Navracsics Tibor a KDNP-s tagságát aktiválva dolgozik azon, hogy a Fidesz újra az Európai Néppárt tagja legyen

2022. június 2. – 20:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz és Európai Néppárt hosszan tartó évődése után a Fidesz végül hivatalosan kiléphetett a pártcsaládból, mielőtt a pártcsalád tette volna ki tavaly, és a viszony azóta sem sokat javult. Sőt, az orosz embargós vétók miatt most frissen is kemény üzengetés megy a Néppártból a Fidesz felé. Ez azonban nem szegte kedvét Navracsics Tibornak, friss területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszternek, aki elment a Néppárt rotterdami kongresszusára barátkozni. Az Atv.hu meg is kérdezte a politikust, mit jelent ez a látogatás, és egészen érdekes válaszokat kaptak.

„Jó volt újra régi barátokkal találkozni az Európai Néppárt kongresszusán, Rotterdamban! Külön öröm volt gratulálni Gonzales Pons úrnak a párt alelnökévé választásához!” – ezt a szöveget posztolta Navracsics Rotterdamból, amiből láthatóan hiányzik az a rész, hogy a párt frissen megválasztott elnökének is gratulált volna. A Néppárt elnökének ugyanis Manfred Webert választották, aki nem igazán van baráti kapcsolatban Orbánnal, legutóbb a magyar vétók kapcsán beszélt arról, hogy elege van abból, hogy azokkal Orbán diktálja a tempót, és felvetette, hogy ha a magyar kormány nem hajlandó felhagyni ezekkel a blokádokkal, akkor meg kellene szüntetni ezt a vétós lehetőséget.

Navracsics a lapnak most azt mondta, nem találkozott Weberrel személyesen, miközben a kongresszuson volt, mert Weber a pódiumon volt végig, de ha találkozik vele, majd gratulálni fog. Arról pedig, hogy a Fidesz elhagyta a Néppártot, Navracsics azt mondta, sajnálatos, a jövőben pedig ezt a helyzetet igyekszik a rendelkezésre álló eszközökkel orvosolni, mert szeretné, ha valamilyen intézményes kapcsolat újra létrejönne a Fidesz és a Néppárt között.

akár még tagság is lehet újra

– fogalmazott.

A pártcsaládból csak a Fidesz került ki, de paródia szerűen a KDNP nem, így egy kormánypárti politikus, Hölvényi György ott maradt a frakcióban. Navracsics korábban, amikor még friss volt a Fidesz-Néppárt-szakítás úgy fogalmazott, megfordult a fejében, hogy átlép a KDNP-be is akár. A lap rákérdezett erre, és a politikus azt mondta, neki 2003-tól kettős tagsága volt, Fidesz- és KDNP-tag is volt, és miután a Fidesz elhagyta az EPP-t, Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével megállapodtak, hogy

aktiválja a KDNP-tagságát és ott dolgozik tovább politikusként.

Navracsics a lapnak azt mondta, hogy Orbán tud arról, hogy ő éppen azon dolgozik, hogy közelítse a Fideszt a Néppárthoz, és nem ellenzi.

Egy napja írtuk meg, hogy keményen beleszállt a magyar miniszterelnökbe az Európai Néppárt frakciójának külügyi szóvivője. Michael Gahler a Twitteren reagált arra a hírre, hogy Magyarország vétózza a legújabb uniós szankciócsomagot Oroszország ellen, mert az EU befagyasztaná az orosz ortodox egyházat vezető, a putyinista Kirill pátriárka vagyonát. Gahler közölte, hogy szégyellje magát Orbán, amiért kiáll az orosz diktátor háborús bűneit védő Kirill mellett. Azt is hozzátette, „egy nap majd kiderül, mivel bírják rá az oroszok az együttműködésre” a magyar miniszterelnököt. Posztját megosztották a Néppárt hivatalos Twitterén is.

Navracsics erre úgy reagált, ő értetlenül nézte a külügyi szóvivő nyilatkozatát, és szerinte nem lehet tudni, hogy a Néppárt vezetésének a felhatalmazásával tette-e vagy „egy magánkirohanás” volt. Mondjuk úgy tűnik, a Néppárt osztotta a szóvivő véleményét, ha – ahogy fentebb írtuk – megosztották a hivatalos Twitter-fiókjukon is. Navracsics szerint éppen az ilyenek miatt kellene ott lenniük az EPP-ben, hogy elkerüljék a hasonló szituációkat azzal, hogy leülnének beszélni ezekről a kérdésekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!