Német gazdasági miniszter a gázellátásról: Nincsenek jó döntések, csak kevésbé rosszak

2022. június 24. – 18:38

Másolás

Vágólapra másolva

Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter a Der Spiegelnek adott interjúban azt mondta, hogy az ipar egy részét le kellene kapcsolniuk, ha nem lesz elég gáz Németországban. Csütörtökön kihirdették Németországban a földgázellátási válsághelyzet háromlépcsős vészhelyzeti tervének második, riasztási fokozatát az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt. Habeck akkor azt mondta, hogy piac még képes a zavar kezelésére, az ellátás így biztosított, de „ha még nem is érezzük, gázválságban vagyunk”.

Gáztározó Németországban 2022. június 6-án – Fotó: Waltraud Grubitzsch / dpa / dpa Picture-Alliance via AFP
Gáztározó Németországban 2022. június 6-án – Fotó: Waltraud Grubitzsch / dpa / dpa Picture-Alliance via AFP

Habeck az interjúban arról is beszélt, hogy a szállítások csökkentése miatt Németország korábban nem látott helyzetbe került. Ezért idővel arra kényszerülhetnek, hogy nehéz társadalmi döntéseket hozzanak meg, és szerinte akkor már „nincsenek jó döntések, csak kevésbé rosszak.” Egyes szektorokban a hatásokat akár nagyon sokáig megérezhetik.

Az ukrajnai orosz invázió megindulásakor a Németországba külföldről érkező gáz 55 százaléka jött Oroszországból, ezt azóta sikerült 35 százalékra csökkentenie a németeknek. A németországi gáztárolók jelenleg 58%-on vannak – ami magasabb, mint tavaly ilyenkor –, de a decemberre kitűzött cél, a 90%-os kapacitás elérése további intézkedések nélkül nem lesz elérhető. (Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!