Navracsics Tibor: A kormány kész kompromisszumot kötni az uniós pénzekért

2022. június 17. – 09:30

frissítve

Navracsics Tibor: A kormány kész kompromisszumot kötni az uniós pénzekért
Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF-program megvalósításáért felelős kormánybiztos, korábbi igazságügyi miniszter, a Pannon Egyetem kuratóriumának elnöke a The future is in your hands – Európa jövője a fiatalok kezében címmel rendezett kerekasztal-beszélgetésen az Igazságügyi Minisztérium Könyvtárában 2022. január 17-én.Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszter Brüsszelben adott interjút az Euronewsnak, ahol többek között arról is beszélt, hogy milyen változtatásokat terveznek annak érdekében, hogy Magyarország meg tudjon egyezni az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapról. Ha ez év végéig nem sikerül, a 15 milliárd eurós terv hetven százaléka veszhet el.

Egy évvel ezelőtt nyújtotta be terveit Magyarország az Európai Bizottságnak, amiben 15 milliárd eurót kér gazdaságélénkítésre az Európai Bizottságtól. A tervek azonban a pirosnál állnak, mert a bizottságnak korrupciós aggályai vannak. Navracsics Tibor, az új területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszter szerint az ő miniszteri kinevezése lökést adhat a terveknek és a tárgyalásoknak is.

A miniszter Brüsszelben adott interjút az Euronewsnak, ahol többek között arról is beszélt, hogy a tervekről szóló egyeztetések jelenleg is zajlanak. ,,A közbeszerzéseknél a korrupciós aggályok elosztásánál mind tudunk olyan lépéseket mondani amellyel egyetért a bizottság szakértői gárdája is. Politikai szinten is abban bízom hogy ez egyetértésre fog találni" – mondta Navracsics Tibor.

A miniszter konkrét példákat is mondott, hogy milyen változtatásokat terveznek a megegyezés érdekében: “Például vállaljuk azt hogy évről évre csökkentjük az egyszereplős közbeszerzési eljárások számát vagy arányát. Beszélhetünk más technikai megoldásokról is: hogy az egyes eljárások esetében milyen jogorvoslati lehetőségeket nyitunk meg, ami ellenőrizhetőbbé teszi az eljárásokat, illetve azoknak a jogorvoslatát is” – fejtette ki a miniszter, aki azt is mondta, ha rajtuk múlik lesz megállapodás. Ha Magyarországnak év végéig nem sikerül megegyezni a bizottsággal, a pénz hetven százaléka el is veszhet.

Az interjúban szóba került a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolata is. A Fidesz hosszas évődés után 2021 márciusában hivatalosan kilépett az Európai Néppártból. A miniszter az uniós csoportban bent maradt KDNP tagjaként azon dolgozik, hogy kiépüljön egy intézményesített kapcsolat a Fidesz és a Néppárt között. A miniszter ehhez azt is hozzátette, hogy persze mindkét oldalon vannak olyanok, akik nem tartják reálisnak a Fidesz és a Néppárt közötti kapcsolat létrejöttét. Arról, hogy mi a szerepe Navracsics Tibornak az új kormányban bővebben ebben a cikkben írtunk, illetve, arról hogyan próbál közelíteni az Európai Unióhoz a Fidesz az új területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszterrel az élen itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!