A kormány vállalta az EB felé, hogy csökkenti a gyors jogalkotást, majd egy nap alatt átnyomják a katatörvényt

2022. július 12. – 10:30

frissítve

A kormány vállalta az EB felé, hogy csökkenti a gyors jogalkotást, majd egy nap alatt átnyomják a katatörvényt
Gulyás Gergely kormányinfót tart 2022. július 7-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Jól haladnak a tárgyalások az Európai Bizottsággal (EB) a helyreállítási alap kifizetéséről – erről is beszélt Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A kormány elküldte a válaszait az EB kifogásaira, és négy területen engedett a javaslatoknak. Az egyik a törvényalkotásról szól:

„Elfogadtuk a Bizottság javaslatát, hogy a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi konzultációra időt kell biztosítani, és a kormány azt is vállalta, hogy a speciális, rendkívüli, gyors jogalkotási lehetőségek arányát csökkenti”

– fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Négy nappal később, hétfő délelőtt aztán benyújtotta a kormány az új katatörvényt, amit Semjén Zsolt kérésére kivételes eljárásban tárgyal az Országgyűlés. Ez azt jelenti, hogy a képviselőknek alig pár órája volt, hogy módosító javaslatot nyújtsanak be, kedd délelőttre tűzték ki a vitát, és még aznap zárószavazást is tartanak, azaz alig 24 óra alatt átviszik a törvényjavaslatot, amely több százezer embert érint.

Csütörtökön még azt sem tudta megmondani Gulyás Gergely, hogy napokon belül benyújtják a törvényjavaslatot. „Amint elkészül vele a Pénzügyminisztérium” – válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy mikor terjesztik be a javaslatot. Hozzátette, a kormány sürgette Varga Mihályt, és ennek úgy tűnik, meg is lett az eredménye. A hétfőn benyújtott javaslatot ebben a cikkünkben elemeztük részletesebben.

Magyarország maradt az egyetlen uniós tagország, ahol az Európai Bizottság még nem bólintott rá a helyreállítási tervre. Holott a kormány bevallása szerint is egyre nagyobb szükség lenne az uniós forrásokra Magyarországon, ennek érdekében pedig forrásaink szerint intenzívebbek a tárgyalások a választások óta.

Navracsics Tibor az elmúlt hetekben többször is arról beszélt, hogy a kormány kész kompromisszumot kötni az uniós pénzekért. Szerinte már az év második felében megszülethet a megállapodás az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapról, és az év végéig megérkezhetnek az uniós források. Összesen 5,9 milliárd euró támogatást és 9,6 milliárd euró kedvezményes hitelt hívna le a magyar kormány a Covid-válság utáni újraindítást szolgáló helyreállítási alapból (RFF).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!