Energia-veszélyhelyzet miatt összehívta a kabinetet Orbán

2022. július 13. – 10:00

frissítve

Energia-veszélyhelyzet miatt összehívta a kabinetet Orbán
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre a Karmelitába összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek – mondta az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kabinetvezetői értekezletet a rövid közlemény szerint azért tartják, mert „energia-veszélyhelyzet van Európában, az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban”.

Frissítés 12:30-kor: A rendkívüli ülés után kormányinfót tart délután fél négytől Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra – derült ki a negyed egykor kiküldött meghívóból. Várhatóan itt ismertetik a legfrisebb döntéseket.

Orbán Viktor szerda délelőtt megosztott egy képet Facebook-oldalán az ülésről, amiből kiderült, hogy ott van a tanácskozáson Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár és Bordás Gábor közigazgatási államtitkár is.

Az MTI is közzétett később két fotót az ülésről. Aszerint részt vesz az ülésen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Palkovics László technológiai és ipari miniszter Rogán Antal kabinetminiszter és Tuzson Bence kormányzati államtitkár is.

A magyar kormány részéről eddig nem hangzott el olyan nyilatkozat, hogy reális veszélye van annak, hogy nem lesz elegendő gáz Magyarországon, ám például Németországban már kongatják a vészharangokat.

„Az idei tél nagyon-nagyon nehéz lesz Európában”

– fogalmazott Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezetője egy keddi konferencián. Arról beszélt, hogy az európai országoknak komoly olaj- és gázellátási kihívásokkal kell szembenézniük az elkövetkező hónapokban. Szerinte a világ még soha nem élt át a mostanihoz hasonlóan mély és összetett energiaválságot.

Az energiaválsággal kapcsolatos aggodalmakat csak tovább fokozta, hogy Oroszország a rutinszerű karbantartási munkák elvégzésére hivatkozva leállította a gázszállítást az európai gázellátásban kulcsfontosságú Északi Áramlat 1 gázvezetéken. Hétfő reggel óta nem érkezik több gáz a vezetéken Németországba.

A német kormány másodfokú gázriasztást rendelt el, és belengette, hogy reális forgatókönyv a harmadik, ellátási problémákkal és állami gázszabályozással járó szint bevezetése is, amely elsősorban az ipari termelést érintené.

Több európai politikusi is attól tart, hogy Oroszország a munkálatok elvégzése után nem fogja újra üzembe helyezni a vezetéket.

A magyar energiaellátás helyzetével az ukrajnai háború kitörése óta több cikkben is foglalkoztunk, itt és itt olvashat a témában bővebben. Ebben a cikkünkben pedig megmutattuk, hol lehet ellenőrizni, hogy jön-e épp gáz és áram az országba.

Orbán szerdai közleménye már csak azért is figyelemre méltó, mert a kormányülések időpontjáról és napirendjéről évek óta nem számolnak be. A Telex Magyarázóban nemrég bemutattuk, 2010 óta hogyan szűkült a nyilvánosság és a kritikus sajtó mozgástere, és azt is, hogy néz ki a kormány és a nyilvánosság viszonya Szlovákiában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!