A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet, a rezsicsökkentés csak az átlagfogyasztásra vonatkozik majd

2022. július 13. – 15:39

frissítve

A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet, a rezsicsökkentés csak az átlagfogyasztásra vonatkozik majd
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Mert az eredeti állapothoz tértek most vissza, mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy elfogadják-e a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kérését.

A GKI szerint 31 százalékos lenne az infláció Magyarországon az árstopok nélkül, Gulyás erre azt mondta, ez annyiban megfelel a valóságnak, hogy itt kell a legkevesebbet fizetni a rezsiért Európában, ha ezt megszüntetnék, annak komoly inflációs hatása lenne. De Gulyás szerint a kormány nem akarja megszüntetni a rezsicsökkentést, sőt, a mostani friss döntéssel (átlagfogyasztás felett nincs rezsicsökkentés) is csak a családokat védi, hiszen a családok háromnegyedét szerinte ez nem is érinti.

A kormány egyelőre arról döntött, október 1-jéig meghosszabbítják a benzinárstopot, de a helyzet gyorsan változik, ha rendkívüli esemény történik, a kormány reagálhat. Gulyás szerint Hernádi Zsolt kiváló vezetője a Molnak, ezért is mondja, hogy nem tartható a benzinárstop már, ez a dolga.

Miért nem a jövedelem, gazdagság alapján szabják meg, ki mennyit fizet az energiáért? – kérdezték Gulyást, aki azt mondta, a cél az, hogy az energiával kell spórolni, nem az a kérdés, ki mennyit tudna fizetni.

Amikor a kata gondolata 2012-ben megszületett, a gondolat az volt, hogy a lakossági szolgáltatásokat végző vállalkozóknak csináljanak adózást, mondja egy kérdésre a miniszter. Ez később elburjánzott. Gulyás szerint a katások kétharmada ma már munkaviszonyt vált ki, azaz cégnek számláz. Nem igazságos ez például egy ápolónő adójához képest, mondta Gulyás.

A kérdés arra vonatkozott, hogy a magyar kormány is tervez-e olyan lépéseket, amelyeket Nyugat-Európa több országában már bevezettek. Gulyás azt mondta, ilyen nem lesz, Magyarországon a politika nem akar életvezetési tanácsadást folytatni, mint azt a nyugat-európai baloldali politikusok teszik.

A kormánynak van vészterve, haváriaterve arra az esetre, ha nem lenne gáz, van egy lekapcsolási sorrendjük, de itt még nem tartunk, mondta Gulyás.

Gulyás szerint az EP-ből rágalomhadjárat folyik, nem túl érdekes, nem túl színes újabb fejezete ennek a friss jogállamisági jelentés.

Gulyás szerint a kormány mindent megtesz azért, hogy télen legyen gáz, a tárolókat fel kell töltetni, mert azok most 44 százalékon állnak. Bár a miniszter szerint „az tény, hogy a pazarlást sehol sem lehet megengedni”.

Évente 1 millió forintnál is több marad az embereknél a rezsicsökkentés miatt, folytatta Németh Szilárd. A nagycsaládosoknak most is van egy kedvezeményes fogyasztási limitük, ez megmarad. Egy háromgyermekes családnál ezért nem 1729 köbméter/év lesz a limit, hanem 2329 köbméter, gyerekenként 300 plusz jár. A villanynál nincs ilyen kedvezmény.


A kormány azért rendelte el a veszélyhelyzetet, hogy a rezsicsökkentést fenn tudják tartani, és télen is legyen energiája az országnak, mondta Németh Szilárd rezsibiztos. Ebbe nem fér bele az átlagon felüli fogyasztás. Az átlagfogyasztás évente 2523 kilowattóra az áramnál, a gáznál 1729 köbméter. Most rezsivédetten 7750 forintot fizet egy ember havonta az áramért, rezsicsökkentés nélkül 50 830 forint lenne a havi villanyszámla. A gáznál havi 15 800 forint helyett most 131 441 forintot kellene fizetni.

Gulyás szerint az energia-veszélyhelyzet célja, hogy megvédjék Magyarországot, köztük a rezsicsökkentést. Ez hét pontból áll majd:

  1. 1,5 milliárdról 2 milliárd köbméterre növelik a hazai gázkitermelést;
  2. Szijjártót felhatalmazták, hogy további gázkészleteket szerezzen be; az év egynegyedére elég a mostani gázkészlet, de ennél több kell;
  3. a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozóra és tűzifára, kivéve bértárolás;
  4. a kormány fokozza a szénbányászatot;
  5. a Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani; hadrendbe kell állítani ezeket;
  6. a paksi erőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik;
  7. látják, hogy elhúzódik a háború, akadozik a gazdaság, rendkívüli állapot van, ezért minden olyan magyarországi szereplő, aki tud tenni az energiaellátás biztonságáért, annak kell tennie érte, mondta Gulyás, így aki az átlag felett fogyaszt gázból és áramból, annak többet kell fizetnie, vagy mérsékelnie a fogyasztását; ez a pénz a rezsivédelmi alapba megy. A rezsicsökkentett árat a lakossági átlagfogyasztásig biztosítják. A háztartások háromnegyedét ez Gulyás szerint nem érinti. Eszerint a rezsicsökkentés augusztustól csak az átlagfogyasztókra vonatkozik majd.

Kellőképpen komoly döntések születtek ma a kabinetülésen, ezt akarja ismertetni Gulyás. A miniszter azt mondta, eljött az idő, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdessenek Magyarországon, egy év alatt az áram ötszörösére, a gáz ára hatszorosára emelkedett, mondta.

A megszokottól eltérően nem csütörtökre, hanem szerda délutánra hirdetettek kormányinfót. Van is miről kérdezni a kormányt:

  • hétfőn benyújtották, kedden már rendkívüli sebességgel el is fogadták az új katatörvényt, ami ellen kedden is tüntettek, és szerdán is fognak;
  • szerdán megjelent az új jogállamisági jelentés Magyarországról, amiben például azt kifogásolják, hogy továbbra is magas a korrupció; jelentős állami források folynak a kormánypárti médiába, ami egyenlőtlen feltételeket teremt; és túl gyors a jogalkotási folyamat;
  • szerda délelőtt Orbán Viktor az európai energiahelyzet miatt összehívta a kormányt, egy kiadott rövid közlemény szerint azért, mert „energia-veszélyhelyzet van Európában, az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!