akarták elérni. Mit tehetnek azok, akik eddig cégeknek dolgoztak? Gulyás szerint az első 100-120 ezer katás volt az, aki úgy használta ezt a lehetőséget, ahogy azt eredetileg akarták, tehát lakossági szolgáltatást nyújtott magánszemélyeknek. Akkor miért nem ez volt az eredeti törvényben? – kérdezte a Telex. Gulyás azt mondta: a szabályozás olyan kiskapukat nyitott, amelyeket elkezdtek visszaélésszerűen használni. Gulyás most bízik abban, hogy a katából kikerülők más, legális lehetőségeket választanak, és nem a feketegazdaságot erősítik

Gulyás szerint a mostani döntésekkel bár az a céljuk, hogy kevesebbet fogyasszanak az emberek, de nem szólnak bele abba, mit csináljanak az emberek.

Önmagában a katatörvénynek nem lesz jelentős hatása az inflációra, mondta Gulyás. Szerinte nagyon sok katás van, előfordulhat köztük olyan is, akinek ettől többletköltsége keletkezik. Gulyás szerint lehet, hogy lesz ettől többlet a költségvetésben, de azt nem tudja, mennyi.

Gulyás szerint ha valakik csaltak a katával, azok a vállalkozások voltak, ha valaki kihasználta a kiskaput, akkor be kell zárni a kiskaput.

Egy hete Gulyás még azt mondta, nem volt tervezet a katáról, hogy lehet, hogy mostanra meg is szavazták a katatörvényt, kérdezte a 444. Akkor mi értelme a kormányinfóknak? – szólt a kérdés. Gulyás azt mondta, hogy a javaslatot ő pénteken látta. A döntést azért hozták meg, mert vissza kellett térni a kata eredeti céljához. Ez a miniszter szerint jó és helyes döntés volt. Elfogadja, hogy akit érint, az nem örül ennek. A 444 újságírója azt firtatja, miért nem egyeztettek erről. Gulyás válasza: a kormány így döntött, vállalja a felelősséget. Van, hogy érdemes kikérni társadalmi szervezetek véleményét, de most más alapon döntöttek.

Zárolások vannak a minisztériumokban is, a Miniszterelnökségen például 60 milliárd forintot zároltak, elfogadták a pénzügyminisztérium döntését, mondta Gulyás.

Milyen kötelezettségei vannak Magyarországnak uniós tagállamként, ha az unióban energiaválság van? – kérdezték Gulyást, aki szerint ilyen kötelezettség nincs, de mindenkinek segítenek, aki kéri.

Ezt mondta az RTL kérdésére a miniszter.

A kata alternatívája sokszor úgy merül fel a médiában, mintha aki az új szabályokba nem fér bele, annak munkavállalónak kellene lennie, holott 4 másik adózási formát is választhatnak, mondta Gulyás. A várható költségvetési bevételekről csak nagyon széles becslés adható. Ezek ugyan magasabb adóteherrel járnak, de nem magasabbak annál, mint amit egy ápolónő vagy egy tanár fizet.

Mekkora árat kell fizetni, akik az átlag felett fogyasztanak? – kérdezte az RTL. Gulyás válasza szerint ezt meg lehet nézni a neten. Súlyozott átlagot fognak alkalmazni, azaz amit nem használnak fel az emberek, azt nem veszik figyelembe, mondta a miniszter.

Nem akar Németh Szilárd beleszólni abba, a buszokon, metrókon milyen legyen a hőmérséklet, mert ez nem a kormány dolga szerinte, majd a vízről beszélve a rezsibiztos azt mondta, „ma a víziközművek helyzete, és a megoldás is körvonalazódott”.

A kormány döntött ma a határegységek létrehozásáról, a határvadászokról, és az ő javadalmazásukról is, abban reménykednek, hogy szeptemberben munkába is állnak.

Milyen segélyt kaphatnak azok a családok, akik tűzifával fűtenek? – kérdezték Gulyást, akinek válasza: elrendeltek a tűzifára kiviteli tilalmat. A miniszter szerint nehéz tél elé nézünk, nehezebb elé, mint az eddigiek.

A miniszter az Origo felkérdezésére megerősíti a kormánymédiában terjesztett narratívát: eszerint nem elkeseredett vállalkozók demonstrálnak, hanem Gyurcsány Ferenc pártjának „ifjúsági tagozata”, a Momentum szervezi most a kata miatti kormányellenes tüntetéseket.

Gulyás Gergely szerint más országoknál ez probléma lehet, nálunk nem az.

Az Európai Bizottság jogállamisági jelentése több területen állapít meg hiányosságokat. Ez vajon megakadályozza, hogy megkapjuk a helyreállítási alap pénzeit? Elvileg nem, mondja Gulyás. Szerinte jogi akadálya nincs ennek, de azt csak a Bizottság tudja, hogy mi akadályozza ezt.

Gulyás szerint a kormány egyetért abban az unióval, hogy emelni kell a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók bérét, mondta arra, hogy jelentős pedagógusbér-emelést is vár az Európai Bizottság a kormánytól.

Gulyás szerint a kormány betartja a jogszabályokat, és egy évben nyolcszor van lehetősége arra az Országgyűlésnek, hogy gyorsított tempóban fogadjon el törvényeket – így reagált a miniszter arra, hogy a kormány vállalta az EB felé, hogy csökkenti a gyors jogalkotást, majd egy nap alatt átnyomják a katatörvényt.


A törvény gyors megszavazását az indokolta, hogy ha benyújtják, akkor el kell fogadni, mondta Gulyás. Varga Mihály januártól szerette volna, utalt rá az ATV újságírója. Gulyás szerint azonban ezt nem költségvetési intézkedésként hozták meg, hanem igazságtalannak tartották, hogy valaki 50 ezer forint adót, más 184 ezer forint adót fizet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!